Πάνω από 1200 μετανάστες έφυγαν από την Μυτιλήνη με τα πλοία Blue star 1 και Ελ. Βενιζέλος (ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ)

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης έδεσε λίγο μετά τις 20:10 την Τετάρτη 19/08 το «Ελ. Βενιζέλος» όπου σε αυτό επιβιβάστηκαν 708 κυρίως Σύριοι πρόσφυγες..


Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης επιβιβάστηκαν 500 μετανάστες και στο Blue Star 1

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια γύρω από το πλοίο αλλά και στο λιμάνι Μυτιλήνης για τον φόβο των επεισοδίων μεταξύ μεταναστών που επιβιβάζονται και αυτών που μένουν εδώ.

Στην έκτακτη σύσκεψη που είχαν οι φορείς της Θεσσαλονίκης - η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης Μαρίας Κόλλια - Τσαρουχά - γνωστοποιήθηκε πως το πλοίο δεν θα  καταπλεύσει τελικά στη Θεσσαλονίκη όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Το πλοίο ξεκίνησε από το λιμάνι της Κω το πρωί της Τετάρτης, προσέγγισε την Κάλυμνο, τη Λέρο και στη συνέχεια έριξε άγκυρα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, από όπου αναχώρησε με προορισμό τον Πειραιά.

Στο λιμάνι Μυτιλήνης από νωρίς το απόγευμα επικρατούσε το αδιαχώρητο με δημοσιογράφους τοπικούς, ξένα αλλά και ελληνικά δίκτυα ενημέρωσης να καλύπτουν την μεταφορά των μεταναστών από την Μυτιλήνη στον Πειραιά.

Να τονίσουμε ότι κατά την διάρκεια της προετοιμασίας απόπλου του Ελ. Βενιζέλος υπήρξε ένταση εντος του καραβιού όταν λιγοστοί μετανάστες εξεγέρθηκαν στο άκουσμα της είδησης ότι ο τελικός προορισμός τους είναι ο Πειραιάς αντί για Θεσσαλονίκη, στο πλοίο μπήκαν οι δυνάμεις του λιμενικού από την Μυτιλήνη και τα πνεύματα ηρέμησαν ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο νησί αυτήν την στιγμή υπάρχουν πάνω από 9000 μετανάστες…!!!

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο που επικαλείται δηλώσεις στελεχών της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η ναύλωση του πλοίου έχει γίνει από τα υπουργεία που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, και περιλαμβάνει μόνο τη φιλοξενία των προσφύγων επί του πλοίου στο λιμάνι της Κω, με σίτιση και ύπνο - αλλά όχι και τη μεταφορά τους: Οι μετανάστες για να ταξιδέψουν από την Κω, ή από οποιοδήποτε άλλο νησί στο οποίο βρίσκονται, πληρώνουν κανονικά το ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

Το LesvosPost.com ήταν στο λιμάνι Μυτιλήνης και κατέγραψε την επιβίβαση μεταναστών στο Ελ. Βενιζέλος. Στο Lesvospost.com μίλησε ο ταξιδιωτικός πράκτορας Ηλίας Πικουλος.