ΣΟΚ: Κουκουλοφόροι με ταχύπλοο επιτέθηκαν εν πλω σε φουσκωτές βάρκες με πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή του Μολύβου (ΦΩΤΟ)

Στη θαλάσσια περιοχή του Μολύβου πέντε άγνωστοι με κουκούλες που βρίσκονταν πάνω σε ταχύπλοο επιτέθηκαν εν πλω σε  φουσκωτές βάρκες με πρόσφυγες και κατέστρεψαν τις μηχανές τους χθες το πρωί.
Από τις 9 το πρωί και για οκτώ ώρες οι βάρκες έμειναν ακυβέρνητες με κίνδυνο να υπάρχει ανατροπή ή πνιγμοί προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες εθελοντών που έσπευσαν στο σημείο αρκετοί πρόσφυγες έπεσαν στη θάλασσα και προσπάθησαν να σπρώξουν τις βάρκες προς τις ακτές κολυμπώντας.  

Tο συμβάν έγινε στα διεθνή ύδατα μεταξύ Λέσβου και Τουρκιάς και στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχει και η Τούρκικη Ακτοφυλακή καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός από γυναίκες και παιδιά μεταφέρθηκαν στις ακτές της Τουρκίας.

Στην φώτo του Βέλγου Peter N. Bouckaert  φαίνονται οι Ισπανοί ναυαγοσώστες να τραβάνε μια από τις τέσσερις πλαστικές λέμβους προς τις ακτές της Λέσβου  με τους άνδρες που είχαν πέσει νωρίτερα στη θάλασσα.

Η απίστευτη καταγγελία έγινε από τον Βέλγο Peter N. Bouckaert  (διευθυντής Εκτάκτων Αναγκών για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ένας εμπειρογνώμονας σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων, είναι υπεύθυνος για το συντονισμό ανταπόκριση του οργανισμού σε μεγάλους πολέμους και άλλες κρίσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων) που αυτό το καιρό προσφέρει τις υπηρεσίες του στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις η επίθεση με φουσκωτό έγινε από Έλληνες ακροδεξιούς.


Καταγγελίες προσφύγων για σωρεία ένοπλων επιθέσεων 

Ενοπλες επιθέσεις και πλιάτσικο κατά μεταναστών στα ελληνικά ύδατα είχαν καταγγείλει μετανάστες σε ρεπορτάζ της Daily Mail, πριν λίγους μήνες.  Οι μετανάστες μίλησαν στην Mail Online για ένοπλους κομάντος με κουκούλες που έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις εναντίον τους στη θάλασσα  βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές τους, αφού οι επιτιθέμενοι τρυπούν τις βάρκες και τους αφήνουν στο έλεος της θάλασσας, καθώς οι περισσότεροι δεν ξέρουν κολύμπι!

Οι θρασύδειλοι “κομάντος” που έχουν χαρακτηριστεί «πειρατές» από βρετανική ιστοσελίδα, έχουν αποσπάσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά που κουβαλούσαν πάνω τους οι μετανάστες στην πορεία τους προς μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Οι δράστες, που έχουν ανοιχτό χρώμα δέρματος, και μιλούν αγγλικά και ελληνικά, τους χτυπούν με γκλοπς και τους σκίζουν τα ρούχα, ακόμα και τα εσώρουχα  αναζητώντας κρυμμένα τηλέφωνα και χρήματα. Επιπλέον, δεν κλέβουνε μόνο προσωπικά αντικείμενα, αλλά και άλλα αντικείμενα αξίας όπως είναι οι κινητήρες των σκαφών.

Μια σειρά ΜΚΟ, περιλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και των Γιατρών χωρίς Σύνορα επιβεβαιώνουν ότι γνωρίζουν αυτές τις καταγγελίες και τις έχουν λάβει υπ’ όψη.

Ένας Σύριος πρόσφυγας, ονόματι Οσάμα Χαζ Τιχίρ, οικοδόμος από τη Δαμασκό, ανέφερε πως φοβόταν ότι θα πέθαινε όταν δέχτηκε επίθεση σε βάρκα στην οποία επέβαινε μαζί με άλλους 40 Σύριους και μετά την επίθεση έμεινε ακυβέρνητη μεσοπέλαγα.

«Δεχτήκαμε επίθεση από μασκοφόρους, ντυμένους στα μαύρα, που επέβαιναν σε ένα ταχύπλοο», περιγράφει ο Τιχίρ. «Είχαν όπλα και μαχαίρια και μας έριξαν τον έναν πάνω στον άλλον, μέσα στη βάρκα, φωνάζοντάς μας παράλληλα – δεν ξέρω σε πια γλώσσα».
Έκλεψαν 850 ευρώ από εμένα και συνολικά 35.000 ευρώ από όλους τους υπόλοιπους πρόσφυγες. Έβαλαν όλα τα μετρητά σε μια τσάντα και τα κινητά σε μια άλλη. Έσκισαν τη βάρκα με ένα μαχαίρι και πέταξαν τον κινητήρα στη θάλασσα. Μετά πέταξαν κι εμάς στο νερό.


Οι καταγγελίες εκείνες ενέπλεκαν και το ελληνικό λιμενικό καθώς μάρτυρες ισχυρίσθηκαν ότι αναγνώρισαν πλοίο και στολές. Ωστόσο το λιμενικό διέψευσε κατηγορηματικά την εμπλοκή ανδρών του.