Ο διακεκριμένος Νευρολόγος-Ψυχίατρος κ.Δημήτρης Σούρας μιλάει στο L.P για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης στο χώρο της εργασίας των νέων

Όλο και συχνότερα οι νέοι στις μέρες μας καλούνται να αποφασίσουν σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον, αντιμετωπίζοντας το δίλημμα της παραμονής τους στη χώρα μας με πιθανό ενδεχόμενο την έλλειψη εργασίας και την......
αδράνεια ή την οικονομική μετανάστευση και την εγκατάστασή τους σε έναν ξένο τόπο, που μπορεί βέβαια να μην έχει τον καταγάλανο ουρανό και τη θάλασσα της Ελλάδας, τους παρέχει όμως οικονομική ασφάλεια και τη δυνατότητα πραγματοποίησης των ονείρων τους.
Πώς πρέπει λοιπόν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους οι νέοι που βρίσκονται μεν σε αναζήτηση εργασίας χωρίς ιδιαίτερη όμως επιτυχία και που παρ’όλα αυτά δεν επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα μας για την αναζήτηση της τύχης τους στο εξωτερικό;


Το LesvosPost.com με τη δημοσιογράφο, Βίκυ Καλοφωτιά, επικοινώνησε με τον διακεκριμένο *Νευρολόγο-Ψυχίατρο, κ.Δημήτρη Σούρα, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, ο οποίος μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές για τον ενδεδειγμένο τρόπο διαχείρισης της κρίσης στο χώρο της εργασίας εκ μέρους των νέων:

“Η αδράνεια δημιουργεί αρρώστια”

“Δυστυχώς η μετανάστευση κυρίως των νέων θεωρείται πλέον απαραίτητη αναλογιζόμενοι τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας στις μέρες μας. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι 4.000 γιατροί έχουν ήδη μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού προκειμένου να εξασφαλίσουν εργασία και το ποσοστό συνεχώς αυξάνεται. Οι νέοι που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας παρά τις αντίξοες συνθήκες, θα πρέπει οπωσδήποτε να βρουν έστω μια απασχόληση ή μια εναλλακτική λύση δραστηριότητας, όπως π.χ. άθληση, γυμναστήριο, διάβασμα ακόμη και να εργαστούν αφιλοκερδώς ή να απευθυνθούν σε διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ ως υποκατάστατο της αδράνειας, διότι σε διαφορετική περίπτωση καραδοκεί στη γωνία η κατάθλιψη της νεανικής ηλικίας με οδυνηρές συνέπειες. Χαρακτηριστικό αποτελεί ότι μέσα από έρευνες έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης στη νεανική ηλικία και σε ένα ποσοστό 28,3% διαπιστώνεται ακόμη και η χρήση ουσιών με πρώτο το αλκοόλ. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται εντελώς δωρεάν κάθε Τετάρτη σεμινάρια και συναντήσεις στο νοσοκομείο METROPOLITAN, για νέους από 15-30 ετών από μια αρμόδια ομάδα 2 επιμελητών ψυχιάτρων και ψυχολόγων έτσι ώστε να προσφερθεί στήριξη σε όσους νέους το έχουν πραγματικά ανάγκη δεδομένου των προαναφερθέντων δυσμενών καταστάσεων που αντιμετωπίζουν καθημερινά ως απόρροια της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και καθιστά δύσκολη τη ζωή τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η απραξία δημιουργεί αρρώστια και ως εκ τούτου χρειάζεται να προσπαθούμε όσο είναι εφικτό να κρατάμε τον εαυτό μας απασχολημένο με κάποια μορφή εργασίας και δραστηριότητας”.



*Ο Δημήτριος Σούρας του Γεωργίου γεννήθηκε το 1952 στον Βόλο όπου παρέμεινε μέχρι τα 18 του χρόνια. Στην συνέχεια σπούδασε στην Ιατρική Σχολή και εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική σε διάφορα νοσοκομεία των Αθηνών και του εξωτερικού (Ιταλία, Γαλλία, Αμερική).
Εργάζεται ως ιδιώτης ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής τα τελευταία 20 χρόνια, είναι Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Metropolitan" και Υπεύθυνος Ψυχίατρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου σε θέματα προ και μεταμοσχευτικού ελέγχου.
Είναι παντρεμένος με την Ελένη Μαρούδα και έχει μια κόρη, την Νίκη.