Αναστάτωση και αναβρασμός στους κατοίκους των χωριών της Λέσβου για την δημιουργία νέων «hot spots»

Αναστάτωση και αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στους κατοίκους χωριών της Λέσβου στο άκουσμα της είδησης ότι δημιουργούνται νέα κέντρα φιλοξενίας κυρίως ανηλίκων προσφυγών.


Γράφει ο Στεφάνου Γεώργιος (Δ/ντης-Αρχισυντάκτης lesvospost Media)


Σύμφωνα με πληροφορίες μας μετά από κάλεσμα της ΗΛΙΑΚΤΙΔΑΣ και σε συνεργασία με την unicef έχουν ενοικιαστεί παλιά σπίτια τα οποία διαμορφωνονται ώστε το επόμενο διάστημα να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων σε Λουτρά και Παππαδο Γέρας.

Η ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ με επιστολή της προς τους κατοίκους και για να δημιουργήσει εντυπώσεις δήλωνε ότι τα κέντρα φιλοξενίας θα στελεχωθούν εξολοκλήρου από ντόπιους ενώ τα είδη πρώτης ανάγκης θα αγοράζονται από επιχειρήσεις που θα υπάρχει το κάθε κέντρο φιλοξενίας, επίσης δήλωνε ότι στα κέντρα φιλοξενίας θα φιλοξενούνται αποκλειστικά πρόσφυγες ηλικίας από 15 έως 17 ενώ θα υπάρχει καθημερινή φύλαξη, αυτό ωστόσο που τρομάζει τους κατοίκους είναι η έξοδος όπως δηλώνει η ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ των ανηλίκων στα χωριά με ειδική επιτήρηση..

Η επιστολή της ΗΛΙΑΚΤΙΔΑΣ 
Οι κάτοικοι των χωριών σε Λουτρά και Γέρα είδη έχουν ξεκίνησε να μαζεύουν υπογραφές ώστε να αποτρέψουν την δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας στα χωριά τους.

Αξίζει να τονίσουμε ότι τα ΜΜΕ της Λέσβου δεν έχουν καμιά ενημέρωση για αυτήν την δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας. Οι αρμόδιοι φορείς και ειδικά ο δήμος που «λογικά» έδωσε την άδεια για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας σιωπά.

Πως θα αντέξουν τα χωριά σε αυτήν την κίνηση;

Να σημειώσουμε ότι οι ανήλικοι πρόσφυγες το τελευταίο διάστημα προκαλούν με την στάση τους και τους συνεχής καυγάδες που δημιουργούν εντός της Μοριας κυρίως, αλλά και του Καρά Τεπέ.

Θα απαντήσει κανένας αρμόδιος φορέας στους κατοίκους των χωριών;

Τι σκέφτεται ο δήμος Λέσβου να κάνει στα χωριά; Θα αναγκάσει να φύγουν οι λιγοστοί ντόπιοι που υπάρχουν στα χωριά και θα φτιάξει «ολόκληρα» χωριά προσφύγων;


Εν τω μεταξύ αγωνία καθώς και έντονο προβληματισμό για την αυξημένη ροή προσφύγων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη εκφράζουν τοπικοί παράγοντες αλλά και οι κάτοικοι των νησιών.

«Είμαστε πάλι στην αρχή. Στη Χίο, πριν από τέσσερις μήνες υπήρχαν περίπου 2.500 πρόσφυγες, οι οποίοι παρέμεναν στο νησί έως ότου εκδικαστεί η αίτηση ασύλου που είχαν καταθέσει κατά την άφιξή τους.

Η συλλογή υπογραφών στην Γερα
Σήμερα, ο αριθμός παραμένει περίπου ίδιος. Συνολικά, στους καταυλισμούς διαμένουν 2.300 άνθρωποι», δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί πρόσφυγες, περίπου 300 - 400 άτομα, εγκατέλειψαν το νησί μετά την εκδίκαση της αίτησης ασύλου, ο συγκεκριμένος αριθμός αναπληρώθηκε με τις νέες ροές από την Τουρκία. «Και όλο αυτό το διάστημα υποτίθεται ότι δεν θα έπρεπε να έρχονται από απέναντι λόγω της συμφωνίας. Εντούτοις, παρατηρείται το φαινόμενο, κάθε 3-4 μέρες, να έχουμε 12, 15 ή και 30 νέους πρόσφυγες στο νησί».

Αναμφισβήτητα, τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί. «Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα, σε διάστημα τεσσάρων ημερών, ήρθαν στη Χίο 150 άτομα. Επομένως, η ροή συνεχίζεται και οι αριθμοί αυξάνονται. Φυσικά και μας ανησυχεί αυτό το γεγονός γιατί η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη».

Δηλώσεις

Μεγάλη αύξηση προσφυγικών ροών παρατηρείται και στη Μυτιλήνη, όπως δηλώνει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, ο οποίος βρέθηκε στο νησί την προηγούμενη εβδομάδα και επισκέφθηκε τον καταυλισμό στον οποίο υπάρχει μόνιμη ιατρική ομάδα των Γιατρών του Κόσμου.

«Παρατηρήσαμε διπλασιασμό των προσφυγικών ροών, δηλαδή από τα 30-40 άτομα που έρχονταν κατά μέσο όρο καθημερινά το προηγούμενο διάστημα, ξεπερνούσαν τους 100 οι πρόσφυγες που έφταναν στο νησί με βάρκες την περασμένη εβδομάδα».

Ενα ενδιαφέρον στοιχείο που παρατήρησε ο κ. Κανάκης αποτελεί το γεγονός ότι έρχονται πρόσφυγες μέσω Τουρκίας από... παντού. «Συναντήσαμε ανθρώπους από τη Δυτική Αφρική, από τον Αγιο Δομίνικο. Αυτό σημαίνει ότι είναι και μια ποιοτική αλλαγή που εμένα με ανησυχεί πιο πολύ».


Επιπροσθέτως, εντείνεται η ανησυχία στο νησί αναφορικά με την αύξηση των προσφυγικών ροών από το γεγονός ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί που βρίσκονταν στη Μυτιλήνη προκειμένου να επιβλέπουν τις επιστροφές, έφυγαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, χωρίς κανένας να ειδοποιήσει αν θα αντικατασταθούν. «Γύρισαν πίσω, δεν έχουν αναπληρωθεί και κανένας δεν συζητά για την αντικατάστασή τους. Γιατί, υποτίθεται ότι αυτό ήταν ένα κομμάτι της συμφωνίας. Συγκριτικά με πέρυσι οι προσφυγικές ροές είναι μικρές, αλλά σιγά σιγά μεγαλώνουν. Και αυτό που φοβούνται όλοι είναι ότι κάποια στιγμή, πιθανόν, να γίνει κάποια επίδειξη ισχύος από την Τουρκία. Δηλαδή, να στείλει μαζεμένο κόσμο στο νησί».