Συνάντηση συνεργαζόμενων σχολείων με την UNESCO στο Γεωπάρκο Λέσβου (ΦΩΤΟ)


Οι δυνατότητες πραγματοποίησης εκπαιδευτικών δράσεων σχολείων στο Γεωπάρκο Λέσβου παρουσιάστηκαν στα πλαίσια της ενημερωτικής Συνάντησης Συνεργαζόμενων Σχολείων με την UNESCO (ASP net) Περιφέρειας Αττικής που οργάνωσε το Τμήμα Διεθνών Οργανισμών του Υπουργείου Παιδείας την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013 στην Αθήνα.
Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των σχολείων του δικτύου για τους φορείς που συνεργάζονται με την UNESCO καθώς και η παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων προκειμένου να αναπτυχθούν συνεργασίες με τα συνεργαζόμενα σχολεία της UNESCO.
Στην έναρξη της συνάντησης χαιρετισμό απεύθυναν ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Θ. Παπαθεοδώρου, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα. Α. Τζιτζικώστα και η κα. Α. Πλέσσα – Παπαδάκη, Γενική Διευθύντρια Ευρωπαϊκών και Διεθνών Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Υπουργείου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αν. Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα  «Γεωπάρκα UNESCO – Εκπαιδευτικές δράσεις για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων». Κατά τη διάρκεια της διάλεξης και παρουσιάζοντας παράλληλα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη Λέσβο, αναφέρθηκε στο
γεωλογικό, φυσικό και πολιτιστικό πλούτο του Γεωπάρκου Λέσβου και τις δυνατότητες υλοποίησης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως ανασκαφή και συντήρηση απολιθωμάτων που υλοποιούνται στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, στα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, τις δράσεις επιστημονικής ενημέρωσης και περιήγησης, το έντυπο και ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργηθεί, τις μουσειοσκευές αλλά και τις δυνατότητες επιστημονικής υποστήριξης στα σχολεία για την εκπόνηση εργασιών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις φυσικές καταστροφές με τίτλο «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιείται προσομοίωση καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εκπαίδευση των μαθητών για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης και πραγματοποίησαν διαλέξεις η κα. Μ. Φάσσαρη, του Τμήματος Διεθνών Οργανισμών Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., η κα. Αικ. Πολυμέρου – Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο Καθ. Σ. Περράκης της Έδρας UNESCO για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Πάντειου Πανεπιστημίου, ο Καθ. Β. Μακράκης της Έδρας UNESCO για τις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση και την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΠΤΔΕ Κρήτης, η Δρ. Φ. Μπακοπούλου της Έδρας UNESCO για την Εφηβική Ιατρική της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δρ. Γ. Χουλιάρας, του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η Δρ. Π. Τσίγκου του Κολλεγίου Αθηνών – Ψυχικού για το Ιστορικό Αρχείο και το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, η κα. Χριστοδούλου, Εκπαιδευτικός του Ράλλειου Γενικού Λυκείου Θηλέων Πειραιά, ο κ. Β. Παπαλυμπέρης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, η κα. Ζ. Παπαγεωργοπούλου, εκπαιδευτικός του 1ου ΕΠΑΛ Αγ. Παρασκευής και η κα. Μ. Παπαβασιλοπούλου, εκπαιδευτικός του Λυκείου Καρύστου.