Αλ. Τουρκολιάς (Εθνική): Σύντομα θα μπούμε σε τροχιά ανάκαμψης

Αισιόδοξος ότι σύντομα η χώρα θα τεθεί σε τροχιά ανάκαμψης δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς. "Είμαι αισιόδοξος ότι είναι ορατός ο χρόνος για να τεθούμε σε τροχιά ανάκαμψης", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τουρκολιάς εκτιμά πως τρεις μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι είναι ο σωστός αριθμός. "Πάντως, το βέβαιο είναι ότι οι όμιλοι αυτοί θα διαδραματίζουν ρόλο για πολλές δεκαετίες", συμπληρώνει, κάνοντας λόγο για ανάγκη μετασχηματισμού των ομίλων. "Σ' αυτό το περιβάλλον, η Εθνική θα εξακολουθεί να είναι παρούσα και μάλιστα με ενεργό ρόλο", αναφέρει.
Μιλώντας στην "Καθημερινή της Κυριακής", λίγες μόνον μέρες μετά την απόκτηση της Eurobank, ο κ. Τουρκολιάς σχολιάζει πω "το πότε θα ξεκινήσει η ανάκαμψη δεν εξαρτάται μόνο από μας, αλλά και από το γενικότερο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Πάντως, βλέπω τις προοπτικές για ανάκαμψη να μετουσιώνονται σε πράξη προς το τέλος του έτους".
"Υπάρχουν ορατά, θετικά, μετρήσιμα στοιχεία βελτίωσης στην οικονομία. Σε κάποια η διαφορά είναι οριακή. Σε άλλα μεγαλύτερη. Βεβαίως, το αποτέλεσμα δεν είναι ακόμα αισθητό από τον κοινωνικό ιστό. Χρειάζεται χρόνος και φυσικά κοπιώδης, συνεπής και αταλάντευτη προσπάθεια. Η πτώση ήταν κάθετη, με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η ανάκαμψη, όπως και η ανάβαση, απαιτεί και χρόνο και μεγάλη προσπάθεια", συμπληρώνει ο κ. Τουρκολιάς.
Για την απόκτηση της Eurobank από την Εθνική αναφέρει ότι "με αυτή τη συνένωση, η Ελλάδα θα κατακτήσει την επίζηλη 15η θέση στον τραπεζικό χάρτη της Ευρωζώνης, με βάση το ενεργητικό του νέου τραπεζικού ομίλου. Ποτέ δεν φτάνεις σ' αυτό το μέγεθος μέσω της οργανικής ανάπτυξης. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, της ανάπτυξης μέσω εξαγορών είναι να γνωρίζεις να τρέχεις καλά τη δουλειά σου".
Σε ερώτηση εάν εκτιμά ότι η επιτοκιακή πολιτική θα αλλάξει σύντομα αναφέρει: "Πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί να στηριχθεί ανάπτυξη με τα επιτόκια χορηγήσεων στο σημερινό επίπεδο. Και δεν μπορεί να μειωθούν τα επιτόκια χορηγήσεων με διατήρηση των σημερινών επιτοκίων καταθέσεων με πρόσημο ακόμα και 5%. Οι τράπεζες αγοράζουν χρήμα (καταθέσεις) και πωλούν χρήμα (δάνεια). Φυσικά, το δίπολο αυτό δεν είναι ο μόνος προσδιοριστικός παράγοντας. Υπάρχει και το λειτουργικό κόστος" Τέλος, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Τουρκολιάς επισημαίνει ότι "ως ποσοστό για το σύνολο των τραπεζών, στο τέλος του 2012 ήταν περίπου 23%, ποσοστό που αυξάνεται με επιβραδυνόμενο, όμως, ρυθμό και η εικόνα θα ήταν χειρότερη εάν οι τράπεζες δεν παρέμεναν σταθερά στο πλευρό των πελατών με οικονομικές δυσκολίες. Και γι' αυτό, με δική τους πρωτοβουλία, προχώρησαν σε ρυθμίσεις περίπου 800.000 δανείων για ένα συνολικό ποσό περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ".
Τέλος, για το θέμα των «κόκκινων» δανείων τονίζει: "Με την ίδια υπευθυνότητα, όπως ως τράπεζα μεμονωμένα ενεργούμε, θα στηρίξουμε κάθε περαιτέρω προσπάθεια για ρύθμιση των δανείων σε καθυστέρηση. Απόφασή μας, και όχι πρόθεσή μας, είναι να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Να κινητοποιήσουμε το επιχειρείν να λάβει τώρα τις αποφάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας".