Ανήλικα παιδιά ξέσπασαν πάνω σε χελώνα στην Μυτιλήνη-Την έβαψαν μπάλα και την κλωτσούσαν μέχρι να σπάσει (ΦΩΤΟ)

Παιδιά ξέσπασαν πάνω σε Χελώνα στην Μυτιλήνη


Στο κτηνιατρείο της Σαπφούς Ταμουτσίδου στη Μυτιλήνη μεταφέρθηκε στις 23 Νοεμβρίου από κάτοικο της περιοχής μια χερσαία χελώνα που αιμορραγούσε καθώς παιδιά, όπως είπε, που την είχαν βάψει σαν μπάλα έπαιζαν με το ζώο ποδόσφαιρο κλωτσώντας το επανειλημμένα με αποτέλεσμα να σπάσει το καβούκι του.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι το ζώο κακοποιήθηκε άγρια...

Για το περιστατικό του βασανισμού του ερπετού από τους ανήλικους ενημερώθηκε ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» που στην ανακοίνωση του επισημαίνει αναφορικά με το έγκλημα ότι τις επόμενες μέρες θα καταθέσει καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό να κακοποιούμε σκυλιά, γατιά, άλογα, γαϊδούρια, άγρια πτηνά και θηλαστικά και πλέον αρχίσαμε να κακοποιούμε και τις άκακες χελώνες. Η χελωνίτσα που βλέπετε μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό κτηνιατρείο της Μυτιλήνης, βαμμένη και κακοποιημένη αφού κάποιοι τη χρησιμοποιούσαν σαν μπάλα ποδοσφαίρου!

Η ανακοίνωση της ΚΙΒΩΤΟΥ αναφέρει:


Φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό να κακοποιούμε σκυλιά, γατιά, άλογα, γαϊδούρια, άγρια πτηνά και θηλαστικά και πλέον αρχίσαμε να κακοποιούμε και τις άκακες χελώνες. Η χελωνίτσα που βλέπετε μεταφέρθηκε στις 23/11 σε ιδιωτικό κτηνιατρείο της Μυτιλήνης, βαμμένη και κακοποιημένη αφού κάποιοι τη χρησιμοποιούσαν σαν μπάλα ποδοσφαίρου! Στη χελώνα προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αφού σταθεροποιήθηκε η κατάσταση της δρομολογήθηκε η μεταφορά της σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης εξωτικών ζώων στην Αθήνα καθώς το κέλυφος της έχει σοβαρούς τραυματισμούς. ασυνείδητοι Το γεγονός ότι οι δράστες- σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- ήταν ανήλικοι καταδεικνύει αφενός την αποτυχία μας να μάθουμε τα παιδιά μας να σέβονται τα υπόλοιπα ζώα και αφετέρου το μακρύ δρόμο που έχουμε ακόμα μπροστά μας μέχρι να γίνουμε μια πραγματικά πολιτισμένη κοινότητα. Τις επόμενες μέρες θα γίνει καταγγελία στο ΑΤ Μυτιλήνης για το περιστατικό και η ΚΙΒΩΤΟΣ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε οι δράστες αυτής της πράξης να εντοπιστούν και να καταδικαστούν με τις βαρύτερες των ποινών.

Ανήλικοι οι δράστες...

Στη χελώνα προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αφού σταθεροποιήθηκε η κατάσταση της δρομολογήθηκε η μεταφορά της σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης εξωτικών ζώων στην Αθήνα καθώς το κέλυφος της έχει σοβαρούς τραυματισμούς. Το γεγονός ότι οι δράστες - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες - ήταν ανήλικοι καταδεικνύει αφενός την αποτυχία μας να μάθουμε τα παιδιά μας να σέβονται τα υπόλοιπα ζώα και αφετέρου το μακρύ δρόμο που έχουμε ακόμα μπροστά μας μέχρι να γίνουμε μια πραγματικά πολιτισμένη κοινότητα.


Τι ορίζει ο Ποινικός Κώδικας για τους ανήλικους δράστες που κακοποιούν ζώα

Πολύ συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα φέρνουμε στη δημοσιότητα εγκλήματα εις βάρος των ζώων που διαπράχθηκαν από παιδιά. Για να λυθούν οι απορίες των αναγνωστών μας οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων γενικώς – σύμφωνα με τη νομοθεσία που βρίσκεται σε ισχύ – είναι αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα. Οι δράστες μπορεί να μην φτάσουν καν στο δικαστήριο αν ο αρμόδιος εισαγγελέας μπορεί να εξακριβώσει την ηλικία του κατηγορούμενου.

Μάλιστα το αν θα ασκήσει δίωξη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου στους γονείς ή τους κηδεμόνες του ανήλικου δράστη κρίνεται κατά περίπτωση από τον εισαγγελέα. Ο ποινικός κώδικας στο άρθρο 121 αναφέρει ότι: «ανήλικοι νοούνται αυτοί που, κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης, έχουν ηλικία μεταξύ του όγδοου και του δέκατου όγδοου έτους της ηλικίας τους συμπληρωμένων».

Στο άρθρο 126 του ποινικού κώδικα ξεκαθαρίζεται ότι «1. Η αξιόποινη πράξη που τελέστηκε από ανήλικο οκτώ έως δεκατριών ετών δεν καταλογίζεται σε αυτόν.

2. Σε ανήλικο που τέλεσε αξιόποινη πράξη χωρίς να έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.

3. Σε ανήλικο που τέλεσε αξιόποινη πράξη και έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του επιβάλλονται αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα, εκτός αν κρίνεται αναγκαίο να επιβληθεί ποινικός σωφρονισμός κατά το επόμενο άρθρο».

Σε οποιοδήποτε στάδιο της ποινικής διαδικασίας διαπιστωθεί ότι ο ανήλικος δράστης είναι ηλικίας από 8 έως 13 ετών τότε παύει η ποινική δίωξη του.