Απεργιακό δελτίο Λέσβου- Ανακοινώσεις για την αυριανή 24ωρη απεργία

 Απεργιακό δελτίο



ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΛΕΣΒΟΥ

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου, συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που προκήρυξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την ΠΕΜΠΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 . 
Μετά από έξι (6) χρόνια εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών σκληρής λιτότητας και η σημερινή κυβέρνηση με την υλοποίηση του 3ου Μνημονίου συνεχίζει το καταστροφικό έργο που οδηγεί σε πρωτοφανείς για την χώρα απώλειες εισοδημάτων και δικαιωμάτων καθώς και στο ξεπούλημα του Δημόσιου και Εθνικού πλούτου.
Η επίθεση στο Δημόσιο Τομέα και ειδικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απόλυτα στοχευμένη. Μέσω της απαξίωσης των υπηρεσιών και της έλλειψης προσωπικού θέλουν να καταργήσουν τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των Ο.Τ.Α. αφού πρώτα ξεπουλήσουν όλες τις προσοδοφόρες υπηρεσίες σε ιδιώτες-εργολάβους μεταφέροντας για ακόμη μια φορά το κόστος στις τσέπες των πολιτών.
Το επόμενο διάστημα θα πρέπει και πάλι να μας βρει ενωμένους και αποφασιστικούς να διεκδικήσουμε… το αυτονόητο. ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΑΣ, ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ… ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ!!!
Μόνο η κοινή-ενωτική μας συμμετοχή και δράση σε κάθε αγωνιστική παρέμβαση από δω και πέρα μπορεί να ανακόψει τη λαίλαπα των πολιτικών αυτών που μέσω των νέων μέτρων έρχονται να σαρώσουν ότι απέμεινε όρθιο από τα προηγούμενα χρόνια.

ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΩΝ
ΤΟ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών της Λέσβου

ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ – ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ – ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΩΡΑ!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπροστά στις απαιτήσεις και τις πιέσεις των Ευρωπαίων για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης και σε πλήρη συμφωνία με δανειστές, ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς, ετοιμάζει νέο γύρο λεηλασίας και αντεργατικών μέτρων. Τα μέτρα που προωθούν σαρώνουν όσες εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις απέμειναν από την πολιτική των προηγούμενων μνημονίων. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προετοιμάζει το 4ο κατά σειρά Μνημόνιο με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ. Η «δίκαιη ανάπτυξη», που υπόσχονται, σημαίνει νέα κέρδη για τους πλούσιους, βάθεμα της φτώχειας, μεγαλύτερη ανεργία, ελαστική απλήρωτη εργασία και εργασιακό μεσαίωνα χωρίς καθόλου συνδικαλιστικά δικαιώματα και προστασία για τους πολλούς.
Η «διαπραγματευτική γραμμή» της κυβέρνησης και οι απαιτήσεις του κουαρτέτου δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το νέο γύρο κοινωνικής λεηλασίας που ετοιμάζουν. Νέος «υποκατώτατος μισθός» των 200 και 300 ευρώ για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία αλλά και για όσους ήδη δουλεύουν με λιγότερα από τον υπάρχον κατώτατο μισθό. Κατάργηση των τριετιών και όλων των μισθολογικών ωριμάνσεων. Πίσω από τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για τη δήθεν επαναφορά των ΣΣΕ κρύβεται η γενική κατάργηση τους όπως απαιτεί το κουαρτέτο.
Ταυτόχρονα προετοιμάζουν ομαδικές απολύσεις και “short time work”, δηλ. «δουλειά» έως και μια ώρα ημερησίως με αντίτιμο ένα «κουπόνι κοινωνικής στήριξης». Η κυβέρνηση χορηγεί το επίδομα εργασίας στους εργοδότες(!!) για να προσλαμβάνουν απλήρωτο εργατικό δυναμικό.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει το νέο συνδικαλιστικό νόμο που περιορίζει δραστικά το δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική διεκδίκηση. Επαναφέρει το αντιδημοκρατικό μέτρο του lock-out, της εργοδοτικής ανταπεργίας και αντεκδίκησης. Επιπλέον ανοίγει το δρόμο για νέες συνδικαλιστικές διώξεις. Αυτονόητο είναι πως δε θα μένουν απροστάτευτοι οι «Παναγόπουλοι» και κάθε λογής κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές.
Για το Δημόσιο απαιτούν μόνιμο σύστημα απολύσεων χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Με εργαλείο την αξιολόγηση μεθοδεύουν απολύσεις, τη μισθολογική καθήλωση αλλά και νέες μειώσεις, ενεργοποιώντας και τον περίφημο δημοσιονομικό «κόφτη». Το καθεστώς της αδιοριστίας παγιώνεται και στη θέση της σταθερής και μόνιμης εργασίας μπαίνει κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης. Η φοροληστεία δεν έχει τελειωμό αφού ανάμεσα στα άλλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μειώσει ακόμα περισσότερο το αφορολογητο όριο στα 5000 ευρώ.
Ο νέος Υπ. Παιδείας και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ιδρύματος Λάτση, κ. Γαβρόγλου, συνεχίζει όλα τα μέτρα του κ. Φίλη για το δημόσιο σχολείο, που βιώνουμε στις πλάτες μας εκπαιδευτικοί και μαθητές και κάνει σαφές πως το τριετές στρατηγικό σχέδιο για την Παιδεία θα κινηθεί στα πλαίσια των βαθιά νεοσυντηρητικών αντιδραστικών πορισμάτων του «εθνικού διαλόγου» Λιάκου – Γαβρόγλου. Η τοποθέτησή του «..ας μη φοβόμαστε να πούμε τη λέξη αξιολόγηση. Μη φοβόμαστε να πούμε τη λέξη συντεχνία…» είναι δηλωτική των προθέσεών του. Επιδιώκει να επαναφέρει την αξιολόγηση και να συγκρουστεί ευθέως με το εκπαιδευτικό κίνημα κατηγορώντας το για άλλη μία φορά ως συντεχνία, προκειμένου να είναι αυτός ο Υπουργός που θα καταφέρει να επιβάλλει την αξιολόγηση και που δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν οι προκάτοχοί του. Τα περί μη τιμωρητικής αξιολόγησης, όσο αυτός θα είναι υπουργός, είναι απλά υποκρισία και ψέμα. Εξάλλου κανείς Υπουργός δεν είχε ισχυριστεί το αντίθετο.

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ ευθυγραμμίζονται στην εφαρμογή του συνόλου των αντιδραστικών μέτρων. Αποδέχονται πλήρως το πλαίσιο ΕΕ – ΔΝΤ – ΟΟΣΑ. Οι αντιπολιτευτικές κορώνες αφορούν από τη μια στο ποιος θα διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά αυτή την πολιτική και από την άλλη να πείσουν το λαό πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Κυβέρνηση και κουαρτέτο θέλουν να κλείσουν τα μέτρα ως τις 5/12. Η συμμετοχή στην ΑΠΕΡΓΊΑ στις 24/11 πρέπει να αποτελέσει ένα βήμα στην αναγκαία αγωνιστική πανεργατική κλιμάκωση ως απάντηση στη νέα αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης. Τώρα απαιτείται ο κοινός αγωνιστικός βηματισμός των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των ανέργων, της νεολαίας και όλων των πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας.
Ο παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ) μετατρέπεται στον πιο πιστό υπηρέτη της κυβερνητικής πολιτικής, βάζοντας πλάτη στην εργοδοτική ασυδοσία. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ αρνήθηκε να μπει έγκαιρα στην ανάπτυξη και κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και παρά την πρόταση των Παρεμβάσεων για απεργιακή κλιμάκωση από τις αρχές Οκτώβρη έφτασε να προκηρυχτεί απεργία 24/11. Η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΟΛΜΕ αρνήθηκε από την αρχή της χρονιάς να βάλει σχέδιο αγωνιστικής προετοιμασίας του κλάδου και συνειδητά τήρησε την αναμονή περιμένοντας πότε οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα προκηρύξουν πανεργατική απεργία!. Αρνήθηκε να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία συνεννόησης με Ομοσπονδίες και σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για πραγματικό συντονισμό των συνδικάτων και των αγώνων των εργαζομένων. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ πιστή στη γραμμή της «εθνικής διαπραγμάτευσης» με κυβέρνηση – ΣΕΒ παραδίδει το λαό αφοπλισμένο στους δυνάστες του. Η χωριστή προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης στον ιδιωτικό τομέα για τις 8/12 παρά την ήδη αποφασισμένη πανδημοσιοϋπαλληλική κινητοποίηση για της 24/11, διασπά την εντότητα των εργαζομένων και υποσκάπτει τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός μαζικού πανεργατικού κινήματος αντίστασης και πάλης.
Βαριές είναι οι ευθύνες του ΠΑΜΕ για αυτή την εξέλιξη. Δεν ψήφισε στη ΓΣΕΕ την απεργία 8/12, αλλά αποδέχτηκε το σχεδιασμό της ηγεσίας της και άλλαξε τις αποφάσεις εργατικών κέντρων, Ομοσπονδιών και σωματείων για απεργία στις 24/11. Πίσω από τις «ταξικές κορώνες» κρύβει τη μετατροπή του για μια ακόμα φορά σε ουραγό της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΓΣΕΕ υποσκάπτοντας ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα ανάπτυξης ενιαίου πανεργατικού αγώνα. Η στάση αναμονής που καλλιεργεί εντείνει το κλίμα της απογοήτευσης ενώ δίνει το περιθώριο όλων των πρωτοβουλιών στην κυβέρνηση. Είναι ακόμα νωπές οι οδυνηρές συνεπειες από τη στάση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στη μάχη του ασφαλιστικού. Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ παρά τις λεκτικές διαφοροποιήσεις στη ΓΣΕΕ ψήφισαν την απεργία για 8/12 μαζί με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ
Η συμμετοχή στην απεργία στις 24 Νοέμβρη όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα αλλά και όσων σωματείων του Ιδιωτικού έχουν αποφασίσει τη συμπόρευση, πρέπει να είναι μαζική και αγωνιστική. Καλούμε όλες τις πραγματικά ταξικές δυνάμεις να εργαστούν με πείσμα και επιμονή στα σωματεία τους για τη μαζικότερη συμμετοχή στην απεργία στις 24 Νοέμβρη. Η απεργία αυτή πρέπει να σηματοδοτήσει το πρώτο βήμα. Απαιτείται αγωνιστική κλιμάκωση το επόμενο διάστημα. Με ευθύνη της ΟΛΜΕ να προκηρυχθούν έκτακτες ΓΣ των ΕΛΜΕ για την οργάνωση πολύμορφων κλιμακούμενων αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Το εκπαιδευτικό κίνημα αξιοποιεί την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων που με σκληρούς αγώνες κατάφερε να βάλει φραγμό σε σοβαρές πλευρές της πολιτικής των μνημονίων και που τώρα τις επαναφέρουν προσπαθώντας να πάρουν ρεβάνς.
Παλεύουμε για αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του ωραρίου. Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Όχι στις απολύσεις και την ελαστική εργασία. Όχι στην ευελιξία και την κινητικότητα. Μείωση των μαθητών στα τμήματα. Ενιαίο, δημόσιο ,δωρεάν 12χρονο σχολείο για όλα τα παιδιά . Όχι στο αντιδραστικό σχέδιο της κυβέρνησης για το δημόσιο σχολείο για λίγους και εκλεκτούς. Παιδεία, υγεία και όλα τα κοινωνικά αγαθά δημόσια και δωρεάν για όλους.
Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους άνεργους και τα πληττόμενα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να συμβιβαστούν με την πολιτική των μνημονίων παλιών και νέων.

Μπορούμε να ανατρέψουμε τη
βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Κανείς δεν είναι δυνατότερος από τον οργανωμένο και αποφασισμένο λαό!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΝΟΕΜΒΡΗ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ 11:00

Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Λέσβου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ
24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Συνάδελφοι,
Η περίοδος που διανύουμε βρίσκει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τα φτωχομεσαία κοινωνικά στρώματα μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση: Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., που ψηφίστηκε από τον Ελληνικό λαό με τη δέσμευση ότι θα σταματήσει τον μνημονιακό κατήφορο, υλοποιεί με απαράμιλλη προσήλωση και θρησκευτική ευλάβεια το σύνολο των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.
Τα μέτρα που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. στον χώρο του Δημοσίου είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, περί επιτελικού κράτους, που ξεκίνησαν από τις κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών, εφαρμόστηκαν απαρέγκλιτα απ’ όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και στοχεύουν σε ένα κράτος που ουσιαστικά θα εποπτεύει τις αρμοδιότητες που θα ασκούν ιδιωτικές εταιρείες, ενώ για τις ανάγκες του θα προσλαμβάνει κυρίως προσωπικό με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Στον Δημόσιο Τομέα δρομολογείται η κατάργηση της ενιαίας σχέσης εργασίας και της σταθερής απασχόλησης μέσω της αξιολόγησης των δομών και υπηρεσιών, κάτι που ήταν μνημονιακή υποχρέωση από το μεσοπρόθεσμο του 2011 και το οποίο οι αγώνες μας δεν επέτρεψαν, μέχρι τώρα, να εφαρμοσθεί.
Η επίθεση στο Δημόσιο γίνεται για να ιδιωτικοποιηθούν όλες οι προσοδοφόρες υπηρεσίες του και το σχέδιο περιλαμβάνει σταδιακά βήματα. Με αρχή την επαναξιολόγηση των δομών, που θα είναι η δικαιολογία και η δήθεν «τεκμηρίωση» για τα νέα οργανογράμματα Υπουργείων και την κατάργηση φορέων του Δημοσίου, θα περάσει η σκυτάλη στην «αξιολόγηση» των εργαζομένων, με ατομική στοχοθεσία, που θα ξεκινάει, ωστόσο, από τους στόχους των Υπουργών. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την κινητικότητα των υπαλλήλων, που διευκολύνεται από την εφαρμογή όλης της μνημονιακής νομοθεσίας που κληρονόμησε και διατηρεί η κυβέρνηση, αφού έχει δημιουργήσει τον «κρατικό υπάλληλο» και έχει καταργήσει τις κενές οργανικές θέσεις. Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα υποχρεωθούν τελικά να μετακινούνται σύμφωνα με τις ανάγκες του νέου, επιτελικού Δημοσίου.
Σταδιακά, με τις μετακινήσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες θα αλλάζουν και οι σχέσεις εργασίας. Θα ακολουθούν, έτσι, την απόλυτη «ευελιξία» που έχει καθιερωθεί πλέον και στο Δημόσιο, με τους συμβασιούχους που ήδη περνάνε σαν διαδοχικά κύματα από τις θέσεις που παλιότερα είχαν μόνιμοι υπάλληλοι.
Με το Μισθολόγιο-Βαθμολόγιο κυβέρνηση και δανειστές απέτρεψαν τις αυξήσεις που προβλέπονταν με το ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων, ενώ η ίδια η κυβέρνηση λίγους μήνες μετά νομοθέτησε τον «κόφτη», δηλαδή το αυτόματο πετσόκομμα μισθών και συντάξεων προκειμένου να μπορεί να αποπληρωθεί το χρέος και τα τοκοχρεολύσια.
Για το επόμενο διάστημα κυβέρνηση και δανειστές ετοιμάζουν νέες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Θα έχουν ως αιχμές την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, τη διεύρυνση και γενίκευση της ελαστικοποίησης και της εκ περιτροπής εργασίας.
Οι συνεχείς επιθέσεις και η συκοφάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και οι δικαστικές παρεμβάσεις προοιωνίζουν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» στη συνδικαλιστική νομοθεσία και να προχωρήσουν σε αλλαγή της, με κύρια αιχμή τη διευκόλυνση των απολύσεων συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων, τον περιορισμό και την ουσιαστική ακύρωση του δικαιώματος της απεργίας και την επαναφορά της ανταπεργίας (lockout) των εργοδοτών.
Με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο για το Υπερταμείο σχεδιάζουν να βάλουν όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του Δημοσίου στο νέο υπερΤΑΙΠΕΔ και να διορίσουν διοίκηση ελεγχόμενη από τους δανειστές. Να ιδιωτικοποιήσουν πλήρως τη Δ.Ε.Η. και να ανοίξουν τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Συνάδελφοι,
Το 3ο μνημόνιο αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση του εργασιακού μεσαίωνα που έχουν σχεδιάσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Κυβερνήσεις της χώρας μας επιμένοντας σταθερά στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, φροντίζοντας να μετακυλίεται το κόστος της κρίσης διαρκώς πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή η πολιτική οδηγεί στην έξαρση του ρατσισμού στις χώρες της Ευρώπης και ανοίγει το δρόμο στις ακροδεξιές και νεοναζιστικές συμμορίες.
Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει μέχρι τέλους το 3ο Μνημόνιο  προβάλλοντας την «απαίτηση» της για χαλάρωση της θηλιάς του χρέους από τους δανειστές.
Η έξοδος από αυτό το τέλμα είναι εφικτή, απαιτεί αγωνιστική, ενωτική δράση ενάντια στα μνημόνια, στη λιτότητα, στο νεοφιλελευθερισμό και στο ρατσισμό.Απαιτεί σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ και διεκδίκηση άμεσης διαγραφής του χρέους.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μαζικά μέρος στην 24ωρη Γενική Απεργία την ΠΕΜΠΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016. Η Απεργία μας αυτή πρέπει και μπορεί να αποκτήσει παλλαϊκά-πανεργατικά χαρακτηριστικά, με την συμμετοχή των εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα αλλά και των νέων, των άνεργων, των επιστημόνων και των αυτοαπασχολούμενων για να ξαναπιάσουμε το νήμα των μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στα μνημόνια.
Διεκδικούμε:
1.    Δημόσιες υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών. Αυτό σημαίνει: Την προώθηση ενός προγράμματος μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στον Πολιτισμό, στην Αυτοδιοίκηση, στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς και σ’ όλες τις Κοινωνικές Υπηρεσίες.
2.    Το σταμάτημα των διαδικασιών αξιολόγησης δομών κι εργαζομένων, την κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων που περικόπτουν οργανικές θέσεις, πριμοδοτούν υπέρμετρα το επιτελικό προσωπικό του Δημοσίου, δίνουν υπηρεσίες σε ιδιώτες (outsourcing) κι ανοίγουν τον δρόμο των απολύσεων και της διεύρυνσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
3.    Την κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, της μερικής απασχόλησης, της ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας και την κάλυψη όλων των παγίων και διαρκών αναγκών, με προσωπικό μόνιμης, σταθερούς και πλήρους εργασίας. Την κατάργηση των εργολαβιών και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες σ’ όλο το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τα Νοσοκομεία και τους Ο.Τ.Α.
4.    Γενναία αύξηση των δαπανών σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και για Δημόσιες επενδύσεις.
5.    Κατάργηση όλων των νόμων που μείωσαν μισθούς – συντάξεις – κοινωνικά επιδόματα. Αύξηση των μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Όχι στη σύνδεση μισθού με την αξιολόγηση και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Όχι στην αύξηση των ωρών εργασίας.
6.    Να σταματήσει η καταλήστευση του εισοδήματός μας από τη φορολογική επιδρομή. Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, μείωση της φορολογίας για τους χαμηλόμισθους, τους άνεργους και τους χαμολοσυνταξιούχους.
7.    Όχι στη ληστεία του τραπεζικού κεφαλαίου και στις Δημόσιες χρηματοδοτήσεις στον τραπεζικό τομέα. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να αναπροσαρμοστούν τα στεγαστικά δάνεια με βάση τα σημερινά εισοδήματα των εργαζόμενων, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σημερινή αξία των ακινήτων. Να μηδενιστούν τα τοκογλυφικά επιτόκια, τα οποία φτάνουν ακόμα και στο 6% στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
8.    Δωρεάν, Δημόσια και υψηλής ποιότητας Παιδεία, Υγεία, Περίθαλψη, Ασφάλιση, Κοινωνική Πρόνοια και Πολιτισμό για όλους. Δημόσιες Μεταφορές, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες με χαμηλό κόστος. Να ανήκουν στο Δημόσιο όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας (ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες, μέσα μεταφοράς, φάρμακο, υγεία). Να επανέλθουν στο Δημόσιο όλες οι επιχειρήσεις και οργανισμοί που ιδιωτικοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με ακύρωση των σχετικών συμβάσεων.
9.    Κατοχύρωση του δικαιώματος των ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και της σύναψης γενικών και κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στη Γενική Απεργία
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016
Συγκέντρωση: Κεντρικά Σχολεία Μυτιλήνης   11:00πμ


«Συμμετέχουμε στις απεργίες στις 24 Νοέμβρη και 8 Δεκέμβρη»


Η κυβέρνηση, συζητά με το κουαρτέτο, την εφαρμογή υποκατώτατου μισθού, την κατάργηση τριετιών και μισθολογικών ωριμάνσεων, την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, την“short time work” και την περιστολή του δικαιώματος της απεργίας με ταυτόχρονη θέσπιση της εργοδοτικής ανταπεργίας. Την ίδια ώρα οι ανάγκες των υγειονομικών και των ασθενών είναι στην πρέσα.

Παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Τη στιγμή που τα κενά σε ειδικευμένους γιατρούς φτάνουν τα 6.600 και οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες, η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της για την απόλυση 1.400 επικουρικών γιατρών. Από αυτούς οι 1.050 θα απολυθούν μέχρι και 30/9/2017. Στερεί από το δημόσιο σύστημα υγείας αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό με πολύτιμη κλινική εμπειρία. Από τη μία ισχυρίζεται ότι διαφωνεί με το θεσμό του επικουρικού. Από την άλλη όχι μόνο τον διατηρεί, αλλά επεκτείνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Στοχεύει στην ανακύκλωση της ανεργίας, στη διαμόρφωση ενός φτηνού ευέλικτου επιστημονικού δυναμικού, που δε θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού οι επικουρικοί πληρώνονται από τα «ίδια έσοδα» των νοσοκομείων και θα εναλλάσσεται μεταξύ ανεργίας και ευκαιριακής απασχόλησης. Η προκήρυξη 2000 θέσεων μόνιμων γιατρών για το 2017 τις οποίες έχουν προαναγγείλει δεν φτάνουν για να καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν από τις απολύσεις των επικουρικών, τις παραιτήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις. Προσπαθούν να μπαλώσουν όπως – όπως τα κενά με αναγκαστικές μετακινήσεις υγειονομικών, από τη μία μονάδα υγείας στην άλλη.

Η οικονομική ασφυξία των νοσοκομείων παραμένει. Τα κονδύλια των λειτουργικών δαπανών για το 2016 έχουν ήδη εξαντληθεί. Μόλις 200 εκ.€ από τα 600 εκ.€, που προβλέπονταν έχουν εκταμιευθεί από τον ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία, ενώ το συνολικό χρέος του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία ξεπερνά τα 2,5 δισ.€. Παραμένει το «ταβάνι» της χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία στο ανεπαρκέστατο ποσό των 1,154 δισ. €. Σχεδιάζεται μείωση κατά 200 εκ.€ της κρατικής χρηματοδότησης για τον ΕΟΠΥΥ. Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι δε θα πειραχτεί το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, έχει μπει η εξοικονόμηση 300 εκ. € από την «αναδιάρθρωση» των ειδικών μισθολογίων, που είναι άλλωστε και μνημονιακή δέσμευση.

Τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης, που αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κόστος για το κράτος και την εργοδοσία, πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες. Θέλουν οι δημόσιες μονάδες υγείας να λειτουργούν με ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση και έσοδα από την πώληση των υπηρεσιών τους στους ασθενείς – πελάτες, στον ΕΟΠΥΥ κλπ. Όπως το νοσοκομείο της Σαντορίνης, το πρότυπο της «ψευτο- αριστερής επιχειρηματικότητας».

Με συντονισμένο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μπορούμε να ανατρέψουμε την καταστροφική για το λαό πολιτική, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και υπαγορεύεται από τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μνημόνια διαρκείας, την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.
Διεκδικούμε: Να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος ή γιατρός, επικουρικός ή με άλλη ελαστική σχέση εργασίας. Να παραμείνουν οι 1400 επικουρικοί γιατροί και να απορροφηθούν άμεσα οι πάνω από 600 επικουρικοί που είναι στη λίστα. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Να προκηρυχθούν τώρα όλες οι κενές οργανικές θέσεις του Βοστανείου, των Κ.Υ. και της Μ.Υ.-ΠΕΔΥ, με ιατρούς επί θητεία, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και με μόνιμους διορισμούς εργαζομένων. Να ανανεωθούν οι συμβάσεις των γιατρών που λήγουν. Να προσληφθούν ψυχίατροι ώστε να επαναλειτουργήσει η Ψυχιατρική Κλινική και προσωπικό καθαριότητας στα Κ.Υ. και την Μ.Υ. – ΠΕΔΥ Μυτιλήνης. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις ιατρών από μονάδα σε μονάδα και από νησί σε νησί και να αποσυνδεθούν τα Νοσοκομεία Λήμνου και Μυτιλήνης.

Άμεσα ριζικά μέτρα για την αναστροφή του ρεύματος ιατρικής μετανάστευσης, με εξασφάλιση από το κράτος όλων των προϋποθέσεων, για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων και την εργασιακή τους αξιοπρέπεια. Απορρίπτουμε κάθε σχέδιο φραγμών (εξετάσεις ή άλλου είδους) για την ειδικότητα. Μέτρα προστασίας και ανακούφισης για τους άνεργους γιατρούς.

Αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών και επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2010. Όχι στην κατάργηση του ειδικού μισθολογίου. Κατάργηση της τροπολογίας Αλεξιάδη παγώματος των μισθολογικών προαγωγών και ωριμάνσεων από 01/01/2017. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και των οφειλόμενων εφημεριών του 2012 χωρίς περικοπές. Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στη βάση των αντιδραστικών οδηγιών της Ε.Ε.

Επαρκής χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας. Κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Να σταματήσουν άμεσα όλα τα φαινόμενα αυταρχισμού και τρομοκρατίας, ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων που εξανεμίζουν τις συντάξεις, μειώνουν τις τρέχουσες αποδοχές και αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του λαού στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία.

Μυτιλήνη, 21 Νοέμβρη 2016
ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ


Απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη στην Πλατεία Σαπφους από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ Λέσβου στο δημόσιο

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθεί να παριστάνει των «προστάτη» των εργασιακών δικαιωμάτων απέναντι στις ορέξεις των «θεσμών», όμως ο νέος γύρος επίθεσης στα δικαιώματά μας είναι προαποφασισμένος, από την κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΔΝΤ, τον ΣΕΒ και τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο. Τις λεπτομέρειες και τις ισορροπίες μαγειρεύουν τώρα, προκειμένου η επίθεση αυτή να περάσει με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις.

Ειδικά για τους δημόσιους υπάλληλους το «μενού» της Β’ αξιολόγησης περιλαμβάνει νέο πάγωμα μισθολογικών κλιμακίων, νέες περικοπές ή καταργήσεις σε συντάξεις, εφάπαξ και σε όσα επιδόματα έχουν μείνει, ενώ –φυσικά- στο βάθος του τούνελ έρχεται ξανά στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα των απολύσεων, είτε μέσω κατάργησης υπηρεσιών και οργανικών θέσεων, είτε με τον πρόσφατο νόμο Βερναρδάκη (4369/2016) για όσους αξιολογούνται από 0-24. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά! Μας αφορούν εξίσου και τα άλλα μέτρα που μαγειρεύονται για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και όλο τον λαό: η απελευθέρωση των απολύσεων, η νέα μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» που απαιτεί ο ΣΕΒ, η μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 8.600 ευρώ στα 5.000 ευρώ, η σφαγή στα προνοιακά επιδόματα, η επέκταση των ευέλικτων-ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Μας αφορούν και εμάς μέτρα όπως το εργοδοτικό «λοκ άουτ» και ο νέος συνδικαλιστικός νόμος που θα περιορίζει το απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική δράση.

Το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ για όποιον θέλει να αντισταθεί πραγματικά σε αυτά που έρχονται είναι ένα: αφού ενιαία και ταξικά είναι τα μέτρα εξαθλίωσης των εργαζόμενων και του λαού, ενιαία και ταξική πρέπει να είναι και η απάντηση στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει επίσης να οργανωθεί έγκαιρα, πριν μας φέρουν προ τετελεσμένων. Σε αυτήν ακριβώς τη γραμμή έγινε και η τελευταία μεγάλη κινητοποίηση τον περασμένο Φλεβάρη και στο νησί μας με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου. Αυτό πρότειναν να γίνει παντού και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Όμως τον τελευταίο μήνα οι δυνάμεις του συμβιβασμού που ελέγχουν τη ΓΣΕΕ την ΑΔΕΔΥ παίζουν ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες όλων μας, με καταμερισμένους ρόλους. Με ευθύνη τους φτάσαμε να προκηρυχτούν χωριστά, απεργία στο Δημόσιο στις 24 Νοέμβρη και πανεργατική απεργία στον ιδιωτικό τομέα στις 8 Δεκέμβρη. 

Μιλούν για «ενότητα» αλλά στην πράξη καλλιεργούν τον διχασμό και την αντίληψη ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι συνολικά και στην κάθε υπηρεσία μπορούν να πορευτούν σε απομόνωση από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Στην πράξη και υπογείως αποδέχονται τα μέτρα που μας ετοιμάζουν και τα παζαρεύουν αφού προπαγανδίζουν σαν όραμα των εργαζόμενων το α ή το β θαυματουργό «μοντέλο» που θα φέρει την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών. Κρύβουν ότι όλα τα μοντέλα καπιταλιστικής ανάκαμψης για το ξεπέρασμα της κρίσης απαιτούν θυσία, περνούν μέσα από το τσάκισμα των εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων. 

Μέχρι χτες έκαναν το παν για να διαλύουν την αντίσταση των εργαζόμενων με προτάσεις να «ενωθούμε με τους αγανακτισμένους» και να …μουτζώνουμε, καλλιεργούσαν τη λογική ότι «θα αλλάξει η κυβέρνηση και όλα θα λυθούν». Σήμερα προκηρύσσουν απεργίες με απροκάλυπτα διασπαστική λογική, κάνουν τον κάθε κλάδο να περιμένει μοιρολατρικά πότε θα τον χτυπήσουν τα μέτρα. Στην ίδια κοροϊδία συμμετέχουν και «ριζοσπαστικές» δυνάμεις που με κάθε ευκαιρία συκοφαντούσαν τις 24ωρες απεργίες σαν «ντουφεκιές στον αέρα»: τώρα υποστήριξαν την πρόταση για χωριστή απεργία στο Δημόσιο και την πανηγύρισαν μάλιστα.

Τα ίδια γίνονται και στη Λέσβο. Κυβερνητικοί, αντιπολιτευόμενοι και «ριζοσπάστες», «μνημονιακοί» και «αντιμνημονιακοί» πορεύονται παρέα, με «καπέλο», πότε το σχεδόν διαλυμένο Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, πότε τον ψευδεπίγραφο «Συντονισμό Σωματείων». Εκεί μπορούν να δίνουν ο ένας στον άλλο εύσημα «αγωνιστικότητας» και στην πράξη να κρατούν τον κάθε Σύλλογο σε απομόνωση και επανάπαυση. Σήμερα ο καθένας μπορεί να το καταλάβει: το ΠΑΜΕ διαχωρίζεται από αυτές τις δυνάμεις ακριβώς γιατί είναι βαθιά διασπαστικές, ακριβώς ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΩΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τους εργαζόμενους στη βάση των αληθινά κοινών τους ταξικών συμφερόντων απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-καπιταλιστών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όλα αυτές οι αισχρές μεθοδεύσεις του συμβιβασμένου συνδικαλισμού δεν είναι λόγος να παραιτούμαστε, είναι ένας παραπάνω λόγος να συμμετέχουμε στην απεργία στις 24 Νοέμβρη πιο ενεργά από ποτέ, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας. 

Σκεφτείτε, ο καθένας και η καθεμιά από εσάς: οι διάφοροι Κατρούγκαλοι περιμένουν πώς και πώς να επικαλεστούν ότι δεν θα απεργήσετε σαν απόδειξη ότι εγκρίνετε σιωπηρά τα μέτρα που σας έχουν ήδη πετσοκόψει και τα μέτρα που προετοιμάζονται για να ολοκληρωθεί η σφαγή σας. Σκεφτείτε ότι η απεργία είναι η δική σας απάντηση.

Αλλά σκεφτείτε κιόλας, ειδικά εσείς που αγωνιάτε και αναρωτιέστε πώς τόσοι αγώνες μέχρι τώρα δεν κατάφεραν να αποκρούσουν την αντεργατική λαίλαπα: ΤΩΡΑ είναι καιρός να ενισχύσετε με την παρουσία σας την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Κι ακόμη περισσότερο: να συμμετάσχετε στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις δημόσιες υπηρεσίες της Λέσβου να συνδέσουν τους εργαζόμενους όλων των κλάδων στο νησί με μόνιμους δεσμούς αγώνα και οργάνωσης. 

Η συμπόρευση με το ΠΑΜΕ δεν σημαίνει συγκεκριμένη κομματική ένταξη όπως κάποιοι την παρουσιάζουν: είναι μια επιλογή που μπορούν και πρέπει να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τα πιστεύω τους, για να σταματήσει αυτή η κοινωνική οπισθοδρόμηση.
Όλοι και όλες στην απεργία στις 24 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ώρα 10.30 στην πλατεία Σαπφούς

-για να στείλουμε στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και στο κεφάλαιο το μόνο μήνυμα που είναι ένα σαφές και ταξικό ΟΧΙ στα μέτρα που ήρθαν και σε αυτά που έρχονται,
-για να δηλώσουμε ότι δεν εγκαταλείπουμε τίποτα, ότι διεκδικούμε τον μισθό, τη σύνταξη που μας πήραν, ότι βάζουμε μπροστά το δικαίωμα όλων των εργαζόμενων για δουλειά με πλήρη δικαιώματα και ότι δεν αποδεχόμαστε τη σκλαβιά του 21ου αιώνα που μας ετοιμάζουν, τις ατέλειωτες θυσίες στον βωμό των καπιταλιστικών κερδών και της «ανάκαμψης»

-για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί να χτίσουμε και στις δημόσιες υπηρεσίες στο νησί μας ένα πραγματικά ενωτικό, ταξικό μέτωπο εργαζόμενων που θα αναδεικνύει το κοινό συμφέρον που έχουμε όλοι εμείς,  εργατοϋπάλληλοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νέοι.

Με οργανωμένη αντεπίθεση απέναντι στο κεφάλαιο

κερδίζουμε το δικαίωμά μας σε μια αξιοπρεπή ζωή για εμάς και τα παιδιά μας



Μυτιλήνη, 18 Νοέμβρη 2016