Ρεπορτάζ L.P «Έντονες αντιδράσεις και αποτροπιασμό προκάλεσε η δημιουργία παιχνιδιού με θέμα την επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστόνης»


Έντονες αντιδράσεις και αποτροπιασμό προκάλεσε η έμπνευση ιστοσελίδας να δημιουργήσει παιχνίδι με θέμα τη βομβιστική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστόνης.

Συγκεκριμένα, οι δημιουργοί του παιχνιδιού-οι οποίοι φρόντισαν να μην γνωστοποιήσουν τις ταυτότητές τους- δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και ακατέργαστες σκηνές της τραγωδίας, όπου οι χρήστες του διαδικτύου καλούνταν να “ψυχαγωγηθούν”, συμμετέχοντας μέσω αυτού στα γεγονότα. Ωστόσο, μετά από καταιγισμό καταγγελιών, το βίντεο με το συγκεκριμένο παιχνίδι αποσύρθηκε από το youtube.

Το L.P. με τη δημοσιογράφο και υπεύθυνη συνεντεύξεων του LesvosPost.com Βίκυ Καλοφωτιά, επικοινώνησε με τον Διευθυντή του Διεπιστημονικού Κέντρου Ψυχοθεραπείας “Στήριξη”, κ.Χαράλαμπο Πετρά, υποβάλλοντάς του το ερώτημα, ποιό ενδέχεται να είναι το ψυχολογικό προφίλ ενός ανθρώπου που δημιουργεί ένα υποτιθέμενο προϊόν “ψυχαγωγίας”, βασισμένο στον πόνο των συνανθρώπων του και τι μπορεί να κρύβεται γενικότερα πίσω από μια τέτοιου είδους ενέργεια:

“Φαινόμενα σαν κι αυτό δεν είναι αποδεκτά σε καμία περίπτωση και πρόκειται σαφώς για ενέργειες καταδικαστέες. Ωστόσο, προκειμένου να γίνει μια ακριβής και πλήρως εμπεριστατωμένη διάγνωση για την ψυχολογική κατάσταση ανθρώπων που προβαίνουν σε κάτι τέτοιο και για να αποφύγουμε να κρίνουμε και να βγάλουμε βεβιασμένα συμπεράσματα, θα πρέπει πρώτα να ερωτηθούν οι ίδιοι διά ζώσης και να γίνει μια συζήτηση εφ’όλης της ύλης μαζί τους. Βεβαίως, όταν η βία γίνεται “ψυχαγωγία” και ο πόνος του διπλανού μας αποτελεί αφορμή για τη δημιουργία ενός τέτοιου παιχνιδιού, τότε οι παράγοντες αυτοί αποτελούν σίγουρα ενδείξεις για προσωπικά ζητήματα που χρήζουν άμεσης διερεύνησης, όπως η απουσία ενσυναίσθησης και η χαμηλή συναισθηματική αντίληψη. Κατ’επέκταση, παραπέμπουν και στον τρόπο, με τον οποίο έχει συντελεστεί η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του ατόμου, όπως επίσης και σε προσωπικά βιώματα, συναισθήματα και εμπειρίες που είναι συνδεδεμένα και με τον πόνο στη δική του ζωή και είναι αποτυπωμένα στη μνήμη και στο ασυνείδητό του. Παρ’όλα αυτά όμως, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, εφόσον δεν έχει προηγηθεί συζήτηση με τους άμεσα εμπλεκομένους, είναι ενδεδειγμένο το συγκεκριμένο περιστατικό να αποτελέσει έναυσμα για αναστοχασμό όλων μας και για να τεθούν κάποια βασικά ερωτήματα, όπως το τι σημαίνει για τον καθένα μας η βία, πόσο έτοιμοι είμαστε να αποδεχτούμε το διαφορετικό και να διαχωρίσουμε τις ατομικές μας ελευθερίες, γιατί γίνεται θέμα το συγκεκριμένο βίντεο, ποιά είναι η αντίδρασή μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα και ο περαιτέρω προβληματισμός που προκύπτει εξ αυτών, είναι δυνατό να μας οδηγήσουν σε πληρέστερες γνώσεις και αλήθειες έτσι ώστε να γίνουμε εμείς καλύτεροι άνθρωποι με ενσυναίσθηση και σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο”.