Προσχεδιασμένο το έγκλημα κυβέρνησης και Ε.Ε. κατά των κτηνοτρόφων και της οικογενειακής κτηνοτροφίας!


Το έγκλημα  εις βάρος των κτηνοτρόφων του νησιού μας που προέκυψε από τη  σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Βοσκοτόπων δεν έγινε «εν βρασμώ ψυχής».

Σχεδιάστηκε στην νεοφιλελεύθερη Ε.Ε. με στόχο την εξαφάνιση της  οικογενειακής κτηνοτροφίας για να προωθηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρικών μονάδων παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και τα συμφέροντα των βιομηχανικών χωρών του Βορρά. Η απόφαση για την  παράδοση της Ελληνικής Φέτας στον Καναδά αυτό ακριβώς δείχνει .
Συνεργοί στο έγκλημα της Ε.Ε. ήταν και οι εκάστοτε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που ταυτίστηκαν με αυτές τις πολιτικές με αποτέλεσμα να δεχτούν και να εφαρμόσουν όλες τις αντιαγροτικές πολιτικές εις βάρος του αγροτικού κόσμου και της αγροτικής παραγωγής. Αντί να φτιάξουν τις απαραίτητες υποδομές, αντί να οριοθετήσουν τα βοσκοτόπια, να  ξεκαθαρίσουν το νομικό τους καθεστώς, να φτιάξουν διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων εκτάσεων, ασχολούνταν μονίμως με την «κοπτοραπτική» που είχε ως στόχο να μοιράζει σε ημετέρους με πελατειακά κριτήρια τις επιδοτήσεις.
Συνεργοί επίσης ήταν και τα τοπικά αγροτοσυνεταιριστικά στελέχη και οι και αυτοδιοικητικοί παράγοντες που ενώ γνώριζαν το θέμα προσπάθησαν να το λύσουν παρασκηνιακά «από την πίσω πόρτα», χάνοντας πολύτιμο χρόνο για τις ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν για να αποσοβήσουν την καταστροφή. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ νωρίς με την 9624/12-4-2013 ερώτησή του στη Βουλή ζήτησε να προστατευθούν οι βοσκότοποι από την αλλαγή χρήσης και του χαρακτήρα των εδαφών τους και να προχωρήσει η κυβέρνηση στην οριοθέτησή τους.
Στις 20/6/2013 επανήλθε με δεύτερη ερώτηση και ζητούσε να παρθούν μέτρα όπως:  α) να ζητηθεί παράταση για τον καθορισμό των βοσκοτόπων και να ληφθεί υπόψη η πρόταση της Κομισιόν για τον υπολογισμό των ξυλωδών εκτάσεων, β) να πραγματοποιηθεί αύξηση της μοναδιαίας αξίας των εκτατικών δικαιωμάτων, γ) να υλοποιηθεί άμεσα πρόγραμμα αποκατάστασης των λιβαδικών εκτάσεων και των εκτάσεων που κατακλύστηκαν από βλάστηση σε ποολίβαδα, δ) να θεσπίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ένα ξεκάθαρο κανονιστικό σχέδιο διαχείρισης των βοσκοτόπων και να προχωρήσει η σύνδεσή τους με το εθνικό κτηματολόγιο και τέλος ε) να εξεταστεί η χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη στήριξη της ποιμενικής κτηνοτροφίας. 
Δυστυχώς το Υπουργείο και η Κυβέρνηση αρνήθηκαν να απαντήσουν ή να συζητήσουν το θέμα.
Ευθύνες έχει και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δεδομένου ότι τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχτηκε (τηλεπισκόπηση, ορθοφωτοχάρτες, κ.λ.π) για τον καθορισμό των συντελεστών ήταν ενδεικτικά και δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια την τοπική γεωμορφολογία. Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ο επιτόπιος έλεγχος και η διεκδίκηση της αύξησης της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να υποστηριχτούν και να διεκδικηθούν αξιοποιώντας και την αρχή της νησιωτικότητας έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων μας
Για την επόμενη προγραμματική περίοδο (ΚΑΠ 2012 -2020) απαιτείται άμεσα η οριοθέτηση των βοσκότοπων και βοσκήσιμων γαιών, η εκπόνηση ειδικού διαχειριστικού σχεδίου βοσκότοπων για τη δημιουργία υποδομών, τη βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας και τη διαχείρισή τους με συμμετοχή των κτηνοτρόφων.
Ως ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε για ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο κτηνοτροφίας ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, τη διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο, ιδίως των ορεινών, νησιωτικών και μειονεκτικών περιοχών με στήριξη της εκτατικής (ποιμενικής)  κτηνοτροφίας.
Οι κυβερνητικοί βουλευτές κ.κ. Παύλος Βογιατζής και Νίκος Σηφουνάκης αφού πρώτα ψήφησαν όλες τις μνημονιακές πολιτικές που οδηγούν και τους αγρότες στην απόγνωση, τώρα εμφανίζουν «όψιμο» ενδιαφέρον για το πρόβλημα  Η υποκρισία έχει και τα όριά της..
Τέλος θεωρούμε ότι σήμερα είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα μαζικό λαϊκό κίνημα από αγροκτηνοτρόφους, εργαζόμενους  άνεργους, επαγγελματοβιοτέχνες, με στόχο την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε στον τόπο μας με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου
20/6/2013


 ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Με δεδομένο ότι στην ερώτηση με αρ. 9624 που κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις 12/4/2013 δεν δόθηκε απάντηση επί της ουσίας, αλλά και λόγω της σοβαρότητας του θέματος  είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε εκ νέου ερώτηση για το προαναφερθέν θέμα, ελπίζοντας αυτή τη φορά θα μας δοθεί μια ικανοποιητική απάντηση.
Το Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) μαζί με το Παράρτημα Ηπείρου και Νήσων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., τον Σύνδεσμος Γεωπόνων Ν. Ιωαννίνων, τον Σύλλογος Γεωπόνων Θεσπρωτίας, την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, τον Σύλλογος Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας, τον Αγελαδοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας – Πρέβεζας, την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, φορείς σχετιζόμενοι με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία αναδεικνύουν το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα για την κτηνοτροφία της χώρας καθώς στο πλαίσιο υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το 2013 οι κτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι με την αδυναμία εξεύρεσης των αναγκαίων επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους και να τους καταβληθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις.
Οι επιλέξιμες εκτάσεις των βοσκοτόπων που απέμειναν μετά από διασταυρώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι σαφώς μικρότερες από τις απαιτούμενες. Αυτό έγινε γιατί το Υπουργείο αποφάσισε αιφνιδιαστικά και μάλιστα παραμονές των δηλώσεων ΟΣΔΕ να καθορίσει ποιοι βοσκότοποι είναι επιλέξιμοι και ποιοι όχι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα βοσκότοποι που τα προηγούμενα χρόνια το Υπουργείο αναγνώριζε και αποδέχονταν ως επιλέξιμους τώρα να εμφανίζονται ως μη επιλέξιμοι  και οι κτηνοτρόφοι να κινδυνεύουν με περικοπές των ενισχύσεων που λαμβάνουν.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αν μειωθούν οι βοσκότοποι θα υπάρξει ανάλογη μείωση όχι μόνο στα δικαιώματα του κάθε κτηνοτρόφου αλλά και στην εξισωτική επιδότηση που λαμβάνει ο κτηνοτρόφος.
Πέρα από τα παραπάνω υπάρχει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων αφού με την εφαρμογή του νόμου 4061/2012 καλούνται ως υποψήφιοι ενοικιαστές, να συντάξουν τοπογραφικό διάγραμμα (!!) μιας περιοχής εκατοντάδων στρεμμάτων του βοσκότοπου που τους ενδιαφέρει και στην συνέχεια να αποδείξουν αυτοί αν η έκταση αυτή του Δημοσίου που προτίθενται να ενοικιάσουν είναι δασική ή μη, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, γεγονός που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.
Η ουσία του παραπάνω προβλήματος είναι η εν γένει ουσιαστική ορθολογική διαχείριση των λιβαδιών της χώρας μας, αρμοδιότητα που σήμερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι διασπασμένη μεταξύ ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΚΑ.
Είναι ιστορικά και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι κτηνοτροφία χωρίς βοσκότοπους δεν μπορεί να υπάρξει. Το πολύπλοκο νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση των λιβαδιών έχει οδηγήσει σε μια σύγκρουση των όρων αξιοποίησης και προστασίας τους, γεγονός που οδηγεί στο να θεωρείται σήμερα ο κτηνοτρόφος από την Πολιτεία ως συστηματικός παραβάτης.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

•    Προτίθεται το Υπουργείο για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2013 να συμπεριλάβει τις εκτάσεις που το ίδιο αναγνώριζε και αποδέχονταν τα προηγούμενα χρόνια;
•    Θα ζητήσει το Υπουργείο από την Ε.Ε. παράταση για τον καθορισμό των βοσκοτόπων λαμβάνοντας υπόψιν την αποδοχή από την Commision και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόταση να υπολογίζονται ως βοσκότοποι ξυλώδης εκτάσεις 10 εκ. στρεμμάτων για το έτος 2014;
•    Θα ξεκαθαρίσουν άμεσα το θέμα που έχει προκύψει με τη μίσθωση των λιβαδικών εκτάσεων του νόμου 4061/2012 καθώς οι κτηνοτρόφοι αναζητούν ακόμα επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων;
•    Θα πραγματοποιηθεί αύξηση της μοναδιαίας αξίας των εκτατικών δικαιωμάτων -με κατάθεση σχετικού αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον απαιτείται- ώστε να είναι δυνατή η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων για το έτος 2013 με λιγότερο αριθμό στρεμμάτων βοσκοτόπων και να μην μειωθούν οι ατομικές ενισχύσεις;
•    Θα συνεργαστεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την άμεση υλοποίηση ενός προγράμματος αποκατάστασης των λιβαδικών εκτάσεων της χώρας μέσω του εντοπισμού των εκτάσεων που κατακλύστηκαν από την εισβολή της θαμνώδους βλάστησης σε ποολίβαδα, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης με βάση τη σύγκριση των αεροφωτογραφιών του 1945, του 1960 και των σημερινών;
•    Θα θεσπίσουν ένα ξεκάθαρο και ενιαίο κανονιστικό πλαίσιο διαχείρισης των βοσκοτόπων της χώρας το οποίο προϋποθέτει την ενσωμάτωση αρμοδιότητας διαχείρισης όλων των βοσκοτόπων υπό τη μέριμνα του ΥΠΑΑΤ καθώς επίσης την πλήρη απογραφή των βοσκοτόπων και τη σύνδεσή τους με το Εθνικό Κτηματολόγιο;
•    Στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2014 – 2020 θα εξεταστεί η χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη στήριξη της ποιμενικής κτηνοτροφίας και ο σχεδιασμός ενός γεωργοπεριβαλλοντικού προγράμματος για την προστασία – διατήρηση βοσκοτόπων με ιδιαίτερη πλούσια βιοποικιλότητα;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Πετράκος Αθανάσιος

 Αποστόλου Ευάγγελος

 Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία

 Γεροβασίλη Όλγα

 Γελαλής Δημήτρης

 Καλογερή Αγνή

 Κοδέλας Δημήτρης

 Μαντάς Χρήστος

 Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαλάκης Νίκος

 Μπάρκας Κώστας

 Ουζουνίδου Ευγενία

 Σταθάς Ιωάννης