Λαογραφική έκθεση και έκθεση φωτογραφίας απ' τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αφάλωνα

Φωτογραφική και λαογραφική έκθεση με τίτλο :ΑΦΑΛΩΝΑΣ-Ταξίδι στο χτες.

Ύστερα από προσπάθεια πολλών μηνών, έλαβε σάρκα και οστά η συγκέντρωση και έκθεση πολύτιμου λαογραφικού υλικού, το οποίο προέρχεται αποκλειστικά από το χωριό μας. Μια ξεχωριστή έκθεση που θα μας γυρίσει σε παλιές εποχές και είναι αφιερωμένη στην παράδοση του Αφάλωνα, με το περιεχόμενο των θεμάτων της να αποτελεί εκδήλωση της ψυχικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.
Όλα τα αντικείμενα, τα παραδοσιακά οικιακά σκεύη καθημερινής χρήσης, τα εργαλεία διαφόρων επαγγελμάτων και τα ενθύμια της κοινωνικής ζωής, είναι ικανά να συγκινήσουν και να θυμίσουν στους μεγαλύτερους αλλοτινές εποχές και να παρουσιάσουν στις νεότερες γενιές τον τρόπο ζωής των προγόνων μας και  τις δυσκολίες που είχε η καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής εκείνης.Προσπαθήσαμε να δώσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα ενός παραδοσιακού αφαλωνιάτικου σπιτιού. Αυτή η λαογραφική έκθεση ήταν μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να βρεθεί ένας μόνιμος χώρος και να κάνουμε σύντομα τα εγκαίνια ενός λαογραφικού μουσείου και όχι μιας απλής έκθεσης.
Μια άλλη όμως εποχή, μια άλλη άποψη ζωής, έναν κόσμο ... ασπρόμαυρο μας παρουσιάζει και η δεύτερη έκθεση που θα λάβει χώρα στον ίδιο χώρο (Δημοτικό Σχολείο). Σπάνιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο μας μεταφέρει σε παλαιές μορφές ζωής, σε οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες διαφορετικές, και σε πολλούς άγνωστες, στο σύγχρονο άνθρωπο. Μ' αυτή την έκθεση θα γυρίσουμε πίσω στον χρόνο, θα περιηγήθουμε στον Αφάλωνα της παλιάς εποχής, θα "μιλήσουμε" με προγόνους και συγχωριανούς που δε γνωρίσαμε ποτέ, θα συμμετάσχουμε στους γάμους, στα πανηγύρια, θα μπούμε στην καθημερινότητά τους και στη ζωή τους. Και εδώ προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να σώσουμε και ν' αναδείξουμε όλον αυτόν τον "θησαυρό" ο οποίος παραμένει και καταστρέφεται στα συρτάρια. Τις πολύτιμες αυτές φωτογραφίες (οι παλιότερες απ' τη δεκαετία του 1890) ευελπιστούμε να τις διασώσουμε μέσα από ένα φωτογραφικό λεύκωμα που θα εκδοθεί στο μέλλον.
Ευχαριστούμε όλους τους συγχωριανούς που μας βοήθησαν να συγκεντρώσουμε το λαογραφικό και φωτογραφικό υλικό.
Τις δύο αυτές εκθέσεις τις αφιερώνουμε σε όλους αυτούς που δεν υπάρχουν πια, αλλά μέσα απ' τις φωτογραφίες και τα αντικείμενά τους συνεχίζουν να «ζουν» κοντά μας.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ : 24 έως 31 Αυγούστου 2013

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:19.30 έως 21.00

Σας προσκαλούμε λοιπόν στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου και σας ευχόμαστε ... ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ! μέσα στο χρόνο.

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αφάλωνα η Αγία Τριάδα σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας το Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 και ώρα 19.30, τα εγκαίνια της λαογραφικής και φωτογραφικής Έκθεσης με θέμα : ΑΦΑΛΩΝΑΣ-ταξίδι στο χτες.
Διάρκεια Έκθεσης: 24 έως 31 Αυγούστου 2013.

Ώρες Λειτουργίας: 19.30 έως 21.00