Επίσκεψη «ΦΙΕΣΤΑ» Τσιπρα-Φάιμαν στην Μυτιλήνη-Άρον άρον καθάρισαν και άδειασαν την Μυτιλήνη από τους πρόσφυγες (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Το ένα μετά το άλλο φτάνουν στον Πειραιά τα πλοία σήμερα, γεμάτα μετανάστες - Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αυστριακός καγκελάριος πραγματοποίησαν «αυτοψία» στις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επισκέφθηκε σήμερα τη Μυτιλήνη και είδαν μαζί, από κοντά, τις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων.

Υποδεχόμενη τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη και μάλιστα στις ημέρες των προγραμματικών δηλώσεων, καταδεικνύει τη σοβαρότητα που δίνουμε όλοι στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης που δυστυχώς θα συνεχίσει να μας απασχολεί.

«Οι πρωτοβουλίες σας στην Ευρώπη, αλλά και στον ΟΗΕ, για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, ελπίζουμε ότι θα έχουν γρήγορα αποτελέσματα και θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την περεταίρω ενεργοποίηση και κοινή δράση των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και για την απαραίτητη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και ειδικά με την Τουρκία», συμπλήρωσε η Περιφερειάρχης απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό.

Η κα. Καλογήρου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας κ. Βέρνερ Φάιμαν, τον οποίο ευχαρίστησε που επέλεξε να επισκεφθεί το νησί της Λέσβου σε μια τόσο δύσκολη στιγμή.  «Θέλω να τονίσω σε εσάς, όπως τόνισα και στον Πρόεδρο Γιούνγκερ, ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, αλλά ιδίως ο απλός κόσμος –οι νησιώτες- δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό με πνεύμα αλληλεγγύης, με αυταπάρνηση, με εθελοντική προσφορά», είπε στον αυστριακό Καγκελάριο και συμπλήρωσε:

«Από την άλλη πλευρά τα νησιά μας αντιμετωπίζουν τις άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην αναπτυξιακή τους προοπτική και οφείλουμε να αναζητήσουμε λύσεις στήριξής τους. Χρειαζόμαστε άμεσα προσωπικό, χρηματοδότηση και τεχνικά μέσα. Παράλληλα όμως επιβάλλεται να αναληφθούν αναπτυξιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες με την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των επάλληλων κρίσεων, (δημοσιονομική, οικονομική, προσφυγική), ώστε τα νησιά μας όχι απλώς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, αλλά και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών».


Ο κ. Φάιμαν ζήτησε να ενημερωθεί για το τι ακριβώς έχει κάνει ο Δήμος Λέσβου. Ο κ. Γαληνός απάντησε ότι έχει διαθέσει τους χώρους στο Καρά Τεπέ και στο ΠΙΚΠΑ (περιοχή Νεάπολης) όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες. Επίσης δίνει καθημερινά μεγάλη μάχη για να κρατήσει το κέντρο της Μυτιλήνης και τις περιοχές από τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες καθαρές.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι στα τέλη του περασμένου Αυγούστου και τις αρχές του Σεπτεμβρίου η κατάσταση στην Λέσβο ήταν πραγματικά δύσκολη.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ζήτησε την στήριξη των δύο ηγετών ώστε η Λέσβο να αναδειχθεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, ως αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλουν οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές για την ανακούφιση των προσφύγων. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η Λέσβος θα πρέπει να αναδειχθεί πρωτεύουσα της αλληλεγγύης για τα όσα έχει κάνει ως σήμερα, ενώ ο Καγκελάριος της Αυστρίας τόνισε ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δήμου.


Πριν από την συνάντηση ο κ. Γαληνός τίμησε τους δύο ηγέτες με το μετάλλιο του Δήμου. Επίσης τους έδωσε ως δώρα από ένα βιβλίο με παραδοσιακές φορεσιές της Λέσβου και από ένα βιβλίο με έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.

Ο κ. Φάιμαν έχει αποφασίσει την αποστολή περίπου 100 στελεχών σε Ιταλία και Ελλάδα για την επάνδρωση των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων.

Παρουσία και των δύο πολιτικών ηγετών, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, και άλλους φορείς, με επίκεντρο το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο νησί του Αιγαίου συνοδευόμενος από τόσο ισχυρή αστυνομική παρουσία, ώστε κανείς να μην μπορεί να τον προσεγγίσει.

Ο κ. Τσίπρας με τον κ. Φάιμαν ξεκίνησαν την επίσκεψή τους στο νησί πρώτα από το λιμάνι της Μυτιλήνης. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός και ο Αυστριακός καγκελάριος παρακολούθησαν την επιβίβαση προσφύγων στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", ενώ τους υποδέχτηκαν ο καπετάνιος και μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Ακολούθως, οι κ.κ. Τσίπρας και Φάιμαν κατευθύνθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ, ενώ πραγματοποίησαν αυτοψία και στα κέντρα φιλοξενίας της Μόριας και του ΠΙΚΠΑ.

Ωστόσο, η εικόνα που αντίκρισαν, δεν ήταν ίδια με αυτή που επικρατούσε το πρωί στη Λέσβο. Και αυτό γιατί, σήμερα, το ένα μετά το άλλο, πλοία αδειάζουν το νησί από μετανάστες. 

Συγκεκριμένα, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν σήμερα τρία επιβατηγά πλοία από τη Λέσβο μεταφέροντας συνολικά 4.911 μετανάστες από τη Μυτιλήνη.

Ειδικότερα, το "Τerra Jet" αποβίβασε στο λιμάνι του Πειραιά 1.702 μετανάστες, το "Blue Star Patmos" 1.980 και το "Blue Star 1" 1.229 (772 από τη Μυτιλήνη και 457 από τη Χίο). Εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το "Ελευθέριος Βενιζέλος" με 2.466 άτομα. Το "Terra Jet", το "Ελευθέριος Βενιζέλος" και το "Blue Star Patmos" μεταφέρουν αποκλειστικά πρόσφυγες.

Συνολικά δηλαδή τα τέσσερα πλοία μεταφέρουν 7.377 μετανάστες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι από τη Μυτιλήνη.

Ήδη, σύμφωνα με υπεύθυνους που έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν από το Αιγαίο στην Αθήνα, όλοι όσοι κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά έχουν μεταφερθεί στα κέντρα φιλοξενίας σε Γαλάτσι, Ελληνικό και Ελαιώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα 4.000 μετανάστες παραμένουν στο νησί.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύσε κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, και τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Ξυδάκη. Στην επίσκεψη, παρευρίσκονται και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.






ΠΟΤΑΜΙ «Γιατί έπρεπε να χαθούν τόσες ζωές;»

Έπρεπε ο καγκελάριος της Αυστρίας κ.Bέρνερ Φάιμαν να ζητήσει να επισκεφθεί την γραμμή της προσφυγιάς στα ελληνικά νησιά για να αναγκασθεί ο κ.Τσίπρας να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη.

Και έπρεπε να περάσουν μήνες για να προωθηθεί η θέση που επαναλάμβανε συνεχώς το Ποτάμι για μια μεγάλη συμφωνία με την Τουρκία – με την διαμεσολάβηση της ΕΕ – έτσι ώστε οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές να σταματάνε στα εδάφη της. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν κ.Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι ετοιμάζει «μνημόνιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας» και είναι έτοιμος να διαθέσει προσωπικό για τη φύλαξη των συνόρων κι επιπλέον χρήματα. Η ενεργοποίηση της ΕΕ έπρεπε να είχε γίνει από την άνοιξη πριν ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και χαθούν ανθρώπινες ζωές. Αλλά την Άνοιξη η Ευρώπη αδρανούσε και η ελληνική κυβέρνηση μιλούσε για μετανάστες που το πρωί «λιάζονται» και το βράδυ εξαφανίζονται.























ΣΕ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ…!!!