Εγκαινίασε το πρώτο Ελληνικό hotspot στην Μορια Λέσβου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος-Σνόμπαρε την Λέσβο ο Σουλτσ-Όλα καθαρά πάλι στην Μυτιλήνη (φωτο)

Επίσκεψη στη Λέσβο και στο πρώτο ελληνικό hotspot πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή, ο Έλληνας επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.


Μαζί τους όπου από το πρωί βρίσκεται στην Λέσβο ήταν και  ο διευθυντής τη FRONTEX, Φαμπρίς Λεγγέρι και ο εισηγητής της Επιτροπής Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αντρέα Ριγγόνι. 

Οι αξιωματούχοι επισκέφτηκαν το κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια, καθώς και το κέντρο υποδοχής και καταγραφής στη Μυτιλήνη, ενώ είδαν επί τόπου τη δραστηριότητα των ομάδων υποστήριξης του hotspot.

Τους Ευρωπαίους αξιωματούχους συνόδευαν ο αναπληρωτής γγ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος και η προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι τα hotspots στη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

«Την περασμένη εβδομάδα είδαμε το άνοιγμα του πρώτου hotspot στην Ιταλία, και τώρα βλέπουμε το πρώτο hotspot να λειτουργεί στην Ελλάδα. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή δέσμευση, η αλληλεγγύη και η ευθύνη στην πράξη. Είναι ένα σημαντικό ξεκίνημα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για την εφαρμογή hotspots και σε άλλες περιοχές, για την έναρξη των μετεγκαταστάσεων και τη βελτίωση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών. Είναι ένα επιπλέον σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης συνολικά», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.


Προσερχόμενος στη Μόρια ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: “Εγκαινιάζομαι σήμερα το πρώτο hotspot στην Ευρώπη. Αυτό σηματοδοτεί ότι λειτουργεί ολοκληρωμένα το σχέδιο καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων. Πρόκειται για ένα σημαντικό ξεκίνημα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για την εφαρμογή hotspots και σε άλλες περιοχές, για την έναρξη των μετεγκαταστάσεων και τη βελτίωση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών. Αξίζουν συγχαρητήρια στο λαό της Λέσβου για την προσφορά και την αλληλεγγύη που έχει δείξει στους πρόσφυγες.»

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, περιέγραψε τις ενέργειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λέσβου, στην προσπάθεια του να διαχειριστεί αποτελεσματικά την τεράστια αυτή ανθρωπιστική κρίση, ενώ τόνισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη εφαρμογής κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση.

Οι κ. Αβραμόπουλος και Asselborn, ευχαρίστησαν τον κ. Γαληνό για την υποδοχή και την ενημέρωση και δήλωσαν, μάλιστα, ότι είναι ήδη ενήμεροι για την ολοκληρωμένη πρόταση του Δήμου Λέσβου, για το μεταναστευτικό.


“Έξω από το χώρο της Μόριας βρίσκονται τα σύνορα της Ευρώπης” δήλωσε λίγη ώρα νωρίτερα ο εισηγητής της Επιτροπής Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αντρέα Ριγγόνι, που μαζί με τον διευθυντή τη FRONTEX, Φαμπρίς Λεγγέρι πραγματοποιούν επίσκεψη από το πρωί στη Μυτιλήνη.


Στο πλαίσιο της συναντήσεις του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο κ. Αβραμόπουλος απεύθυνε επίσημη πρόσκληση στον κ. Γαληνό, να επισκεφθεί άμεσα τις Βρυξέλες, ώστε να πάρει μέρος σε συσκέψεις με θέμα το μεταναστευτικό, όπου θα παρουσιάσει και την ολοκληρωμένη πρόταση του Δήμου Λέσβου, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, πρόσκληση την οποία ο κ. Γαληνός αποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά.

Επίσης, για το θέμα της υποψηφιότητας της Μυτιλήνης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 20121, ο κ. Αβραμόπουλος δεσμεύθηκε ότι θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο την υποψηφιότητα μας. 

Ο κος Αβραμοπουλος επισκέφτηκε μεταξύ άλλων το λιμάνι Μυτιλήνης, το κλιμάκιο της FRONTEX που εδρεύει στην Μυτιλήνη, τον Καρά Τεπέ και το πρώτο hot spot στην Μορια

Να σημειώσουμε ότι πάλι από χτες αργά το βράδυ ξεκίνησε ο γενικός καθαρισμός στα σημεία που θα επισκεπτόταν ο Αβραμοπουλος και οι αξιωματούχοι.. Καθάρισαν δρόμους, όλα τα κέντρα το λιμάνι ενώ και πάλι μέχρι πριν από λίγο δεν είχαμε καμιά άφιξη μεταναστών στην Λέσβο.. Όλα τέλεια λοιπόν για ακόμα μια φορά που η Λέσβος υποδέχεται κάποιον επίσημο… Κρύβουν την πραγματικότητα δυστυχώς από αυτούς που πρέπει αν την δουν.


Άφαντος ο Σουλτς

Δεν ήρθε τελικά στην Λέσβο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε, ο Ευρωπαίος ηγέτης δεν πρόκειται να έρθει στη Μυτιλήνη τουλάχιστον σήμερα.


Η επίσκεψή του αναβάλλεται χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση και εξήγηση.