Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΠΕ "ΟΧΙ ΣΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ" (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου(15/03) ανοιχτή συνέλευση στην Καλλονή, με στόχο την οργάνωση των πολιτών της παραγκωνισμένης Λέσβου, για τη συνέχιση του Καλλικράτη, και τη διαφαινόμενη ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση μας.


Με την παρουσία πολλών πολιτών από την Καλλονή, αλλά και από περιοχές κυρίως του βορείου τμήματος του νησιού, πραγματοποιήθηκε εχτές Σάββατο 15 Μαρτίου, η ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής. Η συνέλευση έγινε με πρωτοβουλία του Δικτύου Προέδρων Δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων Λέσβου.

Ο βασικός λόγος που έγινε η συνέλευση, ήταν η μη διάσπαση του Δήμου Λέσβου από την κυβέρνηση και η κατάθεση προτάσεων για δράσεις και αντιδράσεις από εδώ και στο εξής.

Να τονίσουμε ότι απόντες ήταν όλοι οι εκλεγμένοι σύμβουλοι εκ Πλωμαρίου και της Δημοτικής και της αντιπολίτευσης. Δυναμική παρουσία με σημαντικές παρεμβάσεις, είχε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής, κ. Θανάσης Ελευθερίου, ενώ συμμετείχαν και πρόεδροι από άλλες δημοτικές ενότητες άλλων περιοχών του νησιού μας και ξαναλέμε ότι κανένας από το συμβούλιο Πλωμαρίου δεν έδωσε το παρόν ούτε η πρόεδρος ούτε κάποιος σύμβουλος.

Λόγω του ότι ήταν απών όλοι οι Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι εκ Πλωμαρίου και εφόσον άνθρωποι του blog βρέθηκαν εκεί για να καλύψουν τη συνέλευση, πήραμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε να γίνει και μια αντίστοιχη συνέλευση στο Πλωμάρι με την παρουσία μελών του Δικτύου.

Συζητήθηκαν και κατατέθηκαν πολλές προτάσεις. Αντί της αποχής προτάθηκε η “ενεργή αποχή”, δηλαδή η πρόταση που είναι πιο κοντά στη λογική και των κατοίκων του Πλωμαρίου, η οποία είχε συζητηθεί και το 2010, δηλαδή η δημιουργία ενός συνδυασμού που θα κατέβει στις δημοτικές εκλογές και θα στελεχωθεί με υποψήφιους από όλο το νησί και κατά κύριο λόγο από την ύπαιθρο, με ξεκάθαρο στόχο τη διάσπαση του δήμου Λέσβου. Φανταστείτε έναν πραγματικά ανεξάρτητο συνδυασμό με υποψηφιότητες από Πλωμάρι, Καλλονή, Γέρα, Ερεσό, Μόλυβο, Πέτρα, Σίγρι και από άλλες περιοχές.

Αρκετοί πολίτες, πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην δήμαρχοι και νυν πρόεδροι, έδωσαν στον κόσμο να καταλάβει, ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και έρχεται από ψηλά και είναι φυσικά ευθύνη της κυβέρνησης η μη διάσπαση του Δήμου Λέσβου.
Τις επόμενες ημέρες θα πληροφορηθούμε, για το πότε θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο, τα θέματα που θα φέρει η Συνέλευση και το Δίκτυο, όπου θα χρειαστεί να δώσουμε όλοι δυναμικό παρόν.

Από την επιτροπή που συγκροτήθηκε από τη συνέλευση αυτή, συντάχθηκε Δελτίο τύπου, το οποίο εξηγεί τα όσα έγιναν αλλά και τα όσα αποφασίστηκαν:

Η LesvosPost.com WEB TV βρέθηκε εκεί και κατέγραψε πλάνα από την μεγαλειώδη συμμετοχή του κόσμου αλλά και δηλώσεις του τοπικού Πρόεδρου της Καλλονής κου Ελευθερίου

Απο την επιτροπή που συγκροτήθηκε απο τη συνέλευση αυτή, συντάχθηκε Δελτίο τύπου, το οποίο εξηγεί τα όσα έγιναν αλλά και τα όσα αποφασίστηκαν:

Με αφορμή λοιπόν τη συνέχιση του ενός Δήμου στο νησί, οι πολίτες της Λέσβου θέλουν να κινητοποιηθούν, μήπως και την ύστατη ώρα ο Δήμος σπάσει, κάνοντας οτι περισσότερο μπορούν. Βέβαια ακόμα κι αν συνεχίσει ως έχει, έχουν προγραμματιστεί ορισμένες κινήσεις, όμως ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή.

Στο Δημοτικό θέατρο Καλλονής όπου έγινε και η συγκέντρωση αυτή, παρευρέθησαν πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών απλοί πολίτες, πρόεδροι των τοπικών δημοτικών ενοτήτων όπου ήταν και οι συντονιστές, ο αντιδήμαρχος Καλλονής κ.Ζαφειρίου, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Ηλίας Κουνιαρέλλης, ο πρώην δήμαρχος Καλλονής Άρης Ελευθερίου, πρώην δημοτικοί σύμβουλοι όπως και πρώην δήμαρχοι πρώην Καποδιστριακών Δήμων.

Αντίθετα, στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου Καλλονής, δεν παρευρέθησαν κανείς απο τους τρεις βουλευτές Λέσβου, δεν παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Λέσβου, το επιμελητήριο Λέσβου, ο Υπουργός δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, παρά το γεγονός πως βρίσκεται στο νησί, και βεβαίως γενικότερα, καμία επίσημη πολιτική αρχή του τόπου, πέραν των λιγοστών που προαναφέρθησαν. Επίσης στην αίθουσα δεν παραβρέθηκε κανένας απο τους φετινούς υποψηφίους για το χρίσμα του επόμενου δημάρχου, ωστόσο παρευρέθησαν διάσπαρτοι κάποιοι φετινά μέλη των συνδυασμών τους. Έτσι, για άλλη μια φορά ο κόσμος "παλεύει" μόνος του στο βούρκο.

Στην συγκέντρωση ακούστηκαν πολλές προτάσεις για το τι μέλη γενέσθαι, ωστόσο αυτή που ήταν η επικρατέστερη, ήταν να δημιουργηθεί μια παράταξη με όνομα "ΌΧΙ ένας Δήμος η Λέσβος" για την οποία θα διαβάσετε αναλυτικότερα παρακάτω. 
Ωστόσο ΑΠΑΙΤΗΣΗ όλων ήταν, ο Δήμαρχος να καλέσει δημοτικό συμβούλιο με παρευρισκόμενους όλα τα πολιτικά πρόσωπα του νησιού. Απο Υπουργούς και Βυλευτές, μέχρι και προέδρους.

Τα κυρίαρχα θέματα του δημοτικού αυτού συμβουλίου θα είναι δυο:
1)Παραίτηση ΟΛΩΝ των πολιτικών φορέων του τόπου, απο τον μεγαλύτερο μέχρι τον μικρότερο.

2)Οργάνωση ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ διαμαρτυρίας με την υποστήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας. Πληροφορίες για το που, πότε και τους σκοπούς αυτής, θα συζητηθούν στο Δημοτικό συμβούλιο.

Ένα τρίτο θέμα το οποίο είχε μεγάλη δυναμική αλλά δημιουργεί παράλληλα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες είναι η αποχή. 

Μετά απο αρκετή ώρα συζήτησης, "γεννήθηκε" η ιδέα της ενεργητικής αποχής, μέσα απο έναν συνδυασμό όπως προείπαμε, με υποψήφιο απο την περιφέρεια της Λέσβου.
Ο συνδυασμός αυτός θα έχει συγκεκριμένο σκοπό και δράση:

O συνδυασμός θα είναι ειδικού σκοπού, με την ονομασία "ΟΧΙ ένας Δήμος η Λέσβος" ή "ΝΑΙ στη διάσπαση" και θα έχει συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα.

Θα είναι ένα ψηφοδέλτιο για όλη τη Λέσβο, με προσωπικότητα η οποία θα ενστερνίζεται τη συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα, ο οποίος θα έχει ως στόχο να κάνει. 

Για περισσότερες λεπτομέρειες θα ενημερωθείτε πάραυτα το προσεχές διάστημα.
Έτσι, τη προσεχή Δευτέρα θα κατατεθούν στο δημοτικό συμβούλιο οι προτάσεις που προείπαμε, και απο εκεί και πέρα, θα ενημερωθείτε σχετικώς για την πορεία των εξελίξεων από τα ΜΜΕ.

Τα μοναδικά ΜΜΕ που βρεθήκαν στην Καλλονή αν και Σάββατο ήταν το kalloninews.gr, plomarinews.gr, lesvospost.com, Τηλεόραση Μυτιλήνης καθώς και κάποιες εφημερίδες.

Παράγωγη Lesvoslive.gr για την LesvosPost.com

Συνεργασία Lesvospost.com- plomarinews.gr