Ρεπορτάζ L.P: Τσιγγανάκια «φλερτάρουν» με τον θάνατο στην βόρεια παράκαμψη Μυτιλήνης (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Μέσα σε συνθήκες εξαθλίωσης, που θίγουν την έννοια του ανθρώπου, μια ανάσα από την «πολιτισμένη» Μυτιλήνη, στη βόρεια παράκαμψη της πόλης, 12 περίπου οικογένειες Τσιγγάνων έχουν δημιουργήσει έναν πρόχειρο καταυλισμό.

Εκεί ζουν μέσα σε αυτοσχέδιες παράγκες, χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, ανάμεσα σε σκουπίδια, χωρίς στοιχειώδεις κανόνες και συνθήκες υγιεινής.



Μόνιμος; τσιγγάνικος καταυλισμός

Σε ένα μόνιμο τσιγγάνικο καταυλισμό με πάρα πολλά προβλήματα έχει μετατραπεί πλέον η βόρεια παράκαμψη της πόλης, στο σημείο της διασταύρωσής της με το δρόμο προς Αγία Κυριακή. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 17 παράγκες, που χρησιμοποιούνται για να στεγάσουν 12 περίπου οικογένειες. Η εγκατάσταση εκεί 80 - 90 Τσιγγάνων αποκτά μόνιμο χαρακτήρα, χωρίς η περιοχή να κρίνεται κατάλληλη για κάτι τέτοιο και χωρίς ο χώρος να διαθέτει τις στοιχειώδεις υποδομές, όπως ύδρευση ή αποχέτευση. Η βόρεια παράκαμψη είναι ζήτημα χρόνου πλέον, από προσωρινή λύση που ατύπως αποτέλεσε κάποτε, να μετατραπεί σε ένα μόνιμο πρόβλημα. 

Εικόνες με μικρά παιδιά να περπατούν ξυπόλυτα στις λάσπες ή σε σκουπιδότοπο ανάμεσα σε σπασμένα γυαλιά, είναι καθημερινές.

Αρκετοί οδηγοί έχουν βρεθεί προ εκπλήξεων με μικρά παιδιά να παίζουν και να τρέχουν δίπλα στο δρόμο, και πολλές φορές μέσα σ’ αυτόν, με κίνδυνο φυσικά ατυχήματος ανά πάσα στιγμή. Τα σκουπίδια στην περιοχή είναι ίσως το μικρότερο κακό που συμβαίνει στη βόρεια παράκαμψη.

Ο «πρόχειρος καταυλισμός».. και οι καταστροφές

Συνθήκες ζωής που προσβάλλουν την πόλη, ενώ οι κλοπές και οι ζημιές που γίνονται στη γειτονική περιοχή της Αγίας Κυριακής, αναστατώνουν τους κατοίκους.
Κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για ζημιές και κλοπές στα σπίτια τους, ενώ η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην περιοχή του νεκροταφείου της Αγίας Κυριακής, κοντά στο Αρχαίο Θέατρο, καταγγέλλει την αλόγιστη κατανάλωση νερού αλλά και ζημιές στον εξωτερικό χώρο του ναού.

Στον καταυλισμό των Τσιγγάνων τώρα, δίπλα στη βόρεια παράκαμψη, η ζωή μοιάζει με έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Οι άνθρωποι εκεί ζουν μέσα σε αυτοσχέδιες παράγκες με νάυλον, ξύλα, λαμαρίνες και ό,τι άλλο υλικό βρουν πεταμένο στη γειτονική χωματερή. Κουβαλούν νερό από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας ή από βρύσες που θα βρουν στο δρόμο, ενώ φαγητό εξασφαλίζουν μόνο αν ζητιανέψουν. Οι περισσότεροι άνδρες δε δουλεύουν, ενώ οι γυναίκες φροντίζουν τα παιδιά που για κάθε οικογένεια είναι πάνω από πέντε.

Τα παιδιά τριγυρίζουν ξυπόλυτα, βρόμικα, νηστικά και παίζουν με ό,τι βρουν από τα σκουπίδια στον καταυλισμό της βόρειας παράκαμψης. Ο κίνδυνος για ατύχημα είναι καθημερινός στο δρόμο, όπου αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες


Το «επικίνδυνο» επιτόπιο ρεπορτάζ του LesvosPost.com

Σήμερα μετά από το επιτόπιο ρεπορτάζ που έκανε η κάμερα της LesvosPost.com WEB TV, καταγράψαμε το μεγάλο και επικίνδυνο πρόβλημα της Βόρειας Παράκαμψης.

Μάλιστα την ώρα που με το αυτοκίνητο μας καταγράφαμε τα πλάνα, για να μην μας πάρουν είδηση οι τσιγγάνοι, με έκπληξη αντικρίσαμε όπως θα δείτε και στο βίντεο ότι μικρά παιδιά με καροτσάκια «φλερτάρουν» κυριολεκτικά με το θάνατο καθώς πάνω στην τελευταία στροφή της Βόρειας Παράκαμψης, υπήρχαν πολλά μικρά παιδιά που έπαιζαν μπάλα ανάμεσα στα διερχόμενα αυτοκίνητα, που με ιλιγγιώδη ταχύτητα κατηφορίζουν προς το κεντρικό δρόμο Μυτιλήνης- Καλλονής.

Την ώρα του ρεπορτάζ, μας πηρέ είδηση ένα παιδάκι ότι βγάζαμε βίντεο και αμέσως κινητοποιήθηκαν οι ενήλικοι για να μας λιντσάρουν, και φύγαμε από το σημείο..

ΔΥΣΤΗΧΩΣ όλοι ασχολούμαστε με το Λιμάνι Μυτιλήνης και τα πλαστικά της προκυμαίας γιατί μας φταίνε αυτά… και φυσικά όχι με τα πολλά και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνα προβλήματα της πόλης μας.…….. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΣΒΟΣ….





Δείτε τα αποκλειστικά πλάνα που κατέγραψε η κάμερα του LesvosPost.com WEB TV από τον «πρόχειρο καταυλισμό»..  στην βόρεια παράκαμψη Μυτιλήνης