Πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων των Συμβουλίων ΑΕΙ


Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 1η Συνάντηση  Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων Συμβουλίων ΑΕΙ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγητή Π. Σουκάκου με την συμμετοχή των Συμβουλίων των περισσότερων ΑΕΙ και την παρουσία στην πρώτη φάση της συνάντησης του Υπουργού Παιδείας Κων/νου Αρβανιτόπουλου.
Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Καθηγητής Στ. Θωμαδάκης και ο Αν. Πρόεδρος Αν. Καθηγητής Ν. Ζούρος.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ο κ. Αρβανιτόπουλος απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Συμβουλίων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Με το «Σχέδιο Αθηνά» ολοκληρώνεται ο πρώτος μεγάλος κύκλος των μεταρρυθμίσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. 
Ο Νόμος 4009,  όπως τροποποιήθηκε με το Νόμο 4076, διαμόρφωσε το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείστε εσείς μαζί με τις Πρυτανικές Αρχές και τα Πανεπιστήμια, να αναδιαρθρώσετε την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, επ’ ωφελεία της νέας γενιάς των Ελλήνων και της Ελληνικής Κοινωνίας.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό πως σε όλη τη χώρα, άνθρωποι διεθνούς κύρους έχουν εκλεγεί στα Συμβούλια Διοίκησης των Πανεπιστημίων. Προσβλέπω λοιπόν στη συμβολή σας και ζητώ από εσάς να γίνετε φορέας διεθνών εμπειριών και καλών πρακτικών από τον διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο.
Σας καλώ να συνεργαστείτε, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς τις πρυτανικές αρχές, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, και να εδραιώσετε ένα κλίμα καινοτομίας, εξωστρέφειας, αξιολόγησης με στόχο τη δημιουργία θυλάκων αριστείας.
Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των Πανεπιστημίων μας.
Γιατί αν δεν υπάρχει αναγέννηση του Εκπαιδευτικού συστήματος, δε θα υπάρξει ανάκαμψη της χώρας.»


ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Την Κυριακή 31/3/2013 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Έλλη Παππά» του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η πρώτη συνάντηση των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων των Συμβουλίων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν καίρια θέματα που συνδέονται με την βελτίωση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων της χώρας, όπως:
1. Οι οργανισμοί και οι εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας των ΑΕΙ,
2. Η διασφάλιση της ποιότητας και της ακαδημαϊκής αριστείας,
3. Η επιθυμία για αγαστή συνεργασία, στα πλαίσια του νόμου, με τα θεσμικά όργανα των ΑΕΙ, δηλαδή Πρυτάνεις, Αναπληρωτές Πρυτάνεων, Κοσμήτορες, Σύγκλητο, κ.λ.π.
4. Η αναγκαιότητα να παραμείνει ο νόμος σταθερός χωρίς παρεμβάσεις και να κριθεί «εν λειτουργία» ούτως ώστε μετά εύλογο χρονικό διάστημα να αξιολογηθεί και τα τυχόν αδύνατα σημεία να διορθωθούν, τα δε θετικά να ενισχυθούν.
5. Εκφράστηκε η αγωνία του συνόλου των μελών των Συμβουλίων για την μειωμένη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και συζητήθηκαν οι τρόποι ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες και προσπάθειες για ανεύρεση πόρων.
6. Εκφράστηκε επίσης η επιθυμία να είμαστε κοντά στους φοιτητές μας, οι οποίοι αποτελούν το πλέον πολύτιμο κομμάτι της πανεπιστημιακής οικογένειας και το οποίο συνιστά και οφείλει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και αναμφισβήτητα ο τελικός αποδέκτης κάθε ακαδημαϊκής μας δραστηριότητας.
7. Να επιδιωχθεί με σύγχρονο επιστημονικό και αποτελεσματικό τρόπο η οικονομική διαχείριση και η αξιοποίηση των πόρων και περιουσιακών στοιχείων των ΑΕΙ, με έμφαση τη δημιουργία ΝΠΙΔ.
8. Να επιδιωχθεί η εξωστρέφεια ώστε να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια προς την κοινωνία, έτσι ώστε να εγκατασταθεί αμοιβαιότητα επικοινωνίας.
9. Να ενθαρρυνθεί η δημιουργία σχολών μεταπτυχιακών προγραμμάτων (graduate schools) ανάλογα με το μέγεθος, τις ανάγκες και τον προσανατολισμό κάθε Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Ο Υπουργός Κων/νος Αρβανιτόπουλος ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση διαπιστεύτηκε για την υποστήριξή του στον θεσμό και επιβεβαίωσε την επιθυμία του για απρόσκοπτη συνεργασία του Υπουργείου με όλα τα μέλη των Συμβουλίων για την κατά το δυνατό ταχύτερο και αποτελεσματικό τρόπο επίλυσης των προβλημάτων.

Σε απάντηση σχετικής παρέμβασης εξάλλου ο Υπουργός διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες και την λειτουργία των Συμβουλίων. Ο νόμος προβλέπει τη διαδικασία αξιολόγησης του θεσμικού πλαισίου ώστε εφόσον κριθεί απαραίτητο να υπάρξει αναθεώρηση στο μέλλον.


ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

Η 2η Συνάντηση των Προέδρων και Αναπλ. Προέδρων των Συμβουλίων θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.
Υπεύθυνος για την οργάνωση της Συνάντησης είναι ο Καθηγητής Βασίλης Ταρλατζής – Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Για την υποβοήθηση της συζήτησης συγκροτήθηκαν επιτροπές για τα ακόλουθα θέματα  :
Οργανισμός και Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας των ΑΕΙ:
Εισηγητές :  Καθηγητής Σπυρίδων Αμούργης – Πρόεδρος Συμβουλίου Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και Καθηγητής Σπυρίδων Αργυρός – Αναπληρωτής Πρόεδρος Συμβουλίου ΕΜΠ.

Οικονομική Επιτροπή – ΝΠΙΔ:

Εισηγητές: Επίτιμος Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεώργιος Κούρτης – Πρόεδρος Συμβουλίου Παντείου Πανεπιστημίου,  Καθηγητής Γεώργιος Αυλωνίτης – Αναπληρωτής Πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικού Πανεπιστημίου,  Επί τιμή Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Γεώργιος Παναγιωτόπουλος – Πρόεδρος Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Σταύρος Θωμαδάκης – Πρόεδρος Πανεπιστημίου Αιγαίου και Καθηγητής Γεώργιος Βασιλακόπουλος – Αναπληρωτής Πρόεδρος Πανεπιστημίου Πειραιά.

Ειδικές Επιτροπές:

Εισηγητής: Καθηγητής Βασίλης Ταρλατζής – Αναπληρωτής Πρόεδρος Συμβουλίου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Προσδιορισμός Αρμοδιοτήτων: Καθηγητής Γεώργιος Βασιλακόπουλος – Αναπληρωτής Πρόεδρος Συμβουλίου Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Δημιουργία Σχολών Μεταπτυχιακών Σπουδών: Καθηγήτρια Έφη Τσακαλίδου – Αναπληρώτρια Πρόεδρος Συμβουλίου Γεωπονικού Πανεπιστημίου.