19 χρόνια μετά αποκτά άδεια πυρασφάλειας…το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

19 χρόνια μετά αποκτά άδεια πυρασφάλειας


Δεκαεννιά χρόνια μετά την ανακατασκευή του Ρουσέλλειου Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, μετά από τόσα χρόνια από την πικρή αυτή ιστορία με τα τόσα μύρια κενά, τις τόσες ενστάσεις, τα τόσα προβλήματα, τις τόσες τροποποιήσεις, η παρούσα Δημοτική Αρχή αποφάσισε να βάλει τάξη, τουλάχιστον σε τομείς που χρήζουν άμεσων δράσεων, εγκρίσεων και νομιμοποιήσεων.

Γιατί εκτός από απαράδεκτο, είναι και εγκληματικό, ένας τέτοιος χώρος πολιτιστικός, όπου προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται χιλιάδες εκδηλώσεις κάθε μορφής έκφρασης, εκεί όπου συγκεντρώνονται δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας όλων των ηλικιών, να στερείται οικοδομικής άδειας και άδεια πυρασφάλειας.

Από το 1998 που ξεκίνησε η περιβόητη ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου της πόλης μας,κατατέθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία η μελέτη «Μάντζαρη», προκειμένου, αφού ακολουθηθούν οι διαδικασίες και υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα της μελέτης, να δοθεί και η σχετική άδεια. Αν και η μελέτη εγκρίθηκε, εντούτοις το κτήριο παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς πυρασφάλεια.

Εκ των πραγμάτων, μια από τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής του Σπ. Γαληνού, που θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να διακυβεύεται η ασφάλεια και η ζωή συνανθρώπων μας, ήταν να προχωρήσει το θέμα της έκδοσης της άδειας πυρασφάλειας και συνεπώς και της οικοδομικής άδειας.

Νέα μελέτη συντάχθηκε από τον ηλεκτρολόγο μηχανικό και μηχανικό υπολογιστών Μαρίνο Σαραντινό, με σκοπό τούτη να καλύψει τα όποια κενά της πρώτης.

«Πρωτίστως τονίζει ο ίδιος διαπιστώνουμε τις πιθανές ατέλειες, αν οι τότε παραλαβές (1998) πληρούν την εγκεκριμένη μελέτη της περιόδου αυτής.

Ας σημειωθεί ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, όπως ανάληψη κονδυλίων για δαπάνες,δηλαδή θέματα οικονομικής φύσεως, ενώ συγκεντρώθηκε όλο το σκόρπιο υλικό που αφορούσε στο πολιτιστικό μέγαρο της πόλης μας.

Συγκεντρώσαμε όλους τους φακέλους, τα σχέδια, τα έγγραφα που αφορούν στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς και τώρα διαθέτουμε ένα πλήρες αρχείο, που θα βοηθήσει σε οποιαδήποτε παρέμβαση αποφασιστεί να γίνει τώρα ή και στο μέλλον».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Π.Υ.

Ο Μ. Σαραντινός μίλησε για την άψογη συνεργασία με τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νικ. Μπαμπάκο, που βοήθησε τα μέγιστα. Το ερώτημα που απασχόλησε την υπηρεσία, αλλά και το Δήμο, ήταν αν θα τηρηθούν οι πυροσβεστικές διατάξεις του τότε ή του σήμερα.

Στο ερώτημα αυτό, αποφασίστηκε να εφαρμοστούν οι παλαιότερες διατάξεις, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές.

Ο Μ. Σαραντινός εξέφρασε την ανησυχία του για την επιλογή του τρόπου ανάδειξης αναδόχου. «Η διακήρυξη βρίσκεται ήδη στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, που είναι και ο κύριος του έργου. Είναι γνωστό ότι από την δημοπρασία, ανάδοχος αναδεικνύεται ο προσωρινός μειοδότης, αυτός που θα δώσει την μεγαλύτερη έκπτωση. Στο σημείο αυτό έχω τις ενστάσεις μου, καθώς η μεγάλη έκπτωση δεν προϋποθέτει και άρτια εκτέλεση του έργου. Θα προτιμούσα να δοθεί έμφαση στην τεχνική εμπειρία της αναδόχου εταιρείας ή κοινοπραξίας, όπως έγινε και στο Δ.Θ. Πειραιά. Αυτό, όμως, θα το κρίνουν και θα το αποφασίσουν άλλοι».

Το έργο είναι προϋπολογισμού 70 χιλ. ευρώ και γίνεται προσπάθεια από την Δημοτική Αρχή να προλάβει τον χρόνο και η δημοπράτηση να γίνει πριν την εκπνοή του 2016, προκειμένου να μην απαιτηθεί επανάληψη των διαδικασιών εξαρχής και νέο χάσιμο χρόνου.
Η δημοπρασία θα γίνει με συνοπτικό διαγωνισμό και όχι διεθνή.


ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Πολιτισμού Κώστας Αστυρακάκης, αναφέρθηκε στο εγχείρημα, τονίζοντας ότι η ασφάλεια του κτηρίου αυτού προέχει. «Η όλη διαδικασία κράτησε αρκετό διάστημα και με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οδεύουμε προς το τέλος, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η παθητική και ενεργητική πυροπροστασία και ασφάλειά του.

Η πολιτεία οφείλει να τηρεί τη νομιμότητα και μάλιστα σε θέματα που άπτονται δημόσιους χώρους και της ασφάλειας των πολιτών.

Ομολογώ ότι υπήρξαν πολυετείς καθυστερήσεις, όμως τώρα όλα θα κυλήσουν όπως πρέπει: νόμιμα και μεθοδικά. Δεν θ' αδρανήσουμε, ούτε θ' αφήσουμε το θέμα στην τύχη του, ώστε να χαθεί και πάλι πολύτιμος χρόνος. Εξάλλου, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο». 


Πηγη ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ