Εκδήλωση για την επέτειο του Κιλελέρ από την ΟΑΣ Λέσβου στις 11 Μάρτη στη Λουτρόπολη Θερμής


Εκδήλωση για την επέτειο του Κιλελέρ


Αγρότες- Κτηνοτρόφοι

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα χωριά μας είτε αφορά το αυξημένο κόστος παραγωγής(καύσιμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές) και τις χαμηλές τιμές  των προϊόντων μας (λάδι,γάλα,κρέας) είτε τα κάθε είδους χαράτσια που πληρώνουμε σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΣΔΕ, ΕΝΦΙΑ,ΔΕΗ κτλ έχουν συγκεκριμένες αιτίες. 

Είναι οι πολιτικές που ασκούνται τόσο από την σημερινή  συγκυβέρνηση όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις καθ υπόδειξη της ΕΕ . Πολιτικές που σκοπό έχουν να μας εξαθλιώσουν να μας πετάξουν έξω από τη παραγωγή και τη γη μας προς όφελος των μεγαλοαγροτών –μεγαλοκτηνοτρόφων και αγροτοκτηνοτροφικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Σε όλα τα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν   και οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών καθώς και των χωραφιών όσων αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.

Σε τοπικό επίπεδο εκτός από τη ζωονόσο  της ευλογιάς  που έπληξε  κοπάδια  με τραγικές συνέπειες για όλη τη κτηνοτροφία του νησιού μας(καραντίνα- κατάσταση έκτακτης ανάγκης) έχουμε και την προσπάθεια της Δημοτικής αρχής να ιδιωτικοποιήσει το σφαγείο Μανταμάδου. Μπροστά   σ αυτή τη κατάσταση δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου συντονισμένη και με την Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων  καλεί όλους  τους  αγροτοκτηνοτρόφους σε συλλαλητήριο –εκδήλωση για την επέτειο του Κιλελέρ στις 11 Μάρτη στη Λουτρόπολη Θερμής  και ώρα 12πμ

Όλοι και όλες να δώσουμε μαχητικό παρών στην εκδήλωση να τιμήσουμε τους κολίγους που μας έδειξαν το δρόμο του αγώνα.

Διεκδικούμε:

§ Να μην επιβληθούν, ή να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, όπως: Φορολόγηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 85% από φέτος και στο 100% από του χρόνου, πετσόκομμα του αφορολόγητου που κέρδισαν με τον σκληρό αγώνα στα μπλόκα, περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια, «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό άρδευσης, κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για χρέη κ.ά.

§ Να θεσπιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα προϊόντα και να πληρώνονται οι παραγωγοί αμέσως μετά την παράδοσή τους, ώστε ν' αντιμετωπιστούν το πρόβλημα των χαμηλών τιμών, το αίσχος των «ανοιχτών τιμών» και η εκτεταμένη απληρωσιά που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι.

§ Να μειωθεί το υπέρογκο κόστος παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, δραστική μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και του αρδευτικού νερού, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής.

§ Να πληρωθούν στο σύνολό τους οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές αρρώστιες, τις οποίες ο ΕΛΓΑ είτε καθυστερεί να αποδώσει είτε, επικαλούμενος τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του, αρνείται να αναγνωρίσει και να καλύψει.

§ Να καταργηθούν τα τεκμήρια φορολόγησης και να καθοριστεί ατομικό αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

§ Να καταργηθούν οι μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να παίρνουν οι αγρότες συντάξεις αξιοπρέπειας.

§ Να καθοριστεί ακατάσχετο όριο 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να σταματήσουν οι κατασχέσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών για χρέη στην Εφορία, στον ΕΦΚΑ, στον ΕΛΓΑ, στις τράπεζες.

§ Να καταργηθούν οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, να συνδεθούν οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
§ Πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων, που τα ζώα τους θανατώθηκαν, ή απεβίωσαν από την ζωονόσο της ευλογιάς.  Η αποζημίωσή τους να λογισθεί ως πλήρη παραγωγική μονάδα, για όλο το χρονικό διάστημα, μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.

§ Στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των κτηνιατρείων, για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στον κτηνοτρόφο.(Προβλέπονται 13 κτηνίατροι και υπηρετούν μόνο 4 για 450.000 αιγοπρόβατα και βοοειδή.)

§ Να μην ιδιωτικοποιηθεί το δημοτικό σφαγείο Μανταμάδου.

§ Άμεσα δημιουργία και λειτουργία μονάδας καύσης ζωικών αποβλήτων, (αποτεφρωτήρας) ,στο νησί με ευθύνη του κράτους.
                                                             
                                                                      Μυτιλήνη 02/03/2018