Τι σημαίνει η κοινή διαφήμιση (Ελλάδας – Τουρκίας) για τις κρουαζιέρες στο Αιγαίο;

Το Αιγαίο είναι ένας απέραντος τουριστικός προορισμός, με εκατοντάδες κατοικημένα και ακατοίκητα νησιά.
Κάθε χρόνο προσεγγίζουν στα μικρά και στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου χιλιάδες σκάφη αναψυχής, μικρά και μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Από το συνάλλαγμα που προέρχεται από τον θαλάσσιο τουρισμό δημιουργείται εισόδημα και έτσι στηρίζεται η τοπική κοινωνία των νησιών. Αναπόφευκτα, λοιπόν, οποιαδήποτε πρόταση και να γίνει έχει μια σημαντική οικονομική διάσταση. Ταυτόχρονα όμως, μπορεί να εμπεριέχει και μια άλλη διάσταση, εθνική. Η ευαισθησία μας για το Αιγαίο, είναι τεράστια και επιβεβλημένη.
Έτσι, κανείς, δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος από την πρόταση που διατύπωσε ο ο John Fox, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος κυβερνητικών σχέσεων, ΗΠΑ και Ευρώπης, της ναυτιλιακής εταιρείας Royal Carribbean Crouises, κατά την επίσκεψη του την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελλάδα για το «Φόρουμ των Ποσειδωνίων». Τι είπε αυτός επιφανής πράγοντας της παγκόσμιας κρουαζιέρας; ότι, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την κρουαζιέρα, απαραίτητα τόνισε ότι πρέπει «να βελτιώσουμε ορισμένα εναπομείναντα θέματα», αλλά και να «συνεργαστούμε με όμορες αγορές της εγγύς περιοχής σε θέματα διαφήμισης και marketing», εννοώντας σαφώς την Τουρκία. Επίσης παραδέχθηκε ότι «η άρση του καμποτάζ είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Πράγματι είναι μια συμφέρουσα και εμπορική πρόταση, αν την δούμε απλώς με μια πρώτη ανάγνωση. Οι διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας που προσεγγίζουν στην Ανατολική Μεσόγειο, θέλουν να υπάρχει κοινή διαφημιστική καμπάνια, κυρίως μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Είναι γεγονός ότι τα κρουαζιερόπλοια προσεγγίζουν κυρίως τα δύο Τουρκικά λιμάνια, την Κωνσταντινούπολη και το Κουσάντασι και οκτώ ελληνικά λιμάνια, που είναι ο Πειραιάς, η Μύκονος, η Σαντορίνη, το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Πάτμος. Υπάρχουν και άλλα λιμάνια και στις δύο χώρες στα οποία καταπλέουν κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής. Η πρόταση φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική, αν σκεφτεί κανείς ότι τα οφέλη θα είναι μεγάλα από την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το Αιγαίο.
Όμως, πρέπει να δούμε και μια άλλη παράμετρο, που ίσως ορισμένοι να την υποτιμούν. Ποια είναι αυτή; η εθνική διάσταση. Μέχρι πρότινος, στο Αιγαίο κυριαρχούσε η ελληνική σημαία. Σήμερα, δεν υπάρχει ούτε ένα κρουαζιερόπλοιο με ελληνική σημαία. Τις εσωτερικές γραμμές εξυπηρετούσαν εκατοντάδες πλοία με ελληνική σημαία. Τώρα, ο αριθμός αυτών των πλοίων έχει περιοριστεί σημαντικά, ενώ έχουν δρομολογηθεί πλοία και με διάφορες άλλες κοινοτικές σημαίες. Την σύνδεση των ελληνικών νησιών με τα παράλια της Μικράς Ασίας, την έκαναν πλοία με ελληνική σημαία, τώρα, τώρα, όλα τα πλοία ανήκουν σε Τούρκους και καθημερινά εξυπηρετούν και διακινούν χιλιάδες τουρίστες από τα Τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. Από την Μυτιλήνη προς το Αϊβαλί, από την Χίο προς το Τσεσμέ και την Σμύρνη, από τη Σάμο προς το Κουσάντασι, από την Κω προς το Μποντρούμ, από την Ρόδο προς την Μαρμαρίδα και τις άλλες γραμμές, πλοία με τουρκική σημαία εκτελούν τα δρομολόγια. Οι Τουρκικές ακτές είναι γεμάτα από ναυπηγεία και καρνάγια. Τα ελληνικά ναυπηγεία είναι ανενεργά και τα καρνάγια κλείνουν για περιβαλλοντικούς λόγους, όπως για παράδειγμα τα καρνάγια των Σπετσών. Οι μαρίνες ξεφυτρώνουν η μία πίσω από την άλλη, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν 15 μαρίνες που περιμένουν χρόνια τις αδειοδοτήσεις. Επιπλέον Τουρκικός όμιλος αγόρασε ένα σημαντικό ποσοστό σε επτά μαρίνες της Ελλάδας και σε λίγο και στο Πασαλιμάνι και στο Φλοίσβο θα κυματίζει η Τουρκική σημαία. Τώρα, άνοιξε και η συζήτηση για την άρση του καμποτάζ στα σκάφη αναψυχής. Είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι η κατάργηση των προνομίων για τα ελληνικά σκάφη θα τα οδηγήσουν στην εξαφάνιση τους, δεδομένου ότι δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα σκάφη με ξένες σημαίες, λόγω χαμηλού κόστους.
Μπορούμε να αρνηθούμε προτάσεις για κοινή διαφημιστική καμπάνια για το Αιγαίο με την Τουρκία. Σαφώς και δεν μπορούμε, ωστόσο, όμως επιβάλλεται να λάβουμε μέτρα για να στηρίξουμε την ελληνική σημαία, την ελληνικότητα του Αιγαίου, την διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας στους Έλληνες πάνω σε ελληνόκτητα πλοία. Αλλιώς, θα επιστρέψουμε σε όρους ναυσιπλοΐας που ίσχυαν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν θα υπάρχει δηλαδή, όχι αναγκαστικά, αλλά έμμεσα, καμία ελληνική σημαία στο Αιγαίο…


Πηγή Martix24