Αποκλειστικό: To LesvosPost.com βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου της Ράνιας Θρασκιά (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ για το L.P: Βίκυ Καλοφωτιά (Δημοσιογράφος και Υπεύθυνη Συνεντεύξεων του L.P)


Ένα γλυκό και όμορφο απόγευμα λίγες μέρες μετά την επίσημη έλευση του καλοκαιριού στη χώρα που φιλοξενεί στον καταγάλανο ουρανό της πάντοτε τη χρυσή αγκαλιά του ήλιου. Στην ατμόσφαιρα πλανάται παντού η μυρωδιά του γιασεμιού και ήδη έχουν αρχίσει να υφαίνονται στην καρδιά όλων μας όνειρα με αύρα θαλασσινή και υφή βελούδινη, όσο το χάδι του ανέμου και των γαλαζοπράσινων νερών που μας τυλίγουν κάθε χρόνο αυτή την εποχή απαλά στην υδάτινη βεντάλια τους.

4 Ιουνίου 2013. Έχεις αποφασίσει να “κοιτάξεις μπροστά”. Με όλη τη δύναμη της ψυχής σου. Ουσιαστικά και με πλήρη συνείδηση της περιπέτειας που σε περιμένει να την ανακαλύψεις. Σε έναν νέο δρόμο, που σε περιμένει να τον βαδίσεις. Το δρόμο της καρδιάς σου. Το δρόμο που θα σε οδηγήσει στην εκπλήρωση των μεγαλύτερών σου ονείρων. Που ήρθε πλέον η ώρα να τα ζήσεις! Γιατί το αξίζεις! Το κέρδισες μετά από πολλά χρόνια δουλειάς με τον εαυτό σου. Όλες αυτές τις φορές που τον κοίταζες στον καθρέφτη και απορούσες με τη δειλία σου να αλλάξεις ό,τι δεν σε εκφράζει και να δώσεις το φιλί της ζωής σε ό,τι κάνει την ψυχή σου να χαμογελά. Με τον τρόπο που χαμογελούν τα παιδιά. Αληθινά και πηγαία. Και ήταν τότε που η τύχη έφερε στα χέρια σου μια γραπτή καταγραφή ιστοριών ανθρώπων, που τόλμησαν να “ξεβολευτούν” και να χαράξουν τη δική τους ξεχωριστή πορεία στη ζωή. Για να βρουν την πολυπόθητη ευτυχία. Και να την υποστηρίξουν με τις πράξεις τους. Με όλη τη δύναμη της ψυχής τους. Ακόμη και μέσα από τα λάθη τους.

Και σήμερα βρίσκεσαι εδώ, κρατώντας τη γραπτή αυτή καταγραφή στα χέρια σου, με τη μορφή ενός βιβλίου με λευκό εξώφυλλο και κόκκινα γράμματα. Λευκό, όπως ο άγραφος καμβάς της ζωής σου. Της νέας σου ζωής. Και γράμματα κόκκινα. Όπως το χρώμα του πάθους. Για να εγκαινιάσεις τη νέα σελίδα στη ζωή σου. Γράφοντας με το πιο φλογερό και αστραφτερό κόκκινο χρώμα.
Καρέκλες ντυμένες με ολόλευκο πανί τοποθετημένες με τάξη σε όλο το χώρο, άνθρωποι χαμογελαστοί και χαρούμενοι, ζωντανοί και έτοιμοι να καλωσορίσουν το καθετί νέο στη ζωή τους. Γύρω-γύρω βιβλία, με πολύχρωμα εξώφυλλα και εμπνευσμένους τίτλους, που σε προσκαλούν σε μια περιήγηση στις σελίδες τους. Θα περιμένουν όμως για μια άλλη μέρα. Γιατί σήμερα ο πρωταγωνιστής είναι άλλος. Ένα βιβλίο ανάμεσά τους, που σήμερα έχει την τιμητική του. Με λευκό εξώφυλλο. Και κόκκινα γράμματα. Που ο τίτλος του μας καλεί να “κοιτάξουμε μπροστά”. Μέσα από τις λέξεις που πήραν ζωή μέσα από την πένα της συγγραφέως του. Το όνομά της, Ράνια Θρασκιά, που, φορώντας το πιο ζεστό της χαμόγελο, καλωσορίζει φίλους, γνωστούς και όλους τους αγαπημένους αναγνώστες, που ήρθαν να δηλώσουν το παρόν στην παρουσίαση της πρώτης συγγραφικής της δημιουργίας, το “ΚΟΙΤΑΩ ΜΠΡΟΣΤΑ” που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου της στην πρωτεύουσα, στο φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, σε γνωστό εμπορικό κέντρο, στα βόρεια προάστια. Εκεί που σήμερα χτυπά δυνατά και έντονα η καρδιά του προαναφερθέντος βιβλίου. Και όλων όσων ταξίδεψαν μέχρι στιγμής στις σελίδες του, αποφασίζοντας να “κοιτάξουν μπροστά”.
Ανάμεσα στους παρευρισκομένους πολλοί γνωστοί άνθρωποι από το χώρο της τηλεόρασης και των τεχνών, που θέλησαν να τιμήσουν τη συγγραφέα με το ζεστό χαμόγελο και την άμεση και ανθρώπινη γραφή. Μερικοί από αυτούς, ο παρουσιαστής, Παναγιώτης Χατζηδάκης-ο οποίος παρουσίασε και τη συγκεκριμένη εκδήλωση-το διοικητικό στέλεχος της ΕΡΤ, Τζώνυ Καλημέρης, ο κοινωνικός ψυχολόγος, Ορέστης Νέτας, η Χριστίνα Λαμπίρη, η Έμυ Λιβανίου, η Έρρικα Πρεζεράκου, ο Θέμης Γεωργαντάς, η Μαίρη Συνατσάκη, ο Μύρωνας Στρατής, η Μαρία Κορινθίου, η Ζήνα Κουτσελίνη, η Λόλα Νταϊφά, η Άλκηστις Μαραγκουδάκη, η Ζέτα Δούκα, ο Χρήστος Χολίδης και αρκετοί άλλοι. Καθ’όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ήταν στο πλευρό της Ράνιας Θρασκιά, ο σύζυγός της, Ανδρέας Φωτόπουλος, ο οποίος την παρακολουθούσε υπερήφανος, καμαρώνοντας τη γυναίκα της ζωής του και σε αυτή της τη δραστηριότητα και πτυχή της προσωπικότητάς της.

Η βραδιά ξεκίνησε και επίσημα με τον εναρκτήριο χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους παρευρισκομένους ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, ο Παναγιώτης Χατζηδάκης, ο οποίος παρουσίασε ένα βίντεο δικής του επινόησης διανθισμένο με τις απαραίτητες πινελιές χιούμορ όσον αφορά το πού μπορεί να φτάσει ένα βιβλίο και ποιός μπορεί να το διαβάσει, χρησιμοποιώντας ως έμπνευση το παράδειγμα του εν λόγω τιμώμενου βιβλίου. Τη σκυτάλη πήρε το διοικητικό στέλεχος της ΕΡΤ, ο Τζώνυ Καλημέρης, ο οποίος τόνισε το πόσο διαψεύστηκε μέσα από την μετέπειτα πορεία της Ράνιας Θρασκιά, στους αρχικούς του ενδοιασμούς σχετικά με την καταλληλότητά της ως παρουσιάστριας πρωινής εκπομπής στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, όταν πριν από αρκετά χρόνια είχε ζητήσει  μαζί με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου το “πράσινο φως” για μια αντίστοιχη θέση.  Επίσης, ευχήθηκε να υπάρξει και συνέχεια στη συγγραφική της δράση και να συνεχίσει να είναι τόσο δημιουργική, συνδυάζοντας τόσο επιτυχημένα μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων.

Στη συνέχεια, μίλησε ο κοινωνικός ψυχολόγος, Ορέστης Νέτας, ο οποίος υπήρξε και συνεργάτης της κυρίας Θρασκιά στην τηλεοπτική εκπομπή “Κοιτάω μπροστά”, που την ενέπνευσε να γράψει και το ομότιτλο βιβλίο, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη σπουδαιότητα των θεμάτων που επεξεργάζεται στις σελίδες του, με τις ανθρώπινες συμβουλές που δίνονται, έτσι ώστε να ταυτίζεται κανείς με τον ουσιαστικότερο δυνατό τρόπο, διαβάζοντάς το.
Τέλος, πήρε το λόγο η ίδια η Ράνια Θρασκιά, η οποία ευχαρίστησε με τη σειρά της τους συντελεστές της παρουσίασης και της αλλοτινής της εκπομπής, συμπληρώνοντας ότι, όπως προκύπτει και από το βιβλίο, είναι θέμα επιλογής το πώς θα δούμε τη ζωή μας, καθώς μόνοι μας καθορίζουμε το τι μας συμβαίνει, υπογραμμίζοντας ότι είναι σεβαστό ό,τι κι αν ο καθένας επιλέξει τελικά για τον εαυτό του. Κλείνοντας τη βραδιά, προσέθεσε ότι όλα τα βιβλία ανοίγουν ένα παράθυρο προς τον αληθινό μας εαυτό, κάτι που είναι ο σκοπός και του συγκεκριμένου βιβλίου, το οποίο αφιέρωσε στον πατέρα της, ο οποίος της μεταλαμπάδευσε την αγάπη για τη συγγραφή.
Κατόπιν, ακολούθησε δεξίωση στο ζεστό χώρο του βιβλιοπωλείου, όπου οι αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τη συγγραφέα, η οποία υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της, διατηρώντας άσβεστη στο πρόσωπό της την ευτυχία, την ικανοποίηση και τη συγκίνησή της για το γεγονός και τον κόσμο που την τίμησε με την καθοριστικής σημασίας παρουσία του. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι αισθάνεται τόσο όμορφα και ευτυχισμένη σαν να είναι η ημέρα των γενεθλίων της, η οποία πλησιάζει σε λίγες ημέρες.

Εμείς από την πλευρά μας, της ευχόμαστε να είναι το βιβλίο της καλοτάξιδο και να φτάσει στη βιβλιοθήκη του κάθε αναγνώστη, βάζοντας το δικό του ιδιαίτερο λιθαράκι στο να “κοιτάξουμε όλοι μας μπροστά”! Εκεί, που μας περιμένει ο δικός μας ξεχωριστός δρόμος να τον διασχίσουμε. Εκεί, που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα και ο καθένας μας διεκδικεί την ευτυχία και την αυτοπραγμάτωση. Ακόμη και όταν ο δρόμος δεν είναι πάντοτε εύκολος, ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα. Είναι όμως αληθινός. Όπως πλέον κι εμείς οι ίδιοι. Απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους. Γιατί πλέον έχουμε τη δύναμη, το θάρρος και την τόλμη να πούμε “ΚΟΙΤΑΩ ΜΠΡΟΣΤΑ”!!! Και πλέον να το εννοούμε!