Ο Φοιτητής από την Μορια Ε. Κοκκινέλλης ξανά γράφει «Η άλλη όψη του νομίσματος στη Μόρια…ll....»

Του Ευστράτιου Δ. Κοκκινέλλη, κάτοικος Μοριας Λέσβου, φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών

Μετά από 40 ημέρες απουσίας μου στην πρωτεύουσα λόγω της εξεταστικής του Ά εξαμήνου στο πανεπιστήμιο, επέστρεψα στο «σύγχρονο» Γαλατικό χωριό που λέγεται Μόρια. Οι συνθήκες που συνάντησα εκεί, ήταν ίδιες και χειρότερες μ αυτές που είχα αφήσει.

Οι πρόσφυγες-μετανάστες είναι πλήρως εξαθλιωμένοι από τις συνθήκες διαβίωσης και το μακρόχρονο εγκλεισμό τους  στο στρατόπεδο συγκέντρωσης- Hotspot της Μόριας. Άλλωστε, σε όλους μας είναι γνωστές οι συνέπειες του εγκλεισμού σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, κάτι  που  επηρεάζει τον ψυχισμό του ανθρώπου, βγάζοντας του κάθε αρνητική του πτυχή.
Στην αντίπερα όχθη, οι ντόπιοι σε απόγνωση να προσπαθούν να προστατεύσουν εαυτούς, οικογένειες και περιουσίες από τις επιδρομές-λεηλασίες συμμοριών μεταναστών που βρίσκονται ακριβώς απέναντι τους(βλ. Hotspot).



Δυστυχώς, τα όσα είχα αναφέρει στο προηγούμενο κείμενο μου, «βγαίνουν» αληθινά. Στο προηγούμενο κείμενο σε ένα σημείο του, είχα γράψει το εξής: «Αβοήθητες τόσο από τις ευρωπαϊκές όσο και από τις κρατικές αρχές, έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού. Μια κατάσταση που μόνο ηρεμία, γαλήνη και γενικώς ειρήνη δεν αποπνέει αλλά δίνει την εντύπωση πως πρόκειται για ένα »ηφαίστειο» έτοιμο να εκραγεί και να »θάψει» κάτω από τις στάχτες του ανθρώπινες ψυχές.

Ε το »ηφαίστειο» άρχισε να βρυχάται το βράδυ(21/2/2018), όταν ομάδα μεταναστών εισήλθε παράνομα σε χωράφι κατοίκου του χωριού, με σκοπό να σφαγιάσει τα πρόβατα του. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αγρόκτημα βρίσκεται πλησίον του Hotspot, και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει παραβιαστεί μετανάστες.

Σε καμία των περιπτώσεων, δεν αποτελεί λύση η οποιαδήποτε συμπλοκή, όταν μάλιστα γίνεται και με όπλο , άλλα προτού βγάλουμε συμπεράσματα, πρέπει να εξετασθεί από τις δικαστικές αρχές το συμβάν και να βγει το πόρισμα αυτών. Αυτό που έγινε χθες ήταν απόρροια των όσων έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτή η συμπλοκή οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη(μέσω της διαδικασίας του αυτοφώρου) και υπήρξε χθες το βράδυ, διακομιδή των τραυματισμένων μεταναστών στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Το γεγονός αυτό είναι προϊόν ομηρίας των δύο εξ’ αναγκασμού γειτόνων και από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα.

Τί οδήγησε στο μέχρι πρότινος φιλήσυχο κάτοικο της Μόριας σ’ αυτή τη συμπλοκή;

Σίγουρα η ενέργεια του αυτή είχε μέσα την απόγνωση, τον φόβο για επικείμενο κίνδυνο τραυματισμού, εκεινού και της οικογένειας του. Περιείχε επίσης τον πόνο και την στεναχώρια ενός κτηνοτρόφου, όταν πηγαίνει στη μάντρα του για να φροντίσει τα ζωντανά του και τα βρίσκει σφαγιασμένα με φριχτό τρόπο. Τον πόνο και την οργή που νιώθει κάποιος, όταν του έχουν παραβιάσει-λεηλατήσει κατάφορα το βιός του.

Κυρίες και Κύριοι έχουν και οι ντόπιοι ψύχη και καρδιά. Μαζί με τους πρόσφυγες-μετανάστες που βιώνουν ένα ανθρώπινο δράμα, βιώνουν και αυτοί το δικό τους, και δεν τους αξίζει.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του χωριού έχουν υποστεί πάρα πολλά και έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται. Άλλωστε είναι οι ίδιοι που είχαν ανοίξει τις <<αγκαλιές>> στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες  και τους πρόσφεραν τα »αγαθά» της γης και τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα. Αυτοί που μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους φιλοξένησαν από την πρώτη στιγμή και φιλοξενούν με θέρμη και στοργή τους πρόσφυγες-μετανάστες. Αυτοί επωμίζονται κυρίως τα προβλήματα που  έχει προκαλέσει το μεταναστευτικό.

Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Σε καθημερινή βάση, οι κάτοικοι συρρέουν στην αστυνομική διεύθυνση Μυτιλήνης και καταγγέλλουν τις παραβάσεις τις οποίες δέχονται. Οι αστυνομικοί σχεδόν καθημερινά προχωρούν σε συλλήψεις μεταναστών, πιάνοντας τους επ’ αυτοφώρω να προβαίνουν σε παραβάσεις.

Ακόμη και μέσα στο ίδιο το Κέντρο κράτησης, συχνά-πυκνά υπάρχουν συμπλοκές μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών, και μεταξύ των ίδιων των μεταναστών. Ποιός μπορεί να ξεχάσει και τη μεγάλη φωτιά που είχε ξεσπάσει στο Hotspot στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 και είχε ως αποτέλεσμα να τυλιχτούν στις φλόγες οι μισές υποδομές του Κέντρου και γειτονικά ελαιοκτήματα;

Οι επιδρομές-λεηλασίες στα κτήματα των ντόπιων, ο αφανισμός των ζωντανών τους και της παραγωγής τους από παραβατικούς μετανάστες γίνονται σε καθημερινή βάση, όπως προανέφερα.

Πέραν της όποιας οικονομικής βλάβης (που είναι μεγάλη), θα αναφερθώ και στη ψυχική καταρράκωση, διότι για τους αγρότες και ιδίως για τους κτηνοτρόφους, τα ζωντανά τους είναι μέρος της καθημερινότητας τους.

Είναι η ίδια τους η ζωή και δε μπορεί να το νιώσει κανείς αυτό, αν δεν έχει  φροντίσει ποτέ του ένα ζώο. Γι ‘αυτό και οι όποιες αποζημιώσεις δίδονται, δεν είναι δυνατόν να εξισωθούν με την ταλαιπωρία , τον πόνο και τις απώλειες που βιώνουν οι αγροκτηνοτρόφοι, όταν καλούνται να αποδεχτούν την πραγματικότητα και να ξαναστήσουν το οικοδόμημα από την αρχή.

Η πολιτεία είναι συνεχώς απούσα. Δεν συμμερίζεται τα προβλήματα των κάτοικων και τους έχει αφήσει στο έλεος του Θεού. Το χωριό είναι έρμαιο της κάθε παραβατικής συμπεριφοράς των μεταναστών. Αν και έχουν συλληφθεί ουκ ολίγες φορές, άτομα που προξενούν ζημίες στους ντόπιους, την αμέσως επόμενη μέρα αφήνονται ελεύθεροι και το βράδυ λεηλατούν κάποια περιουσία.

Μέσα σ’ αυτό το κείμενο δε θα μπορούσε να λείπει το ηχηρό μήνυμα ολόκληρου του χωριού έξω από το δικαστικό μέγαρο Μυτιλήνης, την ώρα που ο συντοπίτης μας οδηγούνταν για να απολογηθεί στην εισαγγελία. Όλοι άφησαν τις δουλειές τους, τα νοικοκυριά τους και έτρεξαν, με μοναδικό σκοπό να υποδείξουν και να ενοχοποιήσουν το απόν κράτος. Γιατί το κράτος έχει αφήσει ξεκρέμαστες και ανυπεράσπιστες τόσες ζωές. Τα πνεύματα είναι οξυμένα. Ας ελπίσουμε να επικρατήσει η λογική και η σύνεση.



Έκτος από την παρουσία των κατοίκων έξω από το δικαστικό μέγαρο Μυτιλήνης, υπήρξε ανοιχτή επιστολή από την επιτροπή κατοίκων Μόριας-Παναγιούδας.

Η επιστολή αναφέρει:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
(ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΔΗΜΟΣ)
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΜΟΡΙΑΣ

Αναρωτιόμαστε πού βρίσκεστε;

Αναρωτιόμαστε αν στηρίζετε το 1ο άρθρο του συντάγματος παρ. 3 «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό , ασκούνται υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα».
Αναρωτιόμαστε για το αν … σκεφτήκατε από πού πηγάζει η εξουσία σας.  Και , το κυριότερο , αναρωτιόμαστε αν αυτή η εξουσία , που πηγάζει από εμάς, ασκείται υπέρ υμών και του Έθνους.
Αναρωτιόμαστε πού ήσασταν χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί, όταν δυο συμπολίτες μας πήραν το νόμο στα χέρια τους (μια και εσείς … αδυνατείτε, αδιαφορείτε ή δεν βούλεσθε να το κάνετε!!!).
Μήπως θέλετε να χυθεί «αίμα»;

ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ… Απουσιάζετε!

Απουσιάζετε από τα καθημερινά προβλήματα ενός ολόκληρου χωριού , μιας ευρύτερης περιοχής.
Απουσιάζετε από την αντιμετώπιση των πολλαπλών παραβατικών συμπεριφορών.
Απουσιάζετε από την θεσμοθετημένη προστασία των Ελλήνων πολιτών.
Πώς είναι δυνατόν να μας εγκαταλείπετε σε μια συνεχή ανασφάλεια;
Πώς είναι δυνατόν να επιτρέπετε την καταπάτηση περιουσιών;
Πώς είναι δυνατόν να επιτρέπετε την υπονόμευση της υγείας λόγω λυμάτων;
Πώς είναι δυνατόν να επιτρέπετε το μπάζωμα του παρακείμενου χειμάρρου;
Πώς είναι δυνατόν να στοιβάζετε χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές κάτω από απάνθρωπες συνθήκες;
Πώς είναι δυνατόν να επιτρέπετε τη «διαπόμπευση» του ονόματος του χωριού μας απ’ όλους εσάς και από τα ΜΜΕ;

Τελικά σέβεστε ή όχι τα δικαιώματα τόσο των (λαθρο)μεταναστών όσο και των μόνιμων κατοίκων;
Είναι δυνατόν ο καθένας από σας και (το καλύτερο) όλοι μαζί να δείξετε επιτέλους την παρουσία σας και να προτείνετε συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης;

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣΗ ΣΑΣ.
ΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Υ.Γ. Καλή λευτεριά στους πρόσφυγες-μετανάστες αλλά και στους αφανείς ήρωες, που δεν είναι άλλοι από τους συντοπίτες μου.

*Ο Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης είναι φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.