Εντυπωσιακό το θέαμα- Πλήθος κόσμου τίμησε την απελευθέρωση της Μυτιλήνης παρουσία του ΠτΔ (PICS, VIDS)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η 8η Νοεμβρίου στην πόλη μας, η οποία ήταν στολισμένη και με φωταγωγημένα όλα τα δημόσια και δημοτικά καταστήματα από το πρωί της 8ης Νοεμβρίου.

Στις εκδηλώσεις για την 8η Νοεμβρίου παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Προκόπης Παυλόπουλος.

Την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού εκπροσώπησε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα ενώ την 106η απελευθέρωση της Μυτιλήνης τίμησε με την παρουσία του και ο Λέσβιος στην καταγωγή Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και οι βουλευτές της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου και του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παλης..

Από τις 7 το πρωί της Πέμπτης σήμαναν χαρμόσυνα όλες οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης, ενώ μια ώρα αργότερα η στρατιωτική μουσική της 98 ΑΔΤΕ παιάνιζε κατά μήκος των οδών της πόλης, θούρια και εμβατήρια.

Στις 8:00 έγινε η μεταφορά με πομπή της Εθνικής Σημαίας από το Παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης στο φρούριο της πόλης, με την συμμετοχή στρατιωτικού αποσπάσματος.

Όταν η πομπή έφθασε εμπρός από το ξενοδοχείο «Γαλάζια Θάλασσα», ο Δήμαρχος Λέσβου κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Ναυάρχου Κουντουριώτη.

Μετά την κατάθεση στεφανιού η πορεία συνεχίστηκε προς το φρούριο, όπου έγινε και η επίσημη έπαρση της σημαίας.

Την πομπή, της οποίας ηγήθηκε ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, συνόδευαν και οι Αρχές της πόλης.

Στις 10:30 ο ΠτΔ έφτασε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό όπου τον υποδέχτηκε πλήθος κόσμου και όλες οι αρχές του τόπου με τις ανάλογες τιμές.

Η επίσημη δοξολογία έγινε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό χοροστατώντας του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ Ιάκωβο και του μητροπολίτη Μυθημνης αλλά και πλήθος ιερέων στις 10:30 το πρωί όπου την παρακολούθησαν πλήθος κόσμου οι αρχές του τόπου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε στις 11:05 στο Ηρώο Πεσόντων στο «Κιόσκι», όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Παυλόπουλο.

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε:

«Εορτάζουμε σήμερα, με την δέουσα λαμπρότητα, την 106η Επέτειο της απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό και αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους εμβληματικούς πρωταγωνιστές της.  Και έχουμε χρέος να θυμόμαστε, ως Λαός και ως Έθνος, ότι η απελευθέρωση της Λέσβου ήταν μια κορυφαία στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας μας, καθώς επρόκειτο για ένα μεγάλο βήμα στην πορεία της Χώρας μας προς την Εθνική της ολοκλήρωση.

Από εδώ, την Λέσβο, και στο πλαίσιο αυτής της Επετείου στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, το εξής διπλό μήνυμα:

Πρώτον, επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με όλους και, ειδικότερα ως προς την Τουρκία, ευνοούμε τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, διαφωνώντας ριζικά με ορισμένες φωνές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχυρίζονται το αντίθετο.  Τούτο όμως εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό, εκ μέρους όλων και κυρίως εκ μέρους της Τουρκίας, του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Δεύτερον, είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε, πάντα, υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας, με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την κυριαρχία μας, τα σύνορά μας και το έδαφός μας, που είναι και σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χρόνια Πολλά.»

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χ. Καλογηρου δήλωσε:

«Εορτάζοντας τα 106 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου θυμόμαστε και
τιμάμε. Οι άνθρωποι και οι λαοί που διατηρούν τη μνήμη ζωντανή, μπορούν να
αντιμετωπίζουν το σήμερα με αισιοδοξία και το αύριο με ελπίδα».»

Στις εκδηλώσεις επίσης παραβρέθηκαν, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Αντιπεριφερειαρχες, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου,  βουλευτές, ο Στρατιωτικός Διοικητής με τους διοικητές των μονάδων, ο Δήμαρχος Λέσβου με αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου , οι διοικητές των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, αντιπροσωπείες των αποστράτων Αξιωματικών και των Αναγνωρισμένων Αντιστασιακών οργανώσεων, καθώς και αντιπροσωπείες μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο Γ.Γ Αιγαίου και νησιώτικης πολιτικής, η Πρύτανης του Παν. Αιγαίου κ.α.

Η παρέλαση….

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 11:45 στην προκυμαία, με τη μεγάλη μαθητική, πολιτική και στρατιωτική παρέλαση.  Η καθιερωμένη παρέλαση έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια, χωρίς κανένα έκτροπο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με την συνοδεία του περπάτησε την μίση προκυμαία με τα πόδια μέσα από χειροκροτήματα του πλήθους και έφτασε στην εξέδρα των επισήμων όπου τον υποδέχτηκαν και εκεί οι αρχές του τόπου

Υπό τη μουσική υπόκρουση της μπάντας του Στρατού, μπροστά από την εξέδρα παρέλασαν το μοναδικό εν ζωή μέλος του Συνδέσμου Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου Λέσβου, τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πρόσκοποι και οδηγοί καθώς και μέλη του Παραρτήματος Λέσβου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Επίσης παρέλασαν πεζοπορα τμήματα του ναυτικού, αεροπόροι αλλά και μηχανοκίνητα τμήματα της αστυνομίας της πυροσβεστικής και του λιμενικού.

Εντυπωσιακό ήταν το πέρασμα του αγήματος της προεδρικής φρουράς

Η παρέλαση έληξε με στρατιωτικά τμήματα.

Περίπου στην 13:00  κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή ήταν η επίδειξη με F16 από την ομάδα «ΖΕΥΣ» ,  επισμηναγός Παπαδάκης Γεώργιος (πάνω από 1300 ώρες πτήσεις) με το F16 blk52+ της ομάδας «ΖΕΥΣ» πραγματοποίησε αεροπορική επίδειξη που εντυπωσίασε μικρούς και μεγαλους που έστρεψαν το κεφάλι στον ουρανό για να παρακολουθήσουν τη δεξιοτεχνία του πιλότου την ώρα που «έσχιζε» με ταχύτητα τον αέρα με το F16, τους ελιγμούς και την κατακόρυφη άνοδο και κάθοδο του αεροσκάφους.

H Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 Ζευς (F-16 Demo Team) αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκτέλεσης αεροπορικών επιδείξεων, που σκοπό έχει να διαδώσει την καλλιέργεια της αεροπορικής ιδέας και την τόνωση του ηθικού τόσο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της ελληνικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα προβάλλει τη μαχητική ικανότητα και το γενικότερο έργο της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Την παρέλαση παρακολούθησαν από την εξέδρα των επισήμων και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος και ο μητροπολίτης Μυθημνης.

Τελετάρχες ήταν η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής κα Γιαννούλα Καλογερούδη και ο υπάλληλος του Δήμου Λέσβου κ. Χατζημαλλής Αργύρης.

Αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης ο ΠτΔ κατευθύνθηκε προς τα σκάφοι του λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού όπου συνομιλώντας με τα πληρώματα τους ευχαρίστησε για το σθένος και τον ηρωισμό που έχουν.

Στην συνέχεια ο ΠτΔ περπάτησε και πάλι από την εξέδρα των επισήμων ως το ύψος της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου χαιρετώντας κυριολεκτικά έναν έναν τους κατοίκους της Λέσβου μέσα σε θερμά χειροκροτήματα.

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε το γεύμα προς τιμήν του ΠτΔ που διοργάνωσε ο Δήμαρχος Λέσβου

Ο Δήμαρχος Λέσβου δώρισε στον ΠτΔ μια εικόνα της Παναγίας Γοργόνας, το εξωκλήσι της οποίας βρίσκεται στην Σκάλα Συκαμιάς.

Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Γαληνός, είπε:

«Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,

Σας καλωσορίζουμε για ακόμα μια φορά στο πανέμορφο νησί της Λέσβου. Η παρουσία σας εδώ λαμπρύνει και τιμά τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού μας από τον Οθωμανικό ζυγό.
Σήμερα η Λέσβος συμπληρώνει 106 χρόνια από τη στιγμή που ο αέρας της λευτεριάς φύσηξε εκείνο το Νοέμβρη του 1912. Η παρουσία σας εδώ στην ακριτική Λέσβο, στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, ως ανώτατος θεματοφύλακας της Ελληνικής Δημοκρατίας δίνει ιδιαίτερο νόημα στη σημερινή μέρα, φωτίζει την δημοκρατική παράδοση και τονώνει το δημοκρατικό αίσθημα των συμπολιτών μας. Μια δημοκρατία, που οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε εναντίων κάθε ακραίου στοιχείου που την επιβουλεύεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Κύριε πρόεδρε,
Σας υποδεχόμαστε στην περήφανη, δημοκρατική και πάντα ελεύθερη Λέσβο. Επιτρέψτε μου να σας δωρίσω μια εικόνα της Παναγίας Γοργόνας, της προστάτιδας παναγίας, το εξωκλήσι της οποίας βρίσκεται στην Σκάλα Συκαμιάς και περιγράφεται με μοναδικό τρόπο στο μυθιστόρημα του Λέσβιου συγγραφέα Στρατή Μυριβήλη.  Εύχομαι η ευλογία της εικόνας να είναι πάντοτε μαζί σας και η όψη της να σας θυμίζει το όμορφο νησί μας.
Καλώς ορίσατε.»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνηση του δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Κύριε Δήμαρχε,
Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η παρουσία μου εδώ, κατά τον εορτασμό της 106ης επετείου της απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό. Διότι, πράγματι, σήμερα εορτάσαμε, με την δέουσα λαμπρότητα και την επιβαλλόμενη απότιση φόρου τιμής στους πρωταγωνιστές του, ένα γεγονός που αποτέλεσε μια λαμπρή σελίδα της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, καθώς επρόκειτο για ένα καίριο βήμα στην πορεία της Χώρας μας προς την Εθνική της ολοκλήρωση.»

ΔΕΙΤΕ το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την παρέλαση της Μυτιλήνης όπου μπορείτε ελευθέρα να κοινοποιήσετε η να Taggarete τα πρόσωπα σας ΕΔΩ




Πλάνα από την άφιξη του ΠτΔ στην Μητρόπολη Μυτιλήνης, την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων, τον περίπατο πάνω στην προκυμαία Μυτιλήνης τι δήλωσε μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης αλλά και την συνάντηση του με τα σκάφη του λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού


Μαθητική- πολιτική παρέλαση 8η Νοεμβρίου 2018 Μυτιλήνη


Στρατιωτική παρέλαση 8η Νοεμβρίου 2018 Μυτιλήνη


Παρέλαση άγημα ευζώνων 8η Νοεμβρίου 2018 Μυτιλήνη


Επίδειξη του F16 από την ομάδα Ζευς 8η Νοεμβρίου 2018 Μυτιλήνη


ΔΕΙΤΕ τα βίντεο που κατέγραψε το LesvosPost.com LIVE από την σελίδα μας στο Facebook

Δείτε πλάνα από την άφιξη του ΠτΔ στην Μητρόπολη Μυτιλήνης και την κατάθεση στεφανιού στο μνημείο πεσόντων



Παρέλαση





Αεροπορικές επιδείξεις από την Ομάδα Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» ΜΥΤΙΛΗΝΗ



Σημ: Οι φωτογραφίες διατίθεται με μικρό αντίτιμο σε κανονικό αρχείο και χωρίς το λογότυπο μετά από επικοινωνία στο mail μας lesvospost@gmail.com η στις σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα έως 20 Νοέμβριου 2018

Ρεπορτάζ-Βίντεο-ΦΩΤΟ: Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost.com)

Ρεπορτάζ-Φωτο, επιμέλεια live στα κοινωνικά δίκτυα: Ραφαήλ-Αναστάσιος Στεφάνου (Ειδικός συνεργάτης LesvosPost)

Χορηγός: Λογιστικό Γραφείο Στεφάνου Κων/νος-Στεφάνου Γεώργιος Ο.Ε (Ικτίνου 2 4ος όροφος Μυτιλήνη)

Χορηγός βίντεο: Paris Tours

Παραγωγή, μοντάζ, επεξεργασία:

LesvosPost Media Group

Νοέμβριος 2018
























































Hashtag:  #Mytilene #Lesvos #Μυτιλήνη #Λέσβος #Παρέλαση #8_Νοεμβριου #LIVE #ΠτΔ #LesvosPost #f16 #Ζευς