Καμπάνα για το πυρηνελαιουργείο στα Πάμφιλα Λέσβου

Μετά από τρεις και πλέον ώρες ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο απάλλαξε, κρίνοντάς τον αθώο, τον περιφερειακό σύμβουλο Θεόδωρο Βαλσαμίδη απ’ την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος γιατί δεν επιλήφθηκε περιβαλλοντικών προβλημάτων τα οποία κατήγγειλε το Μάρτιο του 2009, όταν ήταν αντινομάρχης Λέσβου, ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Παμφίλων.


Ο κ. Βαλσαμίδης είχε με απόφασή του κλείσει το πυρηνελαιουργείο, όχι όμως και τις άλλες μονάδες της Ένωσης στην ίδια περιοχή. Για το ίδιο θέμα και την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος του αντινομάρχη, αθωώθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, ο οποίος όμως καταδικάστηκε, κι άσκησε έφεση, σε οκτώ μηνών φυλάκιση για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Τρεις υποθέσεις αυτοδιοικητικών, δυο δημάρχων κι ενός αντινομάρχη, για παράβαση καθήκοντος περιλαμβάνονταν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης. Στην πρώτη υπόθεση κατηγορούμενος ήταν ο Νάσος Γιακαλής, γιατί το Σεπτέμβριο του 2009 ως δήμαρχος Μυτιλήνης υπέγραψε την απόφαση απαλλαγής για την κυκλοφοριακή σύνδεση του «ΚΤΕΟ Ασβεστάς - Τσιφτσής» στον Καρά Τεπέ.
Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε, αλλά όπως μας είπε ο δικηγόρος του κ. Γιακαλή, Βαγγέλης Ζωγράφος, η απόφαση αυτή του δημάρχου έχει ήδη κριθεί ως νόμιμη απ’ τον έλεγχο των αποφάσεων της τότε κρατικής Περιφέρειας.
Ομοίως κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος, ήταν και ο πρώην δήμαρχος Καλλονής Δημήτρης Φαναραδέλλης, γιατί δεν είχε προχωρήσει στο κλείσιμο τριών επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχαν παραβάσεις. Ο δικηγόρος του κ. Φαναραδέλλη, Άρης Ελευθερίου, παρουσίασε στοιχεία ότι είχαν σφραγιστεί οι τρεις επιχειρήσεις και ο πρώην δήμαρχος αθωώθηκε.

Για το περιβάλλον

Ο κ. Ελευθερίου είχε αναλάβει και την υπεράσπιση του κ. Βαλσαμίδη, στην υπόθεση για τα Πάμφιλα, που ξεκίνησε το 2009 με καταγγελία του Συλλόγου της περιοχής κι αν και πρωτοείσακτη, όχι μόνο εκδικάστηκε, αλλά και κράτησε το δικαστήριο μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Ο κ. Βαλσαμίδης κατηγορήθηκε ότι δεν έκλεισε το τυποποιητήριο, το σαπωνοποιείο και τη ραφιναρία τής ΕΑΣΛ, όπως έπραξε για το πυρηνελαιουργείο. Στην κατάθεσή του τόνισε πως όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του αρμόδιου για το Περιβάλλον αντινομάρχη τον Ιανουάριο του 2009, ήταν σε εκκρεμότητα για πάνω από 10 χρόνια το θέμα της ρύπανσης της περιοχής. Εξετάζοντας λοιπόν όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, προχώρησε στην απόφαση να κλείσει για ένα χρόνο το πυρηνελαιουργείο, για το οποίο ανακλήθηκαν και οι περιβαλλοντικοί όροι.
Για τις άλλες δραστηριότητες, ο κ. Βαλσαμίδης υποστήριξε πως δεν υπήρχαν στοιχεία ότι επιβάρυναν το περιβάλλον.
«Προχώρησα σε μία σκληρή ποινή για την Ένωση, που ποτέ προηγουμένως δεν είχε επιβληθεί. Οπότε, πώς να θεωρηθώ υπαίτιος παράβασης καθήκοντος για να ευνοήσω την ΕΑΣΛ, στην οποία επέβαλα και μια σειρά από πρόστιμα, όταν μάλιστα απ’ το κλείσιμο του πυρηνελαιουργείου προέκυψε ζήτημα σε επίπεδο νησιού για το πώς θα γίνει η διαχείριση της πυρήνας, ζήτημα που κλήθηκα να αναλάβω ως αντινομάρχης;», ανέφερε χθες ο κ. Βαλσαμίδης μιλώντας στο «Ε».
Συγκατηγορούμενος για ηθική αυτουργία ήταν ο πρόεδρος της ΕΑΣΛ, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, με συνήγορο υπεράσπισης το Χαράλαμπο Λαμπριανού, που ομοίως αθωώθηκε.
Δεν έγινε όμως το ίδιο και για την κατηγορία της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, για την οποία, λαμβάνοντας υπόψη και μια σειρά από ελαφρυντικά, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και τον καταδίκασε σε οκτώ μήνες φυλάκιση, ποινή για την οποία και άσκησε έφεση.
Δικηγόρος απ’ την πλευρά του Συλλόγου Παμφίλων ήταν ο Νίκος Χωριατέλλης, που αναφέρθηκε στα προβλήματα που βιώνει η περιοχή και οι κάτοικοί της, απ’ τη λειτουργία των μονάδων της Ένωσης.


Πηγή Εφημερίδα Εμπρός