Το Βόρειο Αιγαίο πρωτοπορεί στην υγιεινή διατροφή

Με τα ποσοστά ανεργίας να έχουν αυξητική τάση, ειδικότερα όσον αφορά τις πλέον παραγωγικές ηλικίες, η ανάγκη εύρεσης έξυπνων ιδεών κι η προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ.


Το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου για μια ακόμη φορά δείχνει τον δρόμο με τη διεξαγωγή του ετήσιου διαγωνισμού για καινοτόμες επιχειρήσεις, ο οποίος στα πρώτα χρόνια μετά τη «γέννησή» του γνωρίζει μεγάλη επιτυχία κι έχει προσφέρει, ήδη, πολλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Διαγωνισμός Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας - AEGEAN Startups αποτελεί μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και διενεργείται μέσω της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ), σε συνεργασία με διάφορους άλλους φορείς, καθώς και τη συνδρομή εκπαιδευτικών ινστιτούτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες με την πρώτη να αφορά τους φοιτητές και τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και τη δεύτερη νέους και νέες απ’ όλο τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Οι θεματικές ενότητες στις οποίες διαγωνίζονται οι παραπάνω ομάδες είναι τέσσερις κι, όπως είναι λογικό, σχετίζονται με τους τομείς προτεραιότητας των νησιών του Αιγαίου. Η πρώτη περικλείει την Αγροτική Ανάπτυξη, τη Διατροφή, την Υγεία και την Εκπαίδευση, η δεύτερη τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τις Μεταφορές, η τρίτη τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον, ενώ η τέταρτη αφορά την Πληροφορική, τις Τηλεπικοινωνίες, τη Διακυβέρνηση και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.

Συνολικά θα δοθούν οκτώ βραβεία τα οποία θα περιλαμβάνουν και το ποσό των 5.000 ευρώ για κάθε νικήτρια ιδέα, ώστε να γίνει το πρώτο βήμα για τον τελικό σχεδιασμό και την υλοποίησή της. Για τον φετινό διαγωνισμό το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αρχικών ιδεών την 1η Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια όσοι προκριθούν στο επόμενο στάδιο θα καταλήξουν στην τελική υποβολή του επιχειρηματικού σχεδίου τους, αφού πρώτα λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες ή όποια άλλη βοήθεια χρειαστούν από την αρμόδια επιτροπή. Η δεύτερη αυτή φάση ολοκληρώνεται την 1η Ιουνίου κι έναν μήνα αργότερα (Ιούλιος 2018) ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση και τη βράβευση των ομάδων που έχουν διακριθεί.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στους βραβευθέντες του περσινού αντίστοιχου διαγωνισμού ήταν η ιδέα με την ονομασία «Aegean for you - Το Βόρειο Αιγαίο στο πιάτο σας», η οποία πρώτευσε στην κατηγορία «Διατροφή». Η απόφοιτη Βασιλική Γεωργακοπούλου κι οι φοιτητές Βύρωνας Μπουζέλος, Νικόλαος Μπρόκος, Βασιλική Πασαλίδη, προερχόμενοι όλοι από τη Λήμνο και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, σχεδίασαν μία καινοτόμο επιχείρηση που αφορούσε τη δημιουργία καταστήματος στην Αθήνα με σκοπό τη γνωστοποίηση και την προώθηση παραδοσιακών προϊόντων από το Βόρειο Αιγαίο (λαδοτύρι και ούζο Λέσβου, καλαθάκι Λήμνου, μαστέλο Χίου κτλ).

Πέρα από τη βοήθεια που προσφέρουν στην οικονομία των νησιών, τέτοιες ιδέες προωθούν και την ανάγκη υιοθέτησης της υγιεινής διατροφής η οποία, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν πολλοί, μπορεί να είναι εύγεστη και… παραδοσιακή. Με το άγχος να μας κυριεύει και τον χρόνο να μας κυνηγάει, είναι πάρα πολύ σημαντικό να δώσουμε την πρέπουσα σημασία στον τρόπο με τον οποίο τρεφόμαστε. Η διαφορά θα γίνει άμεσα ορατή.

Άνθρωποι γνωστοί στο ευρύ κοινό, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικούς χώρους και μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα, έχουν τονίσει ότι η αλλαγή διατροφικών συνηθειών τούς βοήθησε ποικιλοτρόπως. Η πολυβραβευμένη ηθοποιός, αλλά και συγγραφέας βιβλίων με συνταγές μαγειρικής, Gwyneth Paltrow έχει αναφερθεί πολλές φορές στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε έως ότου ξεκίνησε να τρώει υγιεινά, ενώ άλλοι έχουν μιλήσει για το οφέλη που είδαν στην επαγγελματική ζωή τους. Ο Daniel Negreanu δήλωσε σε συνεντεύξεις ότι έγινε καλύτερος στα παιχνίδια με τράπουλα, ο μποξέρ David Heye σχολίασε σε ανάλογες περιπτώσεις τη βελτίωση τη φυσικής του κατάστασής, ενώ κι η Alicia Silverstone παραδέχθηκε ότι η υγιεινή διατροφή τη βοήθησε να γίνει καλύτερη ηθοποιός.


Photo by Ioannis Protonotarios