Κρούσματα ιλαράς σε παιδιά μεταναστών στην Μυτιλήνη

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται μέχρι αυτή τη στιγμή, η περίοδος έξαρσης του ιού της γρίπης στο νησί μας


Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται μέχρι αυτή τη στιγμή, η περίοδος έξαρσης του ιού της γρίπης στο νησί μας, αφού παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια επιβεβαιωμένα κρούσματα, εντούτοις κανένας από τους ασθενείς δεν παρουσίασε επιπλοκές.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών του Βοστάνειου Νοσοκομείου, Ευθ. Ζιώγας, παρά το γεγονός ότι η κίνηση είναι αυξημένη στο νοσοκομείο αυτή την περίοδο λόγω των εποχικών ιώσεων και της γρίπης, εντούτοις δεν υπάρχει προς το παρών τουλάχιστον κάτι που να εμπνέει ανησυχία.

«Η κίνηση στο νοσοκομείο και στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών, όπου καταφεύγουν πολλοί συμπολίτες μας όταν αντιμετωπίζουν συμπτώματα ιώσεων, είναι φυσιολογική για την περίοδο που διανύουμε. Τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάστηκε πολύ μεγαλύτερη έξαρση. Υπήρχαν κρούσματα του ιού της γρίπης, που σε κάποιες περιπτώσεις παρουσίαζαν και επιπλοκές, κυρίως άτομα με υποκείμενα νοσήματα και προβλήματα υγείας. Φέτος, τα κρούσματα είναι πολύ λιγότερα, αλλά και τα συμπτώματα πιο ήπια σε σύγκριση με άλλες περιόδους».




Όπως αναφέρει ο Ευθ. Ζιώγας, το γεγονός της χαμηλής  δραστηριότητας, που εμφανίζει η γρίπη φέτος στο νησί παρά το μεταναστευτικό που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει μεγαλύτερη έξαρση, πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν αναπτυχθεί μηχανισμοί ανοσίας στον πληθυσμόμας.

«Η γρίπη γενικότερα είναι ένας ιός που εμφανίζει κάθε χρόνο μετάλλαξη, γι' αυτό και ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να αναπτύξει εύκολα ανοσία στα στελέχη του. Φαίνεται ότι φέτος, ο τύπος της γρίπης, είχε προσβάλλει τον πληθυσμό και παλαιότερα, γι' αυτό αναπτύχθηκαν αυτοί οι μηχανισμοί ανοσίας. Η περίοδος έξαρσης της ασθένειας και των κοινών ιώσεων γενικότερα, εκτείνεται μέχρι μέσα Μαρτίου. Σε αυτό το διάστημα οι συμπολίτες μας οφείλουν να είναι προσεκτικοί και να τηρούν όλα τα μέτρα πρόληψης που προβλέπονται σε ανάλογες περιπτώσεις».

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΙΛΑΡΑΣ

Οι γιατροί του Βοστάνειου ανησυχούν για τα κρούσματα ιλαράς που εμφανίστηκαν σε παιδιά αλλοδαπών που ζούνε με τις οικογένειές τους στα Κέντρα Φιλοξενίας.

Όπως αναφέρει ο Ευθ. Ζιώγας, σχεδόν κάθε εβδομάδα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο 3-4 περιστατικά που κρατούνται για να μην έρθουν σε επαφή με τον υπόλοιπο πληθυσμό των Κέντρων κι εξελιχθεί σε επιδημία.

«Η ιλαρά, είναι παιδική ασθένεια, τα συμπτώματα της οποίας υπό φυσιολογικές συνθήκες εκδηλώνονται για 4-5 ημέρες και στη συνέχεια υποχωρούν. Αυτή τη στιγμή έχουμε ορισμένα περιστατικά, σε εβδομαδιαία βάση 4 περίπου, από παιδιά που φιλοξενούνται στα κέντρα αλλοδαπών. Δυστυχώς, τα περισσότερα δεν έχουν κάνει το σχετικό εμβόλιο κι έτσι είναι άμεσα εκτεθειμένα στον κίνδυνο της ασθένειας. Τα περιστατικά νοσηλεύονται στο Βοστάνειο για μερικές ημέρες, όχι γιατί διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, αλλά επειδή θέλουμε να προφυλάξουμε τον υπόλοιπο πληθυσμό των κέντρων για να μην μεταδοθεί η ασθένεια. Αν για παράδειγμα έρθει ένα παιδί που κατοικεί μόνιμα στο νησί μας, με κρούσμα ιλαράς, δεν θα το κρατήσουμε στο νοσοκομείο. Θα δώσουμε τις σχετικές οδηγίες και θα το στείλουμε να αναρρώσει στο σπίτι του.



ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Να υπογραμμίσουμε ότι οι κάτοικοι του νησιού μας και κυρίως τα παιδιά, δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα από την ιλαρά, επειδή έχουν κάνει το σχετικό εμβόλιο. Ακόμη και να εκδηλωθεί η ασθένεια, δεν χρειάζεται πανικός, αφού τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες, υπό φυσιολογικές συνθήκες. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν είναι οι πληθυσμοί των μεταναστών και μάλιστα αν δεν υπάρξει σχετικός έλεγχος και προσοχή μπορεί να έχουμε και επιδημία μέσα στους καταυλισμούς».

Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης