Συμμορφώθηκαν οι επιχειρηματίες της Προκυμαίας Μυτιλήνης.. και τώρα τα λύσαμε όλα; (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την αναμόρφωση της περιοχής από την πλευρά των καφετεριών, με στόχο τη δημιουργία πεζοδρομίου αλλά και την τοποθέτηση γυάλινων προστατευτικών στη θέση των …ναύλον που δημιουργούν εικόνα «τζαντιριού» στο κεντρικότερο σημείο της πόλης.


Την Τρίτη επιδόθηκε στους επιχειρηματίες η απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης που τους υποχρεώνει για την απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων και των άλλων κινητών κατασκευών που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο της προκυμαίας.

Η προθεσμία για τη συμμόρφωση στην απόφαση είναι τρεις εργάσιμες ημέρες, πράγμα που σημαίνει πως μέχρι την Τρίτη, το πεζοδρόμιο θα πρέπει να έχει αδειάσει από τις κατασκευές που αναγράφει η απόφαση.

Από πλευράς καταστηματαρχών δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν. Η δικαστική απόφαση δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών. Ωστόσο η απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων θα σήμαινε οικονομική καταστροφή για τα καταστήματα.

Σήμερα και η τελευταία καφετέρια που δεν είχε συμμορφωθεί με την προηγούμενη απόφαση (monkey) ξεκίνησε να μετακινεί τα τραπεζοκαθίσματά και να διαμορφώνει τις πέργκολες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί χώρος για το πεζοδρόμιο που «ήθελε» να φτιάξει σε προηγούμενη απόφαση του το Λιμενικό ταμείο από την πλευρά του δρόμου.

Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι να απελευθερωθεί χώρος για τους πεζούς που μέχρι τώρα μετακινούνταν μόνο από ένα «διάδρομο» που υπάρχει μπροστά από τα μαγαζιά.

Το πώς θα είναι η τελική μορφή του χώρου και αν θα παραμείνει ο «διάδρομος» μπροστά από τα μαγαζιά, είναι κάτι που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, οι οποίοι πάντως έκαναν το πρώτο βήμα, και άρχισαν να κάνουν τις πρώτες εργασίες.

Το  βέβαιο  είναι πάντως ότι η κατασκευή πεζοδρομίου και η τοποθέτηση γυάλινων διαχωριστών θα αλλάξει την εικόνα της προκυμαίας προς το καλύτερο. Σ’ αυτό δεν πρέπει να χωράει κανένα προσωπικό συμφέρον

Οι ιδιοκτήτες του MONKEY σήμερα προχώρησαν σε εργασίες από την εξωτερική πλευρά του μαγαζιού και άφησαν πεζοδρόμιο πλάτους 1,70 μ. επί της εξωτερικής πλευράς (παράλληλα με το δρόμο), ούτως ώστε η διέλευση των πεζών να γίνεται με ασφάλεια και άνεση.

Πάντως η απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης είναι σαφέστατη και δε χωρά η παραμικρή παρερμηνεία. Όπως ανέφερε η απόφαση μέχρι την Τρίτη πρέπει «Να απομακρυνθούν όλες οι κατασκευές και τα τραπεζοκαθισματα»

Σύμφωνα με πηγές από το Λιμενικό Ταμείο, εκφράζεται η εκτίμηση πως δε θα «τραβήξουν το σκοινί» οι επιχειρηματίες, δεδομένου πως εκκρεμεί το αίτημά τους για εκ νέου παραχώρηση του πεζοδρομίου και μία τέτοια κίνηση θα οδηγούσε στα άκρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε περίπτωση που οι καταστηματάρχες δεν αδειάσουν το πεζοδρόμιο, θα γίνει άμεσα συνεδρίαση επί της εξέλιξης.

Το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, χωρίς όμως να παρθεί κάποια απόφαση. Συγκεκριμένα, παραπέμφθηκε το όλο θέμα για συζήτηση μετά την Τρίτη, την ημέρα δηλαδή που λήγει η προθεσμία για τους καταστηματάρχες προκειμένου να συμμορφωθούν με την απόφαση.

Η δικαστική απόφαση βγήκε την Τρίτη 18 Μαρτίου, ωστόσο η επίδοσή της στους επιχειρηματίες έγινε χθες Τέταρτη από το Λιμενικό Ταμείο.


Να τονίσουμε ότι τα καταστήματα garage, marush, hot spot είχαν αφήσει περιθώριο στην εξωτερική πλευρά εδώ και 1,5 μήνα.


Τι θα γίνει με το χάος της Προκυμαίας από την πλευρά του φαναριού και της Πλατειάς Σαπφούς;

Σήμερα μετά το ρεπορτάζ στις καφετέριες που ζουν το δικό τους δράμα με την προχειρότητα του Λιμενικού Ταμείου και τις «τρέλες» αποφάσεις του ειρηνοδικείου, κάναμε μια βόλτα και από την μεριά την Προκυμαίας στην Πλατεία Σαπφούς..

Εκεί να τονίσουμε αρμοδιότητα έχει ο δήμιος και όχι το λιμενικό ταμείο.. Όπως θα δείτε και στα πλανά μας οι καφετέριες εκεί έχουν καταλύσει όλο τον πεζόδρομο με τραπεζοκαθισματα, φυσικά όλες οι καφετέριες έχουν τα λεγόμενα «τσαντίρια» ναύλων και μια από τις καφετέριες έχει τοποθετήσει πέργκολα και τραπεζάκια ακόμα και πάνω στην Πλατεία Σαπφούς στα πλάγια.. Το ίδιο και  ίσως χειρότερο γίνεται και στην περιοχή απέναντι από την πρώην νομαρχία, στο φανάρι.

Αλλά εκεί έχει αρμοδιότητα ο δήμος… Που να ασχοληθούμε με αυτά τώρα που έχουμε εκλογές…. Ε;;  Τα προβλήματα της Λέσβου φίλοι αναγνώστες θα λυθούν την Τρίτη οταν θα δούμε τις καφετέριες να έχουν απομακρύνει όλα τα τραπεζοκαθισματα και ΘΑ αντικρύσουμε μια μεγάλη πλατεία;; Τι θα κάνουμε εκεί;; Θα παίξουμε μπάλα;; Θα κάνουμε ποδήλατο; Θα βάλουμε σιντριβάνι;;

Υπάρχουν δυστυχώς μεγάλα και σημαντικά προβλήματα στο νησί μας και ασχολούμαστε με τρίχες…..




Δείτε τα αποκλειστικά πλανά της LesvosPost.com WEB TV…