2 φωτιές σε καμινάδες αντιμετώπισε η Π.Υ Μυτιλήνης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
2 περιστατικά με πυρκαγιές σε σκεπές μονοκατοικιών, στην Μυτιλήνη είχε να αντιμετωπίσει την Παρασκευή η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης. .


Δύο περιστατικά στη Μυτιλήνη αντιμετώπισε χθες με επιτυχία η πυροσβεστική υπηρεσία. Δύο καμινάδες, η μία στο Ακρωτήρι και η άλλη στο Χάλικα πήραν φωτιά και ευτυχώς εγκαίρως κατασβέστηκαν.

Η μη έγκαιρη καταβολή της προκαταβολής του επιδόματος θέρμανσης από πλευράς Κυβέρνησης, θα βοηθήσει τα μέγιστα στον σχηματισμό …αιθαλομίχλης στον Τρικαλινό ουρανό και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης στο … «τρεχάτε ποδαράκια μου»…

Επειδή λοιπόν λόγω της κρίσης η χρήση τζακιών έγινε για πολλούς κύριος τρόπος θέρμανσης, δεν θα πρέπει να "ξεχνάμε" να καθαρίζουμε τις καμινάδες για να μην αρπάζουν φωτιά με όλους τους συνεπακόλουθους κινδύνους.

Προσοχή στα τζάκια και στις καμινάδες. Με έμφαση οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου υπογραμμίζουν την ανάγκη οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς τις τελευταίες ημέρες δεκάδες είναι τα περιστατικά φωτιάς σε καμινάδες για τα οποία κινητοποιήθηκε άμεσα η υπηρεσία και τις κατάσβησε χωρίς να προκύψουν σοβαρά προβλήματα.

Ωστόσο είναι φυσικό να υπάρχει ανησυχία για την έκταση του προβλήματος και δεν αποκλείεται το απευκταίο μια φωτιά να έχει δυσάρεστες συνέπειες.

Πολλοί συμπολίτες μας αμελούν να καθαρίσουν την καμινάδα από τα κατάλοιπα της καύσης. Καθαρισμός που θα πρέπει κατά κανόνα να είναι ετήσιος ειδικά τα τελευταία χρόνια που η κατανάλωση των ξύλων (ενίοτε και ακατάλληλων) είναι μεγάλη. Φυσικά είναι αυτονόητο πως γύρω από την καμινάδα δεν θα πρέπει να υπάρχουν κλαδιά δέντρων όπως και εύφλεκτα υλικά κοντά στο τζάκι.

Ο μη καθαρισμός πάντως είναι πολλές φορές η αιτία που καμινάδες έχουν αρπάξει φωτιά από την μεγάλη φλόγα του τζακιού και τα περιστατικά αναγκάζουν την Πυροσβεστική του Αγρινίου να είναι σε διαρκή εγρήγορση αυτές τις μέρες.

Ωστόσο σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς σε καμινάδα θα πρέπει εγκαίρως-και χωρίς πανικό- να καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και (αν υπάρχει) να κλείνει αμέσως η μεταλλική πλάκα που διαχωρίζει την καμινάδα από το τζάκι για να μην περνά αέρας και οξυγόνο στο χώρο της φωτιάς.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πυροσβεστική έχει κάνει επανειλημμένως συστάσεις για καθαρισμό των καμινάδων.