Παράπονα και καταγγελίες πολιτών για το ιδιαίτερο πρόβλημα με τα κουνούπια φέτος στην Λέσβο

Τα παράπονα είναι πάρα πολλά και έρχονται από διαφορετικές συνοικίες της Μυτιλήνης αλλά και γενικά όλης της Λέσβου.


Στο έλεος των κουνουπιών βρίσκονται οι κάτοικοι της ενδοχώρας στην Λέσβο, καθώς τα προγράμματα ψεκασμού καθυστερούν σημαντικά με συνέπεια οι πολίτες να ταλαιπωρούνται αφάνταστα και να αδυνατούν ακόμα και να κάνουν τις αγροτικές τους εργασίες.

 «Πρώτη φορά από Απρίλιο μήνα δεν μπορούμε να καθίσουμε έξω από τα κουνούπια. Αίσχος. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στη Μυτιλήνη. Ελάτε στη συνοικία της Χρυσομαλλούσας να δείτε τι εννοώ....Που είναι οι υπεύθυνοι, τι κάνουν, γιατί τους ψηφίσαμε;», μας έλεγε αγανακτισμένος ένας συμπολίτης μας.

Η καθυστέρηση όμως που παρατηρείται στην διαδικασία των ψεκασμών, δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου οι κάτοικοι ακόμα και στην Μυτιλήνη δεν τολμούν να βγουν από τα σπίτια τους...

Κουνούπια που μπαίνουν στα μάτια στη μύτη στο στόμα. Αν δε κυκλοφορεί κάποιος με μηχανάκι χωρίς προστατευτικά γυαλιά, κινδυνεύει να βρεθεί εκτός δρόμου τυφλωμένος και τραυματισμένος.

«Δεν τολμάμε να ανοίξουμε πόρτα σπιτιού……ή καταστήματος και αμέσως σμήνη ολόκληρα μπαίνουν στο χώρο. Ακόμα και με σήτες στα παράθυρα, βρίσκουν τρόπο να χωθούν στα σπίτια. Η κατάσταση έχει γίνει πλέον ανυπόφορη.»  μας τόνισε κάτοικος από την Καλλονή

Μια καθ’ όλα απαράδεκτη κατάσταση που, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Λέσβου που είναι και οι αποδέκτες αυτής της κατάστασης και που στρέφουν τα πυρά τους εναντίον κάθε αρμόδιας Αρχής αφού, όπως αναφέρουν, αν και γνωρίζουν την κατάσταση μέσα από παράπονα που έχουν υποβληθεί επανειλημμένα, ωστόσο δεν κάνουν ό,τι πρέπει για να εκλείψει το απαράδεκτο φαινόμενο.

Θα ενδιαφερθεί κάποιος αρμόδιος από περιφέρεια κα δήμο Λέσβου πριν μας πιάσει το καλοκαίρι;

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Τα μέτρα που προτείνονται για να προστατευθούμε, όσο αυτό είναι δυνατόν, από την εμφάνιση των κουνουπιών ή/ και των Chironomidae, άρα και από τις ασθένειες των οποίων είναι φορείς,  είναι τα εξής:

Αποφυγή δημιουργίας εστιών κουνουπιών στους εξωτερικούς χώρους

§  Διατήρηση όλων των δοχείων νερού ή άλλων υγρών ανάποδα ώστε να μη μαζεύουν νερό της βροχής ή κάλυψη των δοχείων τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για την φύλαξη νερού (π.χ. πηγάδια) με κατάλληλα εφαρμοστά καπάκια.
§  Απομάκρυνση του νερού που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες μας τακτικά.
§  Απομάκρυνση ή κάλυψη των μεταχειρισμένων και μη χρησιμοποιούμενων ελαστικά αυτοκινήτων.
§  Καθαρισμός στα λούκια της βροχής από τα φύλλα, ώστε να μην υπάρχει στάσιμο νερό.
§  Κάλυψη των αγωγών εξαερισμού των βόθρων με κατάλληλες σήτες.
§  Τακτικός καθαρισμός στις ποτίστρες των ζώων και ανανέωση του νερού.
§  Επισκευή στις βρύσες της αυλής μας που στάζουν.
§  Αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων που έχουν διαρροή.
§  Συνεχής λειτουργία φίλτρων σε πισίνες και άλλες διακοσμητικές κατασκευές που διατηρούν στάσιμα νερά π.χ. σιντριβάνια.
§  Κάλυψη των βαρκών, ώστε να μην μαζεύουν νερό της βροχής.
§  Χρησιμοποίηση συνθετικών λουλουδιών σε εξωτερικούς χώρους και όχι ανθοδοχείων με νερό.
§  Κούρεμα του γρασιδιού και των θάμνων, όπου είναι αναγκαίο, για να μην βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
§  Πότισμα του κήπου κατά προτίμηση το πρωί.
§  Εντοπισμός από τους πολίτες εστιών ανάπτυξης κουνουπιών και αναφορά τους στις αρμόδιες αρχές.

Αποφυγή των κουνουπιών στο σπίτι

§  Χρησιμοποίηση προστατευτικών αντικουνουπικών πλεγμάτων στα ανοίγματα του σπιτιού, όπως σε παράθυρα, αεραγωγούς, φεγγίτες κ.α., με κατά περιόδους έλεγχο, συντήρηση και επισκευή όπου χρειάζεται.
§  Χρήση κουνουπιέρας όπου αυτό είναι απαραίτητο.
§  Χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων για τη μείωση της θερμοκρασίας και την μείωση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα του σπιτιού.

Πως αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών;

§  Εντομοαπωθητικά. Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά και στο ακάλυπτο δέρμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χημικές και φυσικές ουσίες. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται πάνω από τα αντηλιακά και να μην έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο της μύτης. Σε κάθε περίπτωση τηρούμε της οδηγίες του κατασκευαστή για δική μας προφύλαξη.
§  Εντομοκτόνα αέρος. Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα αέρος τα οποία περιέχουν πυρεθρίνες. Στο εμπόριο θα τα βρούμε σαν αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενα διαλύματα, σπιράλ κ.α. Δεν τα εφαρμόζουμε στο δέρμα μας και ακολουθούμε και εδώ τις οδηγίες του κατασκευαστή.
§  Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Χρησιμοποιούμε ρούχα τα οποία καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα μας, π.χ. παντελόνια, μακριά μανίκια κ.λ.π. ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
§  Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

§  Λιγότερο χρόνο σε έκθεση στα κουνούπια. Τα περισσότερα κουνούπια τσιμπούν το χάραμα και το σούρουπο (λίγα τσιμπούν όλο το εικοσιτετράωρο), οπότε φροντίζουμε ώστε να είμαστε λιγότερο χρόνο εκτεθειμένοι.