ΕΚΤΑΚΤΟ: ΜΕΓΑΛΟΣ Σεισμός 6,5R αισθητός σε όλη την Λέσβο- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ

Πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτιτούτο, σημειώθηκε λίγα λεπτά πρίν από τις 12.30.


Συνεχείς update ΜΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ



ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ


«Ο πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος έδωσε εντολή στη γραμματεία αλληλεγγύης του Κινήματος να ενεργοποιηθεί για όποια προσφορά βοήθειας είναι αναγκαία στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό και κυρίως στη Λήμνο όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες ζημιές.

Στην περιοχή έχουν ήδη κινητοποιηθεί τα τοπικά στελέχη του Κινήματος με τα οποία βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία ενημερώνοντας τον πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.


Με την ευκαιρία του σεισμού τα τουρκικά ΜΜΕ προσδιορίζουν το επίκεντρο στο «τουρκικό Αιγαίο»! Φυσικά το υπουργείο Εξωτερικών κοιμάται για να διαμαρτυρηθεί σαββατιάτικα».



Τηλέφωνα Λήμνου για αναφορά ζημιών εξαιτίας του σεισμού

Οι πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στα ακίνητα τους ή σε δημόσιες υποδομές παρακαλούνται αφού ενημερώσουν την Αστυνομία να επικοινωνήσουν με το Δήμο. Για τη Δημοτική Ενότητα Μύρινας στο τηλέφωνο 22543-50015 για τη Δημοτική Ενότητα Μούδρου 22543-50700, Ατσικής 22543-50600 και Νέας Κούταλης 22543-50528.


Οι πολίτες παρακαλούνται να δηλώνουν ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ακριβή θέση και συνοπτική περιγραφή του προβλήματος προκειμένου οι αναφορές για ζημιές να ιεραρχηθούν ώστε να διενεργηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος από τα κλιμάκια ελέγχου.




Αναχωρεί για Λήμνο και Σαμοθράκη ο Μιχελάκης
Για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη αναχωρούν ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης από την πρώτη στιγμή που έγινε αισθητή η ισχυρή σεισμική δόνηση στο Βόρειο Αιγαίο, επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή μαζί του ενημερώνοντάς τον συνεχώς για την κατάσταση που επικρατεί.
Παράλληλα ο Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς στο γραφείο του λόγω της προετοιμασίας των αυριανών εκλογών, έθεσε σε άμεση ετοιμότητα τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους δημάρχους Λήμνου και Σαμοθράκης. 

Διοικητής πυροσβεστικής της Λήμνου : Το αεροδρόμιο δεν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος που διενεργεί κλιμάκιο της πυροσβεστικής στο αεροδρόμιο της Λήμνου για τυχόν καταστροφές από τον ισχυρό σεισμό εντάσεως 6,5R που σημειώθηκε στην περιοχή. Σε επικοινωνία που είχε το enikos.gr με τον κ. Μπικούδη, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Λήμνου τόνισε πως η οροφή του αεροδρομίου δεν έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές ενώ ελέγχεται μια πεσμένη ψευδοροφή στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδιαδρόμου.

3 τραυματίες στη Λήμνο-Ένας τουρίστας υπέστη ελαφρά τραύματα στο αεροδρόμιο 
Ένας Βρετανός τουρίστας τραυματίστηκε ελαφρά στο αεροδρόμιο της Λήμνου, καθώς κατά τη διάρκεια του σεισμού των 6,3 βαθμών κατέπεσε τμήμα ψευδοροφής.
Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ–ΜΠΕ από το τμήμα των επειγόντων στο νοσοκομείο της Λήμνου, "το συμβάν αντιμετωπίστηκε από το γιατρό του αεροδρομίου".
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της από το χωριό Κορνός, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι.
Το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του σεισμού, αν και κατά τη διάρκεια της δόνησης έγινε πρόσκαιρη διακοπή της ηλεκτροδότησής του, πρόβλημα που τώρα έχει αποκατασταθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνεχή ενημέρωση ζήτησε ο Σαμαράς από τους υπουργούς
Σε συνεχή επαφή με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αναφορικά με τον σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.
Με εντολή του κ.Σαμαρά, στην περιοχή μεταβαίνει ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, όπως και ειδικά κλιμάκια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

"Κατάλαβαν" το σεισμό και στη Σόφια
Αισθητός έγινε στη Σόφια καθώς και σε πόλεις της νότιας Βουλγαρίας ο ισχυρός που σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωδαισίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, καθηγητής Εμίλ Μπότεφ ο σεισμός εντάσσεται στην κανονική σεισμική δραστηριότητα του Βορείου Αιγαίου.
"Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα στη φύση. Η προσωπική μου εκτίμηση, βάση της μακροχρόνιας εμπειρίας μου, είναι ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός ενώ θα υπάρξουν χιλιάδες μετασεισμοί", ανέφερε ο κ. Μπότεφ.
Ο σεισμός τρόμαξε τους κατοίκους της Σόφιας και των πόλεων Κίρτζαλι, Χάσκοβο και Μπλακόεβγκρατ οι κάτοικοι των οποίων βρήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ζημιές στο Μουσείο της Μύρινας

Σύμφωνα με τοπικές αστυνομικές αρχές, δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών στη Λέσβο.
Στη Λήμνο, ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο αεροδρόμιο του νησιού, καθώς επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας.
Επίσης υπήρξαν κατακρημνίσεις σαθρής τοιχοποιίας σε παλαιές κατοικίες στην ύπαιθρο της Λήμνου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων


Με εντολή του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου τέθηκε σε ετοιμότητα ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να παράσχει κάθε βοήθεια σε Σαμοθράκη και Λήμνο, εφ' όσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές, μετά τον σεισμό 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο του ρήγματος της Ανατολίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε σχετικές οδηγίες στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και στη συνέχεια επικοινώνησε με τους δημάρχους Λήμνου και Σαμοθράκης προκειμένου να έχει ιδία αντίληψη για την κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές. 

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ:

Το επίκεντρο εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης και το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα.


Στη συνέχεια σημειώθηκαν ακόμα 4 μετασεισμοί.

Ο ένας σημειώθηκε στις 12.31 και ήταν μεγέθους 4,7 Ρίχτερ και ο δεύτερος στις 12.34 και ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ.

Αν έχεις φωτό ή βίντεο από τον σεισμό στείλε στο lesvospost@gmail.com η στο 6972012896



Λέκκας: Από 6,5 έως 6,9 Ρίχτερ ο σεισμός

«Είναι ένας σεισμός στο ρήγμα του βορείου Αιγαίου, της Ανατολίας δηλαδή, ο οποίος είναι από 6,5 έως 6,9 Ρίχτερ και επηρέασε όλη την Ελλάδα –αλλά κυρίως τη Λήμνο- λόγω του κομβικού σημείου όπου έγινε» ανέφερε ο σεισμολόγος, Ευθύμιος Λέκκας, στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή στον Realfm 97,8.
«Έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο σεισμό» τόνισε ο κ. Λέκκας σημειώνοντας ωστόσο ότι: «ευτυχώς είναι σε θαλάσσιο χώρο και δεν νομίζω να έχουμε επιπτώσεις».


Οι αναγνώστες του enikos.gr : Έντονος ο σεισμός κράτησε για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα 
Αισθητός μέχρι την Ροδόππη έγινε ο ισχυρός σεισμός με τους αναγνώστες του enikos.gr να τον περιγράφουν ως πολύ έντονο αλλά και μακρύ. Ο αναγνώστης Makis Antoniadis σημειώνει:  Καλημέρα σε ολους σας.......Ειχε διαρκεια 10-15 δευτερόλεπτα.....στο νομο Ροδοπης εγινε παρα πολύ αισθητος......!!!!!!

Ανγνώστης από τη Λήμνο μεταφέρει: "Παιδιά τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα ο σεισμός. Κουνηθήκαμε πολύ. 

Αναγνώστης που μιλούσε στο skype με συγγενή  του στη Σαμοθράκη σημειώνει: "Τον έβλεπα τρομαγμένο και γύρω του να πέφτουν αντικείμενα από το σαλόνι. Τουλάχιστον 12 δευτερόλεπτα μέτρησα στο skype.


Σύμφωνα με το ThrakiToday, οι πολίτες βγήκαν έξω από τα σπίτια πανικόβλητοι.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημίες σε Πυροσβεστική και Αστυνομία. 

Δείτε βίντεο από τη στιγμή του σεισμού στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης.







ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ από Enikos_gr