Εκλέχθηκε το πρώτο τοπικό – συνοικιακό συμβούλιο της περιοχής “Κουλμπάρα & Κιόσκι” παρουσία του Δημάρχου Λέσβου

Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση περιοχής “Κουλμπάρα & Κιόσκι”.    


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018 στο Χριστιανικό Κέντρο Νεότητας των Αγίων Αποστόλων, η πέμπτη από τις 11 ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις των ευρύτερων συνοικιών της Μυτιλήνης, που αφορούσε στην περιοχή “Κουλμπάρα & Κιόσκι”.           

Την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης εκπροσώπησε ο Πατέρας Αντώνιος Αναστασέλλης, ενώ εκτός του Προέδρου της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου, στη Συνέλευση παρέστησαν ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο Αντιδήμαρχος Αυτεπιστασίας Γιάννης Αμπουλός, καθώς και κάτοικοι & επιχειρηματίες από την ευρύτερη περιοχή.    

Η λαϊκή Συνέλευση ξεκίνησε με σύντομες ομιλίες του απερχόμενου μέλους του προσωρινού Συμβουλίου Μιχάλη Λαγκαδά και του Προέδρου της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου, οι οποίοι εκτός των άλλων, αναφέρθηκαν στην απουσία του μέλους του Συμβουλίου Ευστρατίου Χαραλαμπίδη που λόγω ατυχήματος δεν μπόρεσε να παραστεί, ευχόμενοι ταχεία ανάρρωση.  

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων δημοτών, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εκτέθηκαν τα  βασικότερα τρέχοντα ζητήματα και τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τους περιοίκους και την εν γένει περιοχή του ιστορικού κέντρου, η οποία σε σχέση με τις άλλες συνοικίες της πόλης, παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα της ταυτόχρονης συνύπαρξης μονοκατοικιών με επιχειρήσεις εστίασης, διασκέδασης και εν γένει υγειονομικού ενδιαφέροντος.    

Όπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον των δημοτών, μονοπώλησε η περσινή πεζοδρόμηση της ευρύτερης περιοχής Λαδάδικα – Κομνηνάκη και οι παρενέργειες που αυτή δημιούργησε στη διαβίωση των κατοίκων της περιοχής. Τόσο ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, όσο και ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η εν λόγω πεζοδρόμηση, αποτέλεσε μεγάλη τομή στη δεδομένα του κέντρου της πόλης, έστω κι’ αν η πιλοτική εφαρμογή της ανέδειξε ορισμένα νέα προβλήματα, τα οποία δυσαρέστησαν τους περιοίκους. Ωστόσο με την αγαστή συνεργασία του νέου Συμβουλίου που θα εκλεγεί και με τον έγκαιρο εντοπισμό των αδυναμιών, υπάρχει η βούληση όλα αυτά τα προβλήματα να επιλυθούν, ώστε δημότες και επιχειρηματίες της ιδιαίτερης αυτή περιοχής του κέντρου να “συγκατοικήσουν” με αμοιβαίες δεσμεύσεις.    

 Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε από τους δημότες, στα εξής θέματα:

1.      Ο βιολογικός καθαρισμός αποτελεί το μείζον πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής, εδώ και δεκαετίες.
2.       Ελλιπής αστυνόμευση της περιοχής, ιδιαίτερα του πολύπαθου Πάρκου Χατζηδήμου και της Κομνηνάκη, όπου η παραβατικότητα είναι καθημερινό φαινόμενο. Ο φωτισμός με λάμπες από υψηλούς στύλους (που δεν θα είναι εύκολο να καταστραφούν), θα συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου.  
3.      Η καθιέρωση ορισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Πάρκο Χατζηδήμου κατά τακτά διαστήματα, θα συμβάλλει στην εκτόνωση της εγκληματικότητας.  
4.      Απουσία της Τροχαίας, με αποτέλεσμα τα οχήματα να διέρχονται από τον πεζόδρομο της Κομνηνάκη και να παρκάρουν εντός του πάρκου Χατζηδήμου.  
5.      Λειτουργία ορισμένων καταστηματαρχών χωρίς σεβασμό στο αστικό τοπίο και τους περιοίκους (ατάκτως πεταμένα μπουκάλια, τελάρα, χαρτόκουτες,   παλέτες, κ.α.).  
6.      Φαινόμενα απαράδεκτου grafity σε όλη την Κουλμπάρα.
7.      Μέριμνα για την ορθή και με κανόνες διευθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων – Διαγράμμιση των επιτρεπόμενων ορίων.
8.      Αναβάθμιση της εξωτερικής όψης των καταστημάτων και σε ορισμένες περιπτώσεις και των κατοικιών.
9.      Κατά την άφιξη των πλοίων, η οδός Αργύρη Εφταλιώτη “μπλοκάρει” από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και δυσχεραίνεται η γρήγορη αποσυμφόρησή της.
10.  Ευπρεπισμός πάρκου Άγιου Γιάννη του Αρμένη. 

Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την εκλογή του νέου Τοπικού – Συνοικιακού Συμβουλίου της περιοχής “Κουλμπάρα & Κιόσκι”, του οποίου ο ρόλος θα είναι, λειτουργώντας εντελώς αυτόνομα, να συγκεντρώνει, να καταγράφει και να ταξινομεί τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον κάθε δημότη και την κάθε γειτονιά, προτείνοντας τις βέλτιστες λύσεις τόσο προς τη Δημοτική Κοινότητα όσο και απευθείας προς τις αρμόδιες Αντιδημαρχίες του Δήμου. Επιπλέον θα έχει τη δυνατότητα να εισηγείται νέες και καινοτόμες προτάσεις, σχετικά με τη βελτίωση – αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας της περιοχής, καθώς και την εν γένει ανάπτυξή της.    

Το νέο εννεαμελές τοπικό – συνοικιακό συμβούλιο της περιοχής “Κουλμπάρα & Κιόσκι”, απαρτίζεται από τους ακόλουθους δημότες της περιοχής:    

1.    Μυρσίνη Αδαλή
2.    Κατερίνα Γιαννακού
3.    Τούλα Καρέτα
4.    Μιχάλης Λαγκαδάς
5.    Μαριάνθη Νταηπαναγιώτη – Ορφανουδάκη   
6.    Βύρων Σημαντήρης
7.    Ευστράτιος Χαραλαμπίδης
8.    Παναγιώτης Χατζάρας     
9.    Δημήτρης Χτενέλλης

Το νεοεκλεγέν συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάζει κατά τακτά διαστήματα, συνεδρίασε αμέσως μετά τη Συνέλευση και όρισε ένα τριμελές ευέλικτο Προεδρείο, προκειμένου να διαχειρίζεται τα γραφειοκρατικά θέματα, απαρτιζόμενο από τους Τούλα Καρέτα, Μιχάλη Λαγκαδά και Ευστράτιο Χαραλαμπίδη.   

Οι δημότες της ευρύτερης περιοχής, από τούδε και στο εξής μπορούν να απευθύνονται στα παραπάνω μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, για να καταθέτουν τα αιτήματα και τις προτάσεις τους.