Έφυγαν επιτέλους…οι κολόνες της ΔΕΗ στην Αγιάσο

Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, 11 χρόνια μετά την έναρξη του όλου εγχειρήματος, η Αγιάσος απαλλάχθηκε οριστικά από 80 κολώνες δημοτικού φωτισμού, που αντικαταστάθηκαν από καλαίσθητα φαναράκια.
Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι αυτό που αρμόζει στον παραδοσιακό οικισμό, που καμαρώνοντας το αποτέλεσμα θα πρέπει να βρει τρόπο ηλεκτροφωτισμού και μερικών παράδρομων, στους οποίους δεν είχε προβλεφθεί η τοποθέτηση νέων φωτιστικών και τώρα έμειναν στο σκοτάδι.
Δυο ξεχωριστοί οικισμοί της Λέσβου, ο Μόλυβος και η Αγιάσος, κρίθηκε σκόπιμο να μείνουν δίχως τα αντιαισθητικά υπέργεια καλώδια ηλεκτροφωτισμού. Το κέντρο του Μολύβου κατάφερε ήδη απ’ τα τέλη τού 2008 να ολοκληρώσει το έργο, ενώ η Αγιάσος, λόγω και του μεγέθους της παρέμβασης, χρειάστηκε αρκετά μεγαλύτερο διάστημα.
Η πρώτη χρηματοδότηση για το έργο δόθηκε το 2003 απ’ τον τότε υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη και ακολούθησε το 2008 και δεύτερη χρηματοδότηση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της παρέμβασης, απ’ τον τότε γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Κουρούση. Το έργο της υπογείωσης του δικτύου υλοποιήθηκε απ’ το Δήμο Αγιάσου επί δημαρχίας Χρύσανθου Χατζηπαναγιώτη και συνολικά, μαζί με τα έργα τής ΔΕΗ, κόστισε περί τις 480.000 ευρώ.

2,5 χρόνια

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την υπογείωση των βασικών μετασχηματιστών και συνεχίστηκαν με την αντικατάσταση των στύλων φωτισμού από επιτοίχια και μη, καλαίσθητα φαναράκια. Μέχρι το τέλος τού 2010, προ της ενοποίησης των δήμων σε έναν, είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες και για ένα μεγάλο διάστημα δούλευαν παράλληλα φωτίζοντας τον οικισμό, και το υπέργειο, και το υπόγειο σύστημα ηλεκτροδότησης. Η μεγάλη καθυστέρηση στην απομάκρυνση των 80 κολώνων αποδόθηκε στη ΔΕΗ, που επικαλούμενη ελλείψεις προσωπικού, καιρικές συνθήκες ή και τη μη πρόκληση αναστάτωσης σε τουριστικές περιόδους αιχμής, έκανε δυόμισι χρόνια να ξηλώσει τις κολώνες στην περιοχή γύρω απ’ την εκκλησία, την ευρύτερη ζώνη της κεντρικής αγοράς, τη διαδρομή προς την περιοχή «Απέσο», καθώς και στο δρόμο απ’ την αγορά προς το Σταυρί.
Σε απόρροια του έργου, απομακρύνθηκε απ’ τον οικισμό, προς ικανοποίηση των Αγιασωτών, και ο υποσταθμός τής ΔΕΗ στην περιοχή Απέσου, ενώ συνολικά όλη η Αγιάσος έχει αλλάξει όψη.
Σύμφωνα με κατοίκους, για να τελειώσει οριστικά η παρέμβαση - που σημειωτέον εγκαινιάστηκε πέρυσι το Νοέμβριο στη Γιορτή του Κάστανου -, θα πρέπει να τοποθετηθούν φωτιστικά δημοτικού φωτισμού σε τέσσερα στενοσόκακα που δεν είχαν περιληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό και τώρα με την απομάκρυνση των στύλων, δεν έχουν δημοτικό φωτισμό.


Πηγη ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ