«Lesvos: After all, it's still the Aegean» η νέα επικοινωνιακή καμπάνια στην Λέσβο μπορεί να αυξηθεί σημαντικά και σε εξελικτικό βαθμό ο τουρισμός στο νησί ;

«Lesvos: After all, it's still the Aegean»


Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφουν τα τουριστικά πρακτορεία , μέλη του Φορέα Τουρισμού Μολύβου , τα οποία διαχειρίζονται το 100% των Tour Operator , που διακινούν επισκέπτες με πτήσεις τσάρτερ από την Ευρώπη στην Λέσβο, σημειώνεται σημαντική αύξηση των εβδομαδιαίων πτήσεων που δείχνει να πλησιάζει τα δεδομένα της προ μεταναστευτικής περιόδου και της κρίσης που ακολούθησε.



Γιώτα Βουλδή

Με δαπάνη του Φορέα Τουρισμού Μολύβου "τρέχει" και η νέα επικοινωνιακή καμπάνια του νησιού: "Lesvos: After all, it's still the Aegean" στις τουριστικές αγορές τις Ευρώπης απ' όπου δέχονται τις πτήσεις τσάρτερ. Στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή αναγνωρησιμότητα της Λέσβου ως διακριτού τουριστικού προορισμού.

Στον αντίποδα όμως , οι επιχειρηματίες εστίασης και αναψυχής καθώς και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα κυρίως στη Μυτιλήνη , όπου οι επιχειρηματίες παγιδευμένοι των μεταναστευτικών ροών και του προσφυγικού προβλήματος θεωρούν πλέον πως τουρίστες και πελάτες τους είναι τα άτομα από την Αφρική , το Αφγανιστάν , το Ιράν κ.α , με μία γενική σύγχυση να επικρατεί , όπου έχει ως αποτέλεσμα την αδιαφορία των επιχειρηματιών για άλλους τουρίστες , που θα αφήσουν περισσότερα χρήματα στο νησάκι τους και ιδίως στην τσέπη τους.

Την πρωτοκαθεδρία στην καρδιά των επιχειρηματιών παραμένουν φυσικά οι Τούρκοι , όπου υπάρχει μία πολύ καλή σχέση και επαφή χάρη στην καλή γειτονία που διευκολύνει το εμπόριο και τις εμπορικές συναλλαγές γενικά. Φαίνεται , όμως πως στην οικονομία της Τουρκίας , ιδίως στο Αϊβαλί , όπου κάθε Πέμπτη έχει το παζάρι να συμβάλλει σημαντικά η μέση Μυτιληνιά νοικοκυρά όπου πηγαίνει για να κάνει τα ψώνια της συνδυάζοντας τα με ένα μικρό ταξίδι αναψυχής αλλά και οι οιονδήποτε εμπορικές συναλλαγές που διατηρούν οι Μυτιληνιοί με τους Τούρκους , που συνδέονται με τις συχνές επισκέψεις τους στο νησί , όπου αφήνουν με την σειρά τους και αυτοί κάποια χρήματα.

Η γενικότερη σύγχυση στα μυαλά των Μυτιληνιών επιχειρηματιών και οι προσπάθειες που γίνονται μονομερώς δίχως να δελεάζουν και να προσελκύουν ξένους Ευρωπαίους τουρίστες (και όχι μόνο) και δίχως να μπορούν να τους κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νησί όταν το επισκεφθούν αποτελεί αρνητικό πρόσημο στο κεφάλαιο του τουρισμού και ιδίως ενός συγκεκριμένου επιπέδου τουριστών , που επιθυμεί να απολαύσει το νησί και όλες τις ομορφιές του τόπου σε έναν χώρο καθαρό , με διάχυτη την ευγένεια των επαγγελματιών και διακριτά τα στοιχεία της ελληνικότητας.

Η ελληνική κουζίνα που στην Μυτιλήνη καθ' ότι επηρεασμένη από την Τουρκική παρα είναι βαριά και ανθυγιεινή (εκτός του ελαιόλαδου) αλλά και η ελλιπής καθαρότητα των επιχειρήσεων δημιουργούν σημαντικά προβλήματα .

Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει εάν θέλουν οι ίδιοι επιχειρηματίες κυρίως η Μυτιλήνη , που υποφέρει να εξελιχθεί ώς μία αρχόντισσα του Αιγαίου και όχι η παρείσακτη δούλα της , παρίας της Ευρώπης.

Και όλοι εμείς θα πρέπει να συμβάλλουμε γι'αυτό τον σκοπό.