33 γεννήσεις μέσα σε 8 ημέρες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης


ΕΡΩΤΗΣΗ  : Προς τους Υπουργούς Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου

" Για τη μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης"

Οριακά λειτουργεί η μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης με γιατρούς και νοσηλευτές να ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

 Οι πέντε γιατροί που υπηρετούν στην κλινική, οι οποίοι δε βρίσκονται πάντα στο νοσοκομείο λόγω διάφορων αιτιών π.χ άδειες, ασθένεια κ.λ.π, αντιμετωπίζουν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέσα στις οχτώ πρώτες μέρες του Γενάρη είχαν τριάντα τρεις γεννήσεις, πέρα από τα χειρουργεία, που πρέπει να γίνουν στον ντόπιο πληθυσμό ή σε πρόσφυγες και μετανάστριες. Τα χειρουργεία δε έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Διερμηνείς για τον προσφυγικό πληθυσμό δεν υπάρχουν σε όλες τις βάρδιες - είναι μέχρι το μεσημέρι- με αποτέλεσμα οι γιατροί και οι νοσηλευτές να μην μπορούν να συνεννοηθούν και να φοβούνται ότι σε τυχόν παρανόηση και λάθος θα είναι αυτοί που θα κλιθούν να απολογηθούν στη δικαιοσύνη με άγνωστες συνέπειες. Επιπλέον τους οφείλονται πάνω από δεκαπέντε χρωστούμενα ρεπό και κανονικές άδειες από πέρυσι.

      Οι αεροδιακομιδές πρόωρων βρεφών είναι συχνό φαινόμενο καθώς  υπάρχουν μόνο 11 θερμοκοιτίδες και οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες.

      Ο προγεννητικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει γιατί ενώ υπάρχει το μηχάνημα δεν υπάρχει το κονδύλι για την αγορά των αντιδραστηρίων με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μπορούν να κάνουν τον έλεγχο μέσω ΕΟΠΠΥ σε ιδιωτικά εργαστήρια ενώ οι ανασφάλιστοι να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν:

Για την πρόσληψη μόνιμου, επαρκούς για τις ανάγκες της κλινικής, εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού;

Για εξοπλισμό με περισσότερες θερμοκοιτίδες της κλινικής ώστε να αποφεύγονται οι πανάκριβες αερομεταφορές των πρόωρων βρεφών;

Για να χορηγηθούν τα ανάλογα κονδύλια για την αγορά αντιδραστηρίων ώστε να μπορεί να γίνεται ο απαραίτητος προγεννητικός έλεγχος;

Για να υπάρχουν επί 24ώρου διερμηνείς για τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστριών;

Οι Βουλευτές
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω
Συντυχάκης Μανώλης