Τα ουζερί του νησιού χώροι διαλόγου και πολιτισμού παρέα με το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου

Τα ουζερί του νησιού αποτελούν χώρους που γαλούχησαν πολιτισμικά τους κατοίκους της Λέσβου, διατήρησαν το γαστρονομικό προφίλ και  καθιέρωσαν την φιλοσοφία της ουζοποσίας.

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, μάρτυρας της ιστορικής αυτής παράδοσης, συνοδεύει για περισσότερα από 120 χρόνια χαρούμενες συζητήσεις στα καφενεία και ουζερί του νησιού. Το ιστορικό παραδοσιακό απόσταγμα το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ανέθρεψε το κέφι στις γελαστές παρέες των πολύβουων καφενείων.

Το ούζο έχει μια ιδιαίτερη θέση στα πεδία κοινωνικής συναναστροφής, στα καφενεία. Αποτελεί συνήθεια μα και μυσταγωγία, ρουτίνα και ψυχοθεραπεία. Γέλια, δυνατοί ήχοι, πολύβουες συζητήσεις, εμπορικές συναλλαγές όλα στην Λέσβο συντελούνται γύρω από ένα ποτήρι του παραδοσιακού αποστάγματος Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.  Το «πενινταρέλι» στα καφενεία έχει το δικό του ράφι πίνεται αργά και μεθοδικά χωρίς πότε να ξεγελάει τους έμπειρους. Το καλωσόρισμα των επισκεπτών, η σμίξη με τους ντόπιους ξεκινάει στα τραπέζια των καφενείων μέσα από την ιερή διαδικασία της ουζοποσίας. Για τον Ε. Παπαταξιάρχη η σημασία του ούζου, «δεν συναντάται τόσο στον βαθμό αλλά στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνεται. Η ιδιαίτερη γνώση που αποτελεί συνθήκη ιθαγένειας», «Η ουζοποσία διακρίνεται για την έντονη κοινωνικότητα που επιτυγχάνεται μέσα από την έκφραση των συναισθημάτων. Γέλια, μυρωδιές, ποτήρια που σηκώνονται, χαιρετισμοί και που ανταλλάσσονται προς όλες τις κατευθύνσεις». Το ούζο στην Λέσβο πυροδοτεί την κουβέντα με μεγάλο πρωταγωνιστή  το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.

Στο Πλωμάρι την ιδιαίτερη πατρίδα του ούζου, με τα ιστορικά καφενεία,  τις αγέρωχες μορφές, τις νεανικές ζωηρές παραστάσεις  οι επισκέπτες και οι ντόπιοι γνωρίζονται και δένονται σθεναρά μέσα από ένα ποτήρι Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. «Ούζο με μεζέ» είναι η κομβική φράση φανερώνοντας την αδιαπραγμάτευτη έμφαση στην πόση μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι μύησης στην τοπική κουζίνα γεμάτο γέλια και συζητήσεις. Η μικρογραφική αποτύπωση της κοινωνίας του νησιού σε έναν κόσμο που διαχέεται από έντονα αρώματα γλυκάνισου, εξυμνεί την παρέα υπογραμμίζεται από  την απόλαυση των μεζέδων. Στα στενά καλντερίμια, στα πολύχρωμα καφενεία του χωριού, εκεί που ο τόπος σφύζει από δυνατούς ήχους και αυθεντικούς ανθρώπους θα βιώσετε μοναδικά την εμπειρία της ουζοποσίας που στην Λέσβο ξεκινάει και τελειώνει με ένα ποτήρι του εμβληματικού Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου γύρω από ένα τραπέζι με ανθρώπους γελαστούς και  ανεπιτήδευτα πρόσχαρους.

Όψεις πολιτισμού στον τόπο που παραδοσιακά αποστάζεται το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου από το 1894. Στον τόπο του αποστάζεται καθημερινά στους 18 μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες ικανοποιώντας τις αυξημένες ανάγκες χωρίς όμως να αλλοιώνεται η άριστη ποιότητα του αποστάγματος. Έτσι, θα μπορούσε κανείς να πει ότι στο αποστακτήριο της Ποτοποιίας μας, στεγάζονται κατά κάποιο τρόπο 18 μικρά παραδοσιακά ποτοποιεία, που συμβάλλουν στο να διατηρεί το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου τον αυθεντικό χαρακτήρα του. Ο παραδοσιακός τρόπος απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά συστατικά που προσφέρει αυτός ο τόπος και τη μοναδική συνταγή του Ισίδωρου Αρβανίτη, δημιουργούν ένα απόσταγμα εξαιρετικής ποιότητας. Η σπουδαία αυτή μυστική συνταγή, τηρείται ευλαβικά για πάνω από έναν αιώνα.

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι διπλής απόσταξης, με κάθε απόσταξη να διαρκεί 9 ολόκληρες ώρες γιατί, όπως χαρακτηριστικά λένε, όσο πιο αργά αποστάζεται ένα ούζο, τόσο καλύτερο γίνεται. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα, ιδανική αρωματική και γευστική ισορροπία καθώς και απαλή και εκλεπτυσμένη υφή.  Στη συνέχεια, η κεφαλή και η ουρά του αποστάγματος – το αρχικό και το τελευταίο μέρος της απόσταξης – απορρίπτονται για να παραμείνει μόνο το κεντρικό σώμα, η «καρδιά», που αποτελεί το καλύτερο και το πιο εύγευστο μέρος του αποστάγματος.

Βιώστε την παράδοση στα καφενεία του νησιού παρέα με το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου

Ναργιλέδες και καφέδες
και γλυκά του κουταλιού
του παλιού του καφενείου
λεβεντιάς του λιμανιού.
(…)
Ένα ούζο από εμένα
Στον Νικόλαο τον ψαρά
Στον Θανάση τον ψημένο
Με αλμύρα και ψαριά.


Αλέκος Φασιανός