Σε οικονομικό αδιέξοδο τα περίπτερα της Λέσβου

Απαράδεκτο χαρακτηρίζουν οι Μυτιληνιοί το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων και του καπνού.
Την ίδια στιγμή, το περιορισμένο κέρδος από την πώληση ειδών καπνού έχει οδηγήσει σε κλείσιμο περίπου 120 σημεία πώλησης στη Λέσβο τα τελευταία δύο χρόνια.
Πριν από λίγες μέρες, τα πακέτα των τσιγάρων ακρίβυναν κατά 30 με 40 λεπτά, ενώ ο καπνός ανέβηκε πάνω από 0,80 ευρώ το πακέτο.

Η τελευταία αύξηση συνδέεται με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στροφή στην αγορά καπνού.
Αυτή ήταν η αιτία που μέσα σε ένα βράδυ, με υπουργική απόφαση, άλλαξε η φορολογία στον καπνό, που ήταν πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τα τσιγάρα. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών και Περιπτερούχων Νήσου Λέσβου, Γιώργος Πλαταράς, οι φόροι όλο και αυξάνονται, ενώ το κέρδος τους μειώνεται, οδηγώντας τους επαγγελματίες στο λουκέτο.

Θα το κόψουν;

«Το γύρισα στον καπνό για να μειώσω τα έξοδα, αλλά αν το ακριβύνουν κι άλλο, θα το κόψω», είπε στο «Ε» ο Μάρκο Μαρτίν, που είναι καπνιστής εδώ και 28 χρόνια.
«Το κάπνισμα δεν μπορεί να περιοριστεί. Ή θα καπνίζεις με την ίδια μανία ή θα το κόψεις μαχαίρι», εξομολογείται ο Βασίλης Κουρκότης. Παράλληλα τονίζει ότι επειδή η συνήθεια αυτή αποτελεί περιττό έξοδο σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, δε θα είναι λίγοι εκείνοι που θα προσπαθήσουν να την αποβάλουν.
Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με τα προϊόντα καπνού ο Παναγιώτης Τσόχος, που είπε αποφασιστικά ότι ούτε μάρκα πρόκειται να αλλάξει, ούτε το κάπνισμα πρόκειται να κόψει.

Στην αντίπερα όχθη κινούνται οι δηλώσεις του Κώστα Κατεβάκη που καπνίζει εδώ και 16 χρόνια, αφού είπε: «Καλά κάνουν και τα ακριβαίνουν, μπας και το κόψουμε».
Οι ιδιοκτήτες σημείων πώλησης ειδών καπνού εκτιμούν ότι δύσκολα ένας καπνιστής θα σταματήσει να αγοράζει τσιγάρα, εκτός και αν συντρέχουν λόγοι υγείας. Το σύνηθες είναι να στραφούν σε πιο οικονομικά πακέτα. «Ποιο είναι το πιο φθηνό πακέτο, είναι η ερώτηση που μας απευθύνουν», υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών και Περιπτερούχων Νήσου Λέσβου, Φώτης Μαρσώνης.

Η ζημία

Το 92% της αναγραφόμενης τιμής ενός πακέτου τσιγάρων αποτελούν οι φόροι. Όσον αφορά στο εύλογο και επιτρεπτό ποσοστό κέρδους των καπνοπωλών λιανικής πώλησης, αυτό εξαρτάται από την κάθε εταιρεία και τη διαπραγμάτευση που θα κάνει.
Οι περιπτερούχοι υποστηρίζουν ότι το δικό τους ποσοστό κέρδους μειώνεται συνεχώς από το 1992, όταν καταργήθηκε η θεσμοθέτηση του ελάχιστου ποσοστού. Αυτό είχε τραγικές επιπτώσεις όσον αφορά στα έσοδά τους, αφού το 90% του τζίρου ενός περιπτέρου βασίζεται στις εισπράξεις από την πώληση των καπνικών προϊόντων, ενώ ακολουθούν οι κάρτες και τα προϊόντα Τύπου.

Μάλιστα, ο κ. Πλαταράς είπε ότι, ενώ έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις σε τσιγάρα και καπνούς, ο τζίρος τους έχει πέσει. Εξηγεί ότι άλλοτε στα 100 πακέτα τσιγάρα το κέρδος των πωλητών λιανικής ήταν 20 ευρώ και σήμερα στα 120 τσιγάρα το κέρδος δεν ξεπερνά τα οκτώ ευρώ. Το μικρό ποσοστό σε συνδυασμό με τη φορολόγηση του συνολικού τζίρου από την Εφορία, είναι οι αιτίες που περίπτερα κλείνουν και πολλά μίνι μάρκετ αποσύρουν το συγκεκριμένο εμπόρευμα από τα ράφια τους. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί δεν μπορούν να επιβιώσουν.
Αναφέρεται επίσης ο κ. Πλαταράς στο ότι από τον Οκτώβριο του 2010 έχουν κλείσει 120 περίπου σημεία πώλησης καπνού σε όλο το νησί και τα εναπομείναντα είναι 400 περίπου. Χαρακτηριστικά αναφέρει την περίπτωση του μεγάλου λεσβιακού χωριού, του Ιππείου, όπου πριν από δύο χρόνια έκλεισαν δύο περίπτερα. Τότε οι ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ που εμπορεύονταν τσιγάρα για να «τραβούν» τους πελάτες, απέσυραν τα συγκεκριμένα προϊόντα, αφού δε συνέτρεχε πλέον λόγος συναγωνισμού. Έτσι, ακόμη και σήμερα οι καπνιστές από Ίππειος, Κεραμειά και Συκούντα πηγαίνουν στους Λάμπου Μύλους για να αγοράσουν τσιγάρα.
Διασπασμένοι…

Ο κ. Πλαταράς είπε ότι ο κλάδος του δε διακρίνεται για την ενότητά του. Μάλιστα, τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Μαρσώνης, υποστήριξαν ότι η Ομοσπονδία είναι «πουλημένη» σε μία μεγάλη καπνοβιομηχανία και αυτό φάνηκε το 1992, όταν ζήτησε να καταργηθεί το ελάχιστο ποσοστό κέρδους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σήμερα να έχει διαλυθεί το δευτεροβάθμιο όργανο και το μόνο που την διατηρεί, είναι μία σφραγίδα και έξι μέλη από την Αθήνα, τρία από τη Θεσσαλονίκη και δύο από την Κρήτη.
Βέβαια, και σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει η συνοχή που θα έπρεπε.
«Αν υπήρχε ενεργή συνδικαλιστική δράση από τους εκπροσώπους και των 400 σημείων πώλησης στη Λέσβο, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, τότε η οικονομική πίεση που θα ασκούνταν στο κράτος και στις καπνοβιομηχανίες, θα ήταν τεράστια», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Πλαταράς.

Ρεπορτάζ και Φώτο  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ