Στο συλλαλητήριο της Αθήνας για το Μακεδονικό βρέθηκε και ο μητροπολίτης Μυτιλήνης κκ Ιάκωβος

Μητροπολίτες, Αγιορείτες μοναχοί και εκατοντάδες ιερείς πήραν μέρος στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο

Ρεπορτάζ
Αντ. Τριανταφύλλου

Πολυπληθής και ηχηρή ήταν η παρουσία του Κλήρου στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος για τη Μακεδονία. Είκοσι μητροπολίτες, Αγιορείτες μοναχοί και πολλές εκατοντάδες ιερείς από την Αθήνα και κάθε γωνιά της Ελλάδας στοιχίστηκαν με το ποίμνιό τους, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη χρήση της λέξης «Μακεδονία» ως συστατικό του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Την επίσημη θέση της Εκκλησίας, ότι «στο όνομα “Μακεδονία” περικλείονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων», διατύπωσε από την εξέδρα του συλλαλητηρίου ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

Με φωνή παλλόμενη από ένταση, ο κ. Δωρόθεος τόνισε: «Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Ο Θεός είναι μαζί μας και με την πατρίδα μας». Οπως είπε, η Εκκλησία εκπροσωπήθηκε στη μεγάλη συγκέντρωση διότι «ιερή ευθύνη της Εκκλησίας είναι να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως με εθνική συναίνεση, ομοψυχία και προσπάθεια». Στο σύντομο συνοδικό μήνυμα ο μητροπολίτης Σύρου ανέφερε, μεταξύ άλλων:



«Η Εκκλησία της Ελλάδος θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας είναι πέρα και έξω από κομματικούς σκοπούς... Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με τον λόγο και το αίμα Κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι' αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο “Μακεδονία”, ή όποιο άλλο παράγωγο, ως συστατικό του ονόματος άλλου κράτους». Παράλληλα, σημείωσε ότι, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, «θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της εκεί σχισματικής Εκκλησίας. Οι ιεράρχες μας στην περιοχή έχουν επιμαρτυρήσει περί της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας».

Την Ιερά Σύνοδο εκπροσώπησαν επίσης οι μητροπολίτες Δράμας Παύλος και Χίου Μάρκος. Στο Σύνταγμα βρέθηκαν ακόμη οι μητροπολίτες Καλαβρύτων Αμβρόσιος, που έφερε και το λάβαρο της Αγίας Λαύρας,
Μυτιλήνης Ιάκωβος, Σάμου Ευσέβιος, Καισαριανής Δανιήλ, Πειραιώς Σεραφείμ, Σερρών Θεολόγος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Γλυφάδας Παύλος, Μεσογαίας Νικόλαος, Κορίνθου Διονύσιος, Παροναξίας Καλλίνικος, Φωκίδος Θεόκτιστος, Νέας Ιωνίας Γαβιήλ, Νέας Κρήνης Ιουστίνος και Φιλίππων Στέφανος, καθώς και οι επίσκοποι Μεθώνης Κλήμης, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, και ο Κερνίτσης Χρύσανθος. Την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους εκπροσώπησαν δύο μοναχοί, ο γέρων Νικόδημος Αγιοπαυλίτης και ο ιερομόναχος Σισώης Ξενοφωντινός.

Πηγή dimokratianews.gr