Άλλη Μυτιλήνη…αντίκρισαν Τσιπρας-Φαιμαν- Σε χρόνο ρεκόρ καθάρισαν τα πάντα και έστειλαν 7000 μετανάστες στην Αθήνα (ΦΩΤΟ,VID)

Αλλο νησί έμοιαζε σήμερα η Μυτιλήνη, καθώς η άφιξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν υποχρέωσαν τον κρατικό μηχανισμό να «τρέξει» προκειμένου να αλλάξουν όλα.


Το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων είχε χωριστεί σε δύο τμήματα, σε αυτό που επισκέφτηκαν οι κ.κ. Τσίπρας και Φάιμαν και σε εκείνο που βρίσκονται πλέον Αφγανοί κυρίως μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά, ενώ πλοία δεν σταματούν να αδειάζουν το νησί από τους πρόσφυγες, μεταφέροντάς τους στην Αθήνα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αποφασίστηκε το Κέντρο Υποδοχής των Προσφύγων στη Μόρια Λέσβου να χωριστεί στα δύο.

Στη μία πλευρά μεταφέρθηκαν όλοι οι μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν χαρτιά και δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν. Στη νότια πλευρά όμως, την οποία θα επισκεφθούν οι κ.κ. Τσίπρας και Φάιμαν, έχει πλέον στηθεί ένα υπερσύγχρονο κέντρο υποδοχής προσφύγων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρώτο από τα περίφημα «hot spot», ένα Πρότυπο Κέντρο Ταυτοποίησης Προσφύγων.

Σε αυτό το σημείο, στη νότια πλευρά του Κέντρου, έχουν μεταφερθεί πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, οι οποίοι όμως έχουν χαρτιά και επομένως η διαδικασία της ταυτοποίησης είναι πολύ πιο εύκολη. Εκεί έχουν μεταφερθεί τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, με τα οποία θα ολοκληρώνονται πιο γρήγορα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Δήμος, Λιμενικό, Αστυνομία χτες όλη την νύχτα και σήμερα μέχρι την 1 το μεσημέρι καθάριζαν το λιμάνι και τα κέντρα μεταναστών από τους σορούς σκουπιδιών που συσσωρεύονται κάθε μέρα από τους πολυάριθμους πρόσφυγες.

Σκηνές που μέχρι χθες ήταν εγκατεστημένες στο λιμάνι Μυτιλήνης εξαφανίστηκαν ως δια μαγιάς και όλα ήταν καθαρά.

Τα πάντα στην εντέλεια λοιπόν για μια επίσκεψη «ΦΙΕΣΤΑ» ενώ χθες στις 12 το βράδυ το λιμάνι ήταν κατάμεστο από μετανάστες σκουπίδια και σκηνές.

Την ώρα της επίσκεψης του κ Τσιπρα και Φαιμαν στο λιμάνι Μυτιλήνης η επιβίβαση μεταναστών γινόταν με γοργούς ρυθμούς σε σειρά και χωρίς φωνές και διαπληκτισμούς όπως γίνεται κάθε μέρα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Υπάτη Αρμοστεία έστησε μέχρι και σκηνές με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσα στο λιμάνι Μυτιλήνης, κάτι που μέχρι χθες δεν υπήρχε…

Φυσικά αυτό ήταν επακόλουθο να βλέπουμε παντού εξαντλημένα πρόσωπα υπάλληλων του Δήμου, αστυνομίας και λιμενικού που σαν να έχουν την δικια τους «στρατηγική» κυριολεκτικά καθάρισαν μέχρι και γόπες από τσιγάρα…..

Όλο αυτό προξένησε εκνευρισμό των κατοίκων της Μυτιλήνης που για 4 ώρες είχαν παραλύσει τα πάντα και όλο το προσωπικό αστυνομίας, λιμενικού είχαν ως προτεραιότητα την φύλαξη του πρωθυπουργού.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, ο Πρωθυπουργός και ο Καγκελάριος της Αυστρίας, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά, σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση που βιώνει η Λέσβος τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Γαληνός, αφού τους ενημέρωσε αναλυτικά για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμος, για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης, ώστε να αντιμετωπισθεί, αποτελεσματικότερα η ανθρωπιστική αυτή κρίση, παρουσίασε την σχετική πρότασή που έχει καταθέσει στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα. Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, η καρδιά της Ευρώπης, χτυπάει στη Λέσβο και ο Λεσβιακός λαός, εκπροσωπεί επάξια τις αρχές και τις αξίες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Τέλος, ζήτησε τη στήριξη της υποψηφιότητας της Μυτιλήνης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, λέγοντας ότι αποτελεί μια συμβολική αλλά και ουσιαστική αναγνώριση ότι η Λέσβος προάγει έμπρακτα τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ο κ. Τσίπρας, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λέσβου για όλες τις προσπάθειες που καταβάλει και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Λέσβος είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Αλληλεγγύης. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο έκτακτης επιχορήγησης προς το Δήμο Λέσβου, για την κάλυψη των εξόδων που δημιουργούνται από την διαχείριση των πολύ μεγάλων μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Φάϊνμαν, με τη σειρά του δήλωσε ότι η Λέσβος έχει δείξει πολύ περισσότερη αλληλεγγύη από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η αλληλεγγύη πηγάζει από το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Λέσβου, έχουν βιώσει την προσφυγιά αφού πολύ είναι απόγονοι προσφύγων από τα απέναντι παράλια της Μικράς Ασίας και νιώθουν τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόταση του Δημάρχου για την πραγματοποίηση της καταγραφής των προσφύγων – μεταναστών στην Τουρκία και ανέφερε ότι αυτό που έχει επιτύχει ο κ. Γαληνός είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο.

Ο κ. Γαληνός, τίμησε τους δυο ηγέτες με το μετάλλιο του Δήμο Λέσβου και τους έδωσε ως δώρα, από ένα βιβλίο αφιερωμένο στο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και ένα βιβλίο για τις παραδοσιακές φορεσιές της Λέσβου.   

Τέλος ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, συνόδευσε τους κ. Τσίπρα και Φάϊνμαν, στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στον Καρά Τεπέ, στο Κέντρο Καταγραφής της Μόριας, στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στις πρώην εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ.


H δήλωση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα:

Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας ένα διαφορετικό πρόσωπο της Ευρώπης. Το καλό πρόσωπο της Ευρώπης, το πρόσωπο της αλληλεγγύης. Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση, μια μικρή σε δυνατότητες χώρα. Και η Λέσβος είναι ένα μικρό συγκριτικά νησί, που δέχεται όμως τεράστιες ροές προσφύγων, οι οποίοι έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Και αυτοί οι άνθρωποι, που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα φεύγοντας από τον πόλεμο και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στο Αιγαίο, ζητούν το αυτονόητο: Τη δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη συμπεριφορά , να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν σύντομα, να έχουν φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν είναι, λοιπόν, ένα πρόβλημα ελληνικό, είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Και εφόσον είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει νόημα ύπαρξης αν δεν λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.

Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες και βίντεο



Ρεπορτάζ Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης LesvosPost)





Ένταση έξω από το Δημαρχείο Μυτιλήνης ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα & του Καγκελάριου της Αυστρίας Φάιμαν