Με αργούς ρυθμούς οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κατοικιών στην Βρισα- Από την Μυτιλήνη.. στην Γερμανία μεταφέρονται τα επικίνδυνα υλικά

Με αργούς ρυθμούς οι κατεδαφίσεις

Στις υποχρεώσεις του εργολάβου που έχει αναλάβει τη μεταφορά και την ανακύκλωση των απορριμμάτων κατεδάφισης στη σεισμόπληκτη Βρίσα, εντάσσεται μεταξύ άλλων η μεταφορά και αποθήκευση σε ειδικό χώρο των επικίνδυνων υλικών όπως ο αμίαντος.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστα Κατσαρό, σε πολλά από τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές και έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, χρησιμοποιούνταν φύλλα ελενίτ για διάφορες κατασκευές, καθώς και στη στέγη.

«Ο αμίαντος θεωρείται επικίνδυνο υλικό και για τη μεταφορά, αποθήκευση και ανακύκλωσή του, θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα προστασίας.



Στις υποχρεώσεις του εργολάβου που έχει αναλάβει τη μεταφορά και ανακύκλωση των μπαζών, έχει συμπεριληφθεί και αυτό. Σε πρώτη φάση, τα υλικά θα μεταφέρονται από τα χαλάσματα με οχήματα του εργολάβου και θα αποθηκεύονται σ' ένα μεγάλο κοντέινερ του Δήμου, στο οικόπεδο που θα χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος για τα αξιόλογα δομικά υλικά. Όταν το κοντέινερ γεμίζει, τα ελενίτ θα μεταφέρονται με φορτηγά στην Αθήνα και από εκεί σε ειδικές μονάδες ανακύκλωσης της Γερμανίας. Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι αρμόδιος για τις μετακινήσεις αυτές, ο Δήμος Λέσβου ή το Υπουργείο».

Οι κατεδαφίσεις στη Βρίσα προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, αφού μέχρι σήμερα έχουν κατεδαφιστεί μόλις 7 κτίρια από το σύνολο των 256 που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπεύθυνου συντονιστή για τα ζητήματα που αφορούν στο σεισμό Β. Τεντόμα, ήδη έχει δρομολογηθεί από την αρμόδια υπηρεσία η αποστολή σε 116 ιδιοκτήτες των απαραίτητων εγγράφων για την ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων, ενώ άμεσα, μετά την αποστολή, θα πιστωθούν και τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης