Στις 22:00 το βράδυ με έκτακτη πτήση της Aegean από την Λήμνο φτάνει το Άγιο Φως στην Μυτιλήνη

Μία από τις κορυφαίες στιγμές της Χριστιανοσύνης αποτελεί η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Πρόκειται για μια ιστορία αιώνων με έντονο το μυστηριακό χαρακτήρα. 


Τρία αεροσκάφη της Aegean θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε όσο το δυνατόν περισσότερους προορισμούς. Συνολικά, η AEGEAN και η Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε 17 προορισμούς.

Τα αεροσκάφη, τα οποία θα αναχωρήσουν αμέσως μετά την άφιξη της αποστολής από τα Ιεροσόλυμα, θα επιχειρήσουν προς τρεις διαφορετικούς γεωγραφικούς τομείς και συγκεκριμένα: Ένα προς Αιγαίο, ένα προς Ιόνιο και ένα προς Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αποκλειστικά και μόνο για την μεταφορά του Αγίου Φωτός προς: Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Μύκονο, Σάμο, Κω, Χίο, Μυτιλήνη, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Λήμνο. Η επιλογή των πιο πάνω προορισμών έγινε σύμφωνα με την πληθυσμιακή κάλυψη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας και σε συνδυασμό με την ώρα άφιξης της αποστολής από τα Ιεροσόλυμα, η προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον τελευταίο προορισμό για κάθε τομέα, θα είναι κατά προσέγγιση από τις 21:30 έως και τις 22:20.

Οι έκτακτες πτήσεις για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός

Το Μεγάλο Σάββατο, 30 Απριλίου 2016,  τα δρομολόγια των έκτακτων πτήσεων για την μεταφορά του Αγίου Φωτός, θα πραγματοποιηθούν ως κάτωθι:

A36006   Αθήνα – Ζάκυνθος 19:20 – 20:18
A36006   Ζάκυνθος -  Κεφαλονιά 20:20  - 20:43    
---------------------------------------------------------------------
A36008   Αθήνα - Λάρισα  19:20 – 20:12         
A36008   Λάρισα - Αλεξανδρούπολη 20:20 – 21:12    
A36008   Αλεξανδρούπολη - Λήμνος 21:20 – 21:48    
A36008   Λήμνος – Μυτιλήνη 21:55 – 22:22    
---------------------------------------------------------------------
A36002   Αθήνα – Σάμος 19:20 – 20:03    
A36002   Σάμος – Χίος 20:10 – 20:43    
A36002   Χίος - Κως 20:50 - 21:24    
A36002   Κως - Μύκονος 21:30 – 22:11    

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Μεγάλο Σάββατο το πλήρωμα καμπίνας όλων των πτήσεων εξωτερικού προς Ελλάδα και όλων των πτήσεων του εσωτερικού δικτύου της AEGEAN και της Olympic Air θα προσφέρει σε όλους τους επιβάτες πασχαλινές λαμπάδες.

Το τελετουργικό

Το τελετουργικό ξεκινά το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, όταν πριν από την τελετή, γίνεται πρώτα ένας σχολαστικός έλεγχος του Παναγίου Τάφου για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει καμία πηγή φωτός κι ενώ  σβήνουν οι λυχνίες, Ορθοδόξων, Λατίνων, Αρμενίων και Κοπτών, από τους διακονητές από το κάθε δόγμα που παρευρίσκονται. 

Αμέσως μετά τον σφραγίζουν με κερί, με τις αρχές να βάζουν πάνω σε αυτό τις σφραγίδες τους. Η τελετή αρχίζει στις 12 η ώρα το μεσημέρι σε τρία στάδια. Την Λιτανεία, την είσοδο του Πατριάρχη στον Πανάγιο Τάφο και τις προσευχές του για να βγει το Άγιο Φως. Oι καμπάνες χτυπούν πένθιμα και ο Ορθόδοξος Πατριάρχης με την συνοδεία του  αρχιερείς, ιερείς και διακόνους) όπως και ο Αρμένιος Πατριάρχη μπαίνουν στον  Ναό της Αναστάσεως. 

Από την εσωτερική είσοδο του Ναού του Αποστόλου Ιακώβου μπαίνει ο Πατριάρχης στο Ιερό Βήμα του Καθολικού και κάθεται στον πατριαρχικό θρόνο. Από εκεί περνούν και ασπάζονται το χέρι του Πατριάρχη οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Αράβων, των Κοπτών και άλλων για να τους δοθεί το Άγιο Φως.

Ακολουθεί η Ιερή Λιτανεία η οποία περιφέρεται τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και μετά ο Πατριάρχης σταματάει μπροστά στον Πανάγιο Τάφο όπου βρίσκονται και οι επίσημοι. Αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό ράσο. Κατόπιν ο διοικητής της Ιερουσαλήμ και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν σχολαστικά τον Μακαριότατο Πατριάρχη μπροστά σε όλους ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του το οποίο μπορεί να μεταδώσει φως.

Έτσι, λαμβάνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται μαζί με τον Δραγουμάνο των Αρμενίων στο Ιερό Κουβούκλιο. 'Ολα τα καντήλια είναι σβηστά και τίποτα δεν είναι αναμμένο στον Ιερό Ναό αλλά και στον Πανάγιο Τάφο. Μέσα στον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων γονατιστός προσεύχεται, διαβάζοντας και ειδικές ευχές, παρακαλώντας τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό να στείλει το Φως του ως δώρο αγιασμού για τους. 
Κανένας, εκτός ίσως από τους παρισταμένους, δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στο εσωτερικό του Παναγίου Τάφου.

Μέσα στο Πανάγιο Τάφο, κατά την παράδοση, οι πυρσοί που κρατάει προσευχόμενος ο Πατριάρχης ανάβουν μόνοι τους από το Άγιο Φως. Βγαίνει από το Ιερό Κουβούκλιο και δίνει το Άγιο Φως στους πιστούς με τους δύο πυρσούς, που αποτελούνται συνολικά από 33 κεριά, όσα και τα χρόνια του Ιησού Χριστού. Μεταβαίνει στο Άγιο Βήμα, ενώ την τελετή επισφραγίζει η έναρξη της λειτουργίας του Μεγάλου Σαββάτου.