Άρθρο διατροφής «Γιατί “κολλάει” η ζυγαριά ενώ κάνουμε δίαιτα?»

Γράφει για το LesvosPost.com η εξωτερική συνεργάτης Έφη Δ. Νοικοκύρη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ο καθένας μας μπορεί να έχει αντιμετωπίσει κολλήματα στην απώλεια βάρους σε κάποια στιγμή στη ζωή του. Και αυτό συμβαίνει επειδή το ανθρώπινο σώμα εργάζεται σκληρά για να ισορροπήσει την πρόσληψη και την κατανάλωση της ενέργειας. Με άλλα λόγια, το σώμα μας δεν θέλει να χάσει βάρος…
Μετά την αρχική απώλεια βάρους, η πρόοδός επιβραδύνεται και πολλές φορές σταματά, ακόμη και αν είμαστε συνεπής στην τήρηση του προγράμματος διατροφής και άσκησης. Έτσι οι προσπάθειες που κάνουμε για να «κάψουμε» περισσότερες θερμίδες μπορεί να επιβραδύνουν τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πρόβλημα: Μειώνοντας υπερβολικά τις θερμίδες

Γεγονός: Χρειάζονται θερμίδες για να «κάψουμε» θερμίδες! Όταν μειώνουμε την πρόσληψη τροφής, ο οργανισμός μας ως απάντηση μειώνει το ποσοστό του μεταβολισμού. Ενώ το γεγονός αυτό επιτρέπει στο σώμα μας να λειτουργεί σωστά, τελικά ο οργανισμός μας χρειάζεται λιγότερες θερμίδες από αυτές που μας δημιουργεί η πείνα και μας αποτρέπει από το να χάσουμε λίπος.
Λύση: Υιοθετήστε ένα ήπιο υποθερμιδικό διαιτολόγιο έτσι ώστε η ενέργεια και ο μεταβολισμό σας να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η αυστηρή και περιοριστική δίαιτα καθιστά πολύ πιο δύσκολη τη διατήρηση της άλιπης μάζας του σώματος.

Πρόβλημα: Η απώλεια άλιπης μάζας σώματος

Γεγονός: Οι μύες καίνε το λίπος και η απώλεια μυϊκής μάζας σημαίνει λιγότερη καύση θερμίδων. Η άλιπη μάζα σώματος χρησιμοποιεί πενταπλάσιες θερμίδες σε σχέση με τον λιπώδη ιστό, είναι δηλαδή πέντε φορές πιο ενεργός ιστός από τον λιπώδη. Έτσι, αν έχουμε απώλεια μυϊκού ιστού, ο μεταβολισμός μειώνεται και η απώλεια βάρους σταματά.
Λύση: Βεβαιωθείτε ότι συνδυάζετε το πρόγραμμα της άσκησής σας με ένα διαιτολόγιο πλήρη σε θρεπτικά συστατικά για αποκατάσταση των μυών. Μπορείτε να πετύχετε αυτό  το αποτέλεσμα με ένα πρόγραμμα διατροφής που δημιουργεί ένα ασφαλή έλλειμμα θερμίδων ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

Πρόβλημα: Η απώλεια βάρους

Ίσως να αναρωτιέστε πως μπορεί το ζητούμενο να είναι τελικά το πρόβλημα. Ωστόσο ίσως έχετε ξεχάσει ότι όταν χάνουμε βάρους, ο οργανισμός μας χρειάζεται λιγότερες θερμίδες για να ικανοποιήσει τις βασικές του ανάγκες. Μια οποιαδήποτε ποσότητα απώλειας βάρους οδηγεί σε μειωμένη απαίτηση ενέργειας.
Λύση: Βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεκινήσει (ή συνεχίζετε) ένα πρόγραμμα άσκησης παράλληλα με αυτό της διατροφής για να ενισχύσετε την αύξηση της άλιπης μάζας σώματος, η οποία μπορεί να βοηθήσει ώστε να αντισταθμίσετε την απώλεια των θερμίδων.

Πρόβλημα: Το τέλος της φάσης «προσαρμογής»

Όταν ξεκινάμε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης παράλληλα με τη διατροφή, το σώμα μας ανταποκρίνεται επειδή είναι υποχρεωμένο να κάνει πολλές αλλαγές για να προσαρμοστεί στα διαφορετικά βάρη. Έτσι, οι μύες ανοικοδομούνται  και  καταναλώνουν θερμίδες. Όμως, κάποια στιγμή, σταματά η προσαρμογή στο νέο βάρος με αποτέλεσμα να καίμε λιγότερες θερμίδες για τις ίδιες δραστηριότητες.
Λύση: Μην αφήσετε το σώμα σας να συνηθίσει ένα είδος άσκησης. Διατηρήστε την περίοδο προσαρμογής στο σώμα σας, αλλάζοντας την ένταση, τη διάρκεια, τη συχνότητα ή/και τον τρόπο άσκησης.

 Υιοθετώντας μια καλύτερη φυσική κατάσταση για το σώμα μας, εξασφαλίζουμε έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο απώλειας βάρους καθώς και βελτίωση της υγείας μας.



κιν. 6957409594

efi.nik@hotmail.com



Όλα τα άρθρα της κ Νοικοκύρη μπορείτε να τα βρείτε κάτω στις ετικέτες και στην ετικέτα «Άρθρα Διατροφής»


Προσφορά:


Πρόγραμμα διατροφής από 15-20 ευρώ (επισκέψεις κατ οίκον) και για αυτούς που είναι εκτός Αθηνών προγράμματα δια αλληλογραφίας!!!
Το καλλίγραμμο σώμα, είναι πάνω απ όλα υγεία!!! κιν. 6957409594