Στα χιονισμένα βουνά της Γερμανίας το ΕΠΑΛ Μύρινας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius (ΦΩΤΟ)


Καθηγητές και μαθητές, που εργάζονται για το Ευρωπαικό Πρόγραμμα/ Comenius με τίτλο Landscape as a Mirror”, “Το τοπίο ως καθρέφτης”, συναντήθηκαν στο Ilsenburg της Γερμανίας και πραγματοποίησαν με επιτυχία την 3η προγραμματισμένη συνάντηση από τις 20-23 Μαρτίου 2013.
Το ΕΠΑ.Λ. Μύρινας, μέλος της ομάδας των οκτώ σχολείων του συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχολικής σύμπραξης, εκπροσωπήθηκε από τους μαθητές, Κοντό Νίκο, Ντάϊμα Παναγιώτη και Τσόπανου Χαρά, και από τους καθηγητές Μιχλίζογλου Χρυσάνθη και Περιστεράκη Μιχάλη.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της συνάντησης, μετά από περιήγηση στις εγκαταστάσεις του σχολείου υποδοχής, Goethe Sekundarschule-Ilsenburg, οι μαθητές παρουσίασαν τη δουλειά που είχαν προετοιμάσει με θέματα: «Ο τόπος, η πόλη και το σχολείο μας», «Αειφόρος Ανάπτυξη» και «Η ζωή στον τόπο μας» σε όλους τους συμμετέχοντες, καθηγητές και μαθητές και έπειτα συνεργάστηκαν ομαδικά για να δημιουργήσουν το λογότυπο και το ημερολόγιο του προγράμματος με εικόνες από τον τόπο τους.
Μέρος της συνάντησης ήταν αφιερωμένη στην προβολή των χωρών και της σημασίας της Ευρωπαικής σχολικής σύμπραξης, Ημέρα Comenius, όπου στήθηκαν τραπέζια με τη σημαία, τα προιόντα και τη μουσική κάθε χώρας και οι μαθητές παρουσίασαν τον τόπο τους σε όλους τους μαθητές του εκεί σχολείου, παρακολούθησαν μουσικο-θεατρική εκδήλωση, παρουσία του δημάρχου της πόλης, και διασκέδασαν όλοι μαζί στη  χορευτική εκδήλωση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι συμμετέχοντες από όλες τις χώρες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόπο και τα χαρακτηριστικά του: ξεναγήθηκαν στην πόλη του Ilsenburg και στη γειτονική μεσαιωνική πόλη Wernigerode, όπου επισκέφτηκαν την αγορά με τα τοπικά προιόντα, επίσκεφτηκαν το μεγάλο φράγμα της περιοχής, τον τόπο παραγωγής κάρβουνου και το εργοστάσιο παραγωγής μπύρας. Τέλος, πραγματοποίησαν πεζοπορία στον εθνικό δρυμό των βουνών Harz Mountains ως τα πρώην σύνορα ανατολικής και δυτικής Γερμανίας και ενημέρωθηκαν από ξεναγό σχετικά με το δάσος, το περιβάλλον και την τοπική χλωρίδα και πανίδα.
Για άλλη μια φορά, οι μεν μαθητές είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν σε οικογένειες μαθητών του σχολείου υποδοχής και έτσι να έρθουν σε άμεση επαφή με την κουλτούρα και την καθημερινή ζωή των ντόπιων μαθητών και οικογενειών, να επικοινωνήσουν με μαθητές από όλες τις χώρες μέλη της ομάδας εξασκώντας έτσι την αγγλική γλώσσα και αποκτώντας γνώσεις για την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι δε καθηγητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις υποδομές και τη λειτουργία του σχολείου και να επικοινωνήσουν με τους συναδέρφους τους αποκτώντας γνώση για την εκπαιδευτική διαδικασία και τον πολιτισμό της χώρας.
Φωτογραφικό υλικό, πληροφορίες και εμπειρίες παρουσιάστηκαν, μετά την επιστροφή, στους καθηγητές και μαθητές του σχολείου.

Καθηγήτρια-υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος είναι η Μιχλίζογλου Χρυσάνθη