Εξαίρεση αγροτών από το χαράτσι

Δεν θα πληρώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων για τα αγροτεμάχια που καλλιεργούν

Να εξαιρεθεί από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΦΑ) η αγροτική γη που ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αποφάσισε ομόφωνα χθες η διακομματική επιτροπή για θέματα φορολογίας. Ο αποκλεισμός των αγροτεμαχίων των κατ’ επάγγελμα αγροτών από τον ΕΦΑ δημιουργεί μια τρύπα περίπου 200 εκατ. ευρώ στα έσοδα που έχουν προγραμματιστεί να αντληθούν το 2014 από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα συντάξουν έως τη Δευτέρα σχέδια για το πώς θα καλυφθεί το κενό αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διακομματική επιτροπή για θέματα φορολογίας που συνεδρίασε χθες - για σχεδόν τέσσερις ώρες - στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και στην οποία συμμετείχαν οι Απόστολος Βεζυρόπουλος και Αντώνης Παναγόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, ο Ανδρέας Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ, αποφάσισε ότι ο στόχος για έσοδα 3,17 δισ. ευρώ από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα παραμείνει αμετάβλητος. Από αυτά, 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη φορολόγηση των αστικών ακινήτων, 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια και τα υπόλοιπα περίπου 700 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα που κατέχουν νομικά πρόσωπα.
Η διακομματική επιτροπή αποφάσισε ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων δεν θα βαρύνει την αγροτική γη που ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αυτοί θα προκύψουν με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και συγκεκριμένα αφορά εκείνους των οποίων το εισόδημα από αγροτικές εργασίες ξεπερνά του 35% του συνολικού εισοδήματος.
Πρέπει να τονιστεί ότι από τα 66,5 εκατ. στρέμματα των αγροτεμαχίων, περίπου τα 14 εκατ. στρέμματα ανήκουν σε κατ' επάγγελμα αγρότες. Καθώς από αυτά τα αγροτεμάχια αναμένονταν έσοδα 200 εκατ. ευρώ, η επιτροπή αποφάσισε το ποσό αυτό να καλυφθεί με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης των αγροτεμαχίων ώστε να μην επιβαρυνθούν αστικά ακίνητα και κατοικίες ή οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερους συντελεστές.
Για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε να εξεταστούν σενάρια για το πώς θα μπορούσαν τα αδήλωτα αυθαίρετα, τα ιδιωτικά δάση, τα εκτός σχεδίου πόλης και εντός οικισμού ακίνητα και τα ακίνητα οικοπεδικού χαρακτήρα μεγάλης αξίας να καλύψουν τη διαφορά των 200 εκατ. ευρώ. «Ενα στρέμμα στην Ελιά, στη Μύκονο, δεν κάνει το ίδιο με το στρέμμα στην Ανω Ραχούλα», τόνισε στέλεχος που μετείχε στη σύσκεψη. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, στην επιτροπή τονίστηκε ότι χιλιάδες κτίσματα που ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ δεν είναι δηλωμένα στο Ε9 των ιδιοκτητών τους και ότι αυτά θα πρέπει να αναζητηθούν και να ταυτοποιηθούν.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων θα χορηγήσουν στοιχεία στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου έως τη Δευτέρα αυτές να καταρτίσουν εναλλακτικά σενάρια, τα οποία θα εξεταστούν σε νέα συνεδρίαση της διακομματικές επιτροπής την προσεχή Τρίτη. Μέσα στο διάστημα αυτό θα γίνει προσπάθεια καλύτερης καταγραφής των εκτός σχεδίου ακινήτων ώστε να υπάρξουν ρεαλιστικά σενάρια.
Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα υπολογίζεται με κλίμακα στην οποία θα υπάρχει αφορολόγητο όριο. Το ακριβές ύψος του αφορολογήτου ορίου δεν έχει καθοριστεί, όμως θεωρείται ότι θα είναι κοντά στα 50.000 ευρώ. Οι συντελεστές φόρου θα ξεκινούν από 0,1% και θα φθάνουν μέχρι 2% για ακίνητα αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ. Ο νέος φόρος τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 περίπου 5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αντικαταστήσει το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Οι εκτός σχεδίου εκτάσεις θα φορολογηθούν μόνο για το 2014 με κατ' αποκοπή φόρο ανά στρέμμα. Το ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη το εάν πρόκειται για παραθαλάσσια ή μη έκταση, ακίνητο που βρίσκεται κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό και έκταση που είναι σε πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή ζώνη. Η φορολόγηση με βάση την αντικειμενική αξία θα ισχύσει από το 2015 και μετά.

Τι σημαίνει
Ο αποκλεισμός των αγροτεμαχίων τών κατ’ επάγγελμα αγροτών δημιουργεί μια τρύπα περίπου 200 εκατ. ευρώ
στα έσοδα που έχουν προγραμματιστεί να αντληθούν το 2014


Πηγη ΤΑ ΝΕΑ