Μυτιλήνη: Μετά από 53 ημέρες έληξε η απεργία πείνας του Mohamed A.- Αφέθηκε ελεύθερος ο απεργός πείνας σε άσχημη κατάσταση

Παρασκευή 03//02/2017 – 53η Hμέρα Απεργίας Πείνας του Mohamed A. (Λήξη της απεργίας-Συνέχιση του Αγώνα)


Από το πρωί υπήρξαν πιέσεις στην υπηρεσία ασύλου για να αποφανθεί σε σχέση με το αίτημα επανεξέτασης του αιτήματος (μεταγενέστερη αίτηση) ασύλου του Mohamed A. Από τη στιγμή που είχε κατατεθεί η μεταγενέστερη αίτηση (31/01) είχε ανασταλεί νομικά η διαδικασία απέλασης οπότε η συνέχιση της κράτησης βρισκόταν σε ένα νομικό κενό και μπορούσε να θεωρηθεί παράνομη. Οι υπηρεσίες τους περιφερειακού γραφείου ασύλου Λέσβου και η αστυνομική διεύθυνση Λέσβου, έδειχναν  ως υπεύθυνες η μία την άλλη με αποτέλεσμα τη συνέχιση της ομηρίας του Mohamed A. παρόλο το κρίσιμο της κατάστασης υγείας από την παρατεταμένη απεργία πείνας την οποία και συνέχιζε. Μετά την συνεχιζόμενη και εντεινόμενη πίεση από τους-τις αλληλέγγυους-ές και τις δικηγόρους που στηρίξαν νομικά την υπόθεση, το γραφείο της υπηρεσίας ασύλου εξέδωσε απόφαση περί μη ανάγκης συνέχισης της κράτησης γύρω στις 12.00μ.μ. και την οποία απέστειλε στην Α.Δ Λέσβου.  Ωστόσο η Α.Δ. Λέσβου παρέτεινε την κράτηση με αποτέλεσμα ο Mohamed να συνεχίζει να παραμένει κρατούμενος. Περί τις 18:30 η απόφαση άρση της κράτησης υπογράφηκε και απομακρύνθηκε η φρουρά από το δωμάτιο νοσηλείας του. Μετά και την άρση της κράτησης ο Mohamed αποφάσισε την λήξη της απεργίας πείνας.

Η κατάσταση της υγείας του ωστόσο παραμένει αρκετά κρίσιμη. Ο Mohamed από το προηγούμενο βράδυ εμφανίζει υψηλό πυρετό και σημάδια εξάντλησης. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς ο πυρετός οφείλετε πιθανόν σε κάποιο ιό και γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση και αντιπυρετικά. Ο ίδιο δυσκολεύεται να σταθεί όρθιος ενώ εμφάνισε σπασμούς και αδυναμία επικοινωνίας.  Σε μία προσπάθεια να σταθεί όρθιος κατά το βράδυ ένιωσε έντονα την αίσθηση λιποθυμίας. Μετά την απόφαση λήξης της απεργίας πείνας θα ακολουθήσει σταδιακή επανασίτιση σε συνεννόηση με τους θεράποντες ιατρούς που προβλέπεται να διαρκέσει 5-10 μέρες μέχρι να ξαναβρεθεί σε συνθήκη που θα μπορέσει να λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Η σημερινή άρση της κράτησης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα του Mohamed A. μετά και τους  4 μήνες εγκλεισμού στα κρατητήρια του ελληνικού κράτους και της νοσηλείας του λόγω της απεργίας πείνας στο νοσοκομείο Μυτιλήνη. Ωστόσο συνεχίζει να παραμένει σε καθεστώς κινδύνου απέλασης καθώς η υπηρεσία ασύλου δεν έχει κάνει ακόμα παραδεκτή την εξέταση της μεταγενέστερης αίτησης. Η απόφαση επί αυτού έχει αναβληθεί αόριστα στο κοντινό μέλλον με αποτέλεσμα ο Mohamed να παραμένει σε καθεστώς ομηρίας.

Η αποκατάσταση της υγεία του Mohamed A. αποτελεί αυτή τη στιγμή προτεραιότητα ταυτόχρονα με την κλιμάκωση του αγώνα μέχρι και την οριστική άρση της ομηρίας του και την χορήγηση του πολιτικού ασύλου που διεκδικεί.

Την ώρα που επιδιδόταν η άρση της κράτησης του Mohamed A. πραγματοποιούταν πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης από 400 περίπου άτομα ενάντια στις αντιμεταναστευτικές θανατοπολιτικές και αλληλεγγύης στον αγώνα του.

Ικανοποίηση των αιτημάτων του Mohamed A.
Παύση όλων των απελάσεων
Ελεύθερη μετακίνηση για όλους-ες