Ακόμα να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβου για την νέα.. επαρχιακή οδό Μυτιλήνης – Λάρσου

Στις 2 Ιουλίου πρόκειται να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβου που θα αναλάβει να φτιάξει το κομμάτι του δρόμου στην επαρχιακή οδό Μυτιλήνης - Λάρσου, που εδώ κι αρκετούς μήνες παρουσιάζει ανωμαλίες ώσπου υπέστη τον Απρίλιο και καθίζηση στο ρεύμα καθόδου.
Η βλάβη όπως όλα δείχνουν οφείλεται στην ενεργοποίηση πηγής η οποία δεν είχε υπολογιστεί, όπως λένε οι αρμόδιοι, στη μελέτη του έργου «1η Επαρχιακή Οδός Μυτιλήνης- Λάρσου». Η Περιφέρεια έχει βάλει ως όρο στο διαγωνισμό η αποκατάσταση του οδοστρώματος να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα μέσα σε ένα μήνα, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν και άλλο οι οδηγοί.
Εδώ και ένα μήνα περίπου, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο σημείο του δρόμου από το ύψος της γέφυρας που βρίσκεται στην Παγανή έως τη διασταύρωση στο Πυργί. Οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι όλο αυτό το διάστημα και για όσο απαιτείται έως την αποκατάσταση της βλάβης, να κινούνται στον παλιό δρόμο. Βέβαια η ταλαιπωρία τους έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό, πολύ πριν την καθίζηση στο ρεύμα καθόδου, από τότε που εμφανίστηκαν οι ανωμαλίες στο οδόστρωμα. Για να φτιαχτεί το σημείο εκείνο του οδικού δικτύου, θα χρειαστεί ένας μήνας περίπου. Αυτόν τον όρο προβλέπει ο διαγωνισμός που θα γίνει στις 2 Ιουλίου. Τότε οι εργολάβοι θα υποβάλουν τις προτάσεις τους οι οποίες θα αξιολογηθούν, για να αρχίσουν οι εργασίες το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούν το διαγωνισμό, αν δεν έχουν γίνει βέβαια ενστάσεις.

Βάσει της μελέτης που εκπόνησαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, για το έργο αυτό απαιτούνται 205.000 ευρώ, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 250.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα αντληθεί από το κονδύλι που έχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τα αντιπλημμυρικά έργα. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης, σε δήλωσή του στο «Ε», είπε ότι δεν αποκλείεται οι 205.000 ευρώ να μειωθούν κατά τη διαδικασία δημοπράτησης. Αυτό εξαρτάται από τις προσφορές που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.
Οι αρμόδιοι υπολογίζουν ότι το Σεπτέμβριο η βλάβη στο οδικό δίκτυο θα έχει αποκατασταθεί και ο δρόμος θα δοθεί ξανά στην κυκλοφορία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ αυτήν τη στιγμή στο σημείο υπάρχουν δύο μεγάλες τομές, η μία στο σημείο που είχε παρουσιαστεί η πρώτη καθίζηση (στο ρεύμα κυκλοφορίας από Μυτιλήνη προς Λάρσο) και η δεύτερη στο αντίθετο ρεύμα, λίγα μέτρα παρακάτω, όπου παρατηρούνταν σοβαρές ανωμαλίες του οδοστρώματος. Οι τομές έγιναν για να μπορέσουν τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας να συλλέξουν στοιχεία απαραίτητα για την εκπόνηση μελέτης.

Η αιτία…

Σύμφωνα με τον κ. Βερβέρη, η ζημιά προκλήθηκε από την ενεργοποίηση πηγής που, εκ των υστέρων, αποδείχθηκε ότι δεν είχε υπολογιστεί στην αρχική μελέτη για το έργο «1η Επαρχιακή Οδός Μυτιλήνη - Λάρσος». Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι η πηγή είχε μείνει αδρανής για πολλά χρόνια, μέχρι όμως τις έντονες βροχές της 1ης και 2ας Δεκεμβρίου.
Ο κ. Βερβέρης σε δήλωσή του στο «Ε» είπε: «Προσπαθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ολοκληρώσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει ταχύτερα το έργο. Γι’ αυτόν το λόγο φροντίσαμε η μελέτη να γίνει πολύ γρήγορα και συγκεκριμένα μέσα σε ένα μήνα.» Παράλληλα προσέθεσε ότι παρ’ όλο που η διάβρωση του εδάφους γινόταν σταδιακά από την αρχή του χρόνου, περίμεναν να εκτονωθεί πρώτα το φαινόμενο για να μπορέσουν να αξιολογήσουν το πρόβλημα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ παρ’ όλο που υπάρχει πλέγμα σήμανσης για να μην μπορούν οι οδηγοί να περνούν από το σημείο, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι δεν υπακούουν στις υποδείξεις και διασχίζουν αυτό το κομμάτι του δρόμου. Γι’ αυτόν το λόγο δεν έχει διακοπεί ο φωτισμός στο σημείο εκείνο του δρόμου, από φόβο μήπως προκληθεί ατύχημα όταν κάποιος οδηγός παραβιάσει τη σήμανση και πέσει μέσα σε μία από τις δύο τομές.