Ψήφισμα του πανεπιστημίου Αιγαίου και δήλωση του Ν. Σηφουνάκη για τον θάνατο του Καθηγητή Νίκου Μάργαρη

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑ


Με βαθύτατη οδύνη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποχαιρετά το ιστορικό στέλεχος, τον εξαίρετο δάσκαλο που υπηρέτησε με συνέπεια την επιστήμη, Νίκο Μάργαρη. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στην εδραίωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του Ιδρύματος, μέσα από θέσεις ευθύνης ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος.
Με την προσωπικότητα, το κύρος και το όραμα του συνετέλεσε στην ανάπτυξη του Ιδρύματος και στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του Τμήματος και της Σχολής Περιβάλλοντος.

Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφασίζει:

Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του εκλιπόντος.
Να εκπροσωπηθεί το Πανεπιστήμιο στην Εξόδιο Ακολουθία.
Να εκφρασθούν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.


Η Πρυτανική Αρχή Πανεπιστημίου Αιγαίου
Μυτιλήνη, 28.08.2013


Δήλωση βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Λέσβου Ν. Σηφουνάκη για το θάνατο του Καθηγητή Νίκου Μάργαρη 

Το άγγελμα του θανάτου του Καθηγητή Νίκου Μάργαρη με λύπησε και με συγκίνησε βαθειά.

Είχα την ευκαιρία - ήδη από τη δεκαετία του 80 - να συνεργαστώ μαζί του, όταν η Πολιτεία ξεκίνησε την υλοποίηση του θεσμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αυτός, μαζί με τον Καθηγητή Κώστα Σοφούλη, ήσαν οι πρωτοπόροι θεμελιωτές της ανώτατης εκπαίδευσης που αγκάλιασε όλο το Αιγαίο και αποτελεί σήμερα τη σπουδαιότερη δημόσια υποδομή στα νησιά.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ο Νίκος Μάργαρης, ως μέλος και αυτός της μη κερδοσκοπικής πολιτιστικής εταιρείας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ», βοήθησε ενεργά στην προώθηση των σκοπών της στον τομέα του πολιτισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος στο Αιγαίο, καθώς και στην ίδρυση και λειτουργία του Ελαιοτριβείου – Μουσείου “Βρανά”.

Ο πρόωρος θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια για την πανεπιστημιακή κοινότητα, για όλους που νοιάζονται και ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον στην Ελλάδα, για όλους μας.

Σήμερα η κηδεία του Νίκου Μάργαρη

Το τελευταίο αντίο στον ακαδημαϊκό δάσκαλο και πρωτοπόρο της οικολογικής σκέψης στην Ελλάδα ειπαν σήμερα οι φίλοι και η οικογένεια του Νίκου Μάργαρη ο οποίος έχασε χθες τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 70 χρόνων.

Καθηγητής και διευθυντής από το 1999 του ελληνικού National Geographic, ο Νίκος Μάργαρης γεννήθηκε στο Βόλο το 1943 και πραγματοποίησε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διετέλεσε ακαδημαϊκός δάσκαλος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο τελευταίο εξελέγη Καθηγητής Α' και Διευθυντής Τομέα Οικολογίας στα 35 του. Επιπλέον δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου υπήρξε κι ο εμπνευστής, ιδρυτής και επί σειρά ετών Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος.
Παθιασμένος με την επιστήμη του, υπήρξε πρωτοπόρος της Μεσογειακής Οικολογίας Φυτών στην οποία μύησε γενεές φοιτητών που σήμερα συνεχίζουν το έργο του. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του καριέρα, ήταν συγγραφέας, δημοσιογράφος και παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ, με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, που ευαισθητοποίησαν το ευρύ κοινό σε θέματα φυσικού, κοινωνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.
Πριν λίγο καιρό πρόλαβε να αποκτήσει το πρώτο του εγγόνι, στο οποίο και δόθηκε το όνομά του.

Η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα σύσσωμη εξέφρασε τη θλίψη της για την απώλεια ενός τόσο σημαντικού μέλους της.