Άρθρο-Διατροφής «Κακή διάθεση, υποτονικότητα ή κούραση? Πιείτε ένα ποτήρι νερό!»

Γράφει για το LesvosPost.com η Έφη Δ. Νοικοκύρη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τι σας κάνει κακόκεφους; Αισθάνεστε λιγότερο παραγωγικοί όταν δεν πίνετε αρκετό νερό;

Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κούραση, και κακή συγκέντρωση μεταξύ των κατά τα άλλα υγιών ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Σε δύο ξεχωριστές μελέτες, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ μελέτησαν την επίδραση της ήπιας αφυδάτωσης και στα δύο φύλα.

Οι γυναίκες βίωναν πονοκεφάλους, κόπωση, και δυσκολεύονταν να συγκεντρωθούν στο πρόγραμμα τους. Επίσης πολλές φορές θεωρούσαν τα καθήκοντα τους πιο δύσκολα από ότι ήταν στην πραγματικότητα, αν και η χαμηλού επιπέδου αφυδάτωση δεν εμπόδιζε τις γνωστικές ικανότητες τους.

Οι ελαφρώς αφυδατωμένοι άνδρες είχαν πρόβλημα με την ψυχικές δραστηριότητες, ιδίως εκείνων που αφορούσαν τη μνήμη και την προσοχή στη λεπτομέρεια. Συνολικά, οι μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην αλλαγή στη διάθεση που προκαλείται από αφυδάτωση από τους άνδρες.

Το πρόβλημα με ήπια αφυδάτωση: Την αισθανόμαστε ψυχικά πριν να επέλθει σωματικά.

Η ήπια αφυδάτωση μετριέται ως μια απώλεια περίπου 1,5 % από την κανονική ποσότητα νερού στο σώμα μας, αλλά δεν αισθανόμαστε διψασμένοι αν δεν φτάσουμε  στο 1 έως 2 % αφυδάτωση.  Όταν μια κατάσταση αφυδάτωσης εγκατασταθεί αρχίζει να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό και το σώμα μας.
Και οι  δύο μελέτες επισημαίνουν επίσης ότι η ήπια αφυδάτωση έχει τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις στη διάθεση, ανεξάρτητα από τη φυσική δραστηριότητα. Θα πρέπει να παραμένετε ενυδατωμένοι είτε κάθεστε στο γραφείο σας είτε ασκήστε.

Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια των συνήθων καθημερινών δραστηριοτήτων μας μπορεί να υποβαθμίσει το πώς αισθανόμαστε – ειδικά για τις γυναίκες, που φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητες στις αρνητικές επιπτώσεις των χαμηλών επιπέδων αφυδάτωσης από τους άνδρες.

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε  μη παραγωγικοί, πιείτε ένα ψηλό ποτήρι φρέσκο δροσερό νερό αντί για καφέ. Η αφυδάτωση μπορεί να είναι ο ένοχος.