Στην Μυτιλήνη η διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ Ό. Ιορδανίδου- Οι ελλείψεις προσωπικού το σημαντικότερο πρόβλημα στις δομές υγείας στη Λέσβο (vid)

H πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη Λέσβο στο επίκεντρο ενδιαφέροντος της 2ης ΥΠΕ

Οι ελλείψεις σε προσωπικό παραμένουν το σημαντικότερο πρόβλημα στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Λέσβο όπως διαπίστωσε η διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ Όλγα Ιορδανίδου που επισκέφθηκε το νησί το προηγούμενο διήμερο επικεφαλής κλιμακίου στελεχών της υπηρεσίας της και του υπουργείου Υγείας. 

 Όσον αφορά τους γιατρούς η κυρία Ιορδανίδου τόνισε ότι «δίνονται κίνητρα  για να έρθουν γιατροί σε απομακρυσμένα ιατρεία, αυτά όμως δεν κρίνονται ικανοποιητικά από τους γιατρούς. Στα αγροτικά ιατρεία , σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με οπλίτες γιατρούς».
Επιπλέον,   θέσεις  θα καλυφθούν από την πρόσκληση για μόνιμους γιατρούς που θα προκηρυχτεί το επόμενο δίμηνο και για ολόκληρη τη 2η ΥΠΕ αφορά περί τις  100 θέσεις. Για τη Λέσβο οι θέσεις θα είναι ελάχιστες αλλά «όσο η χώρα θα βγαίνει από την επιτροπεία τόσο θα προκηρύσσονται περισσότερες μόνιμες θέσεις» είπε η κυρία Ιορδανίδου.



Άλλο ένα πρόβλημα που αναδεικνύεται είναι το κτιριακό  σε αγροτικά ιατρεία αλλά και Κέντρα Υγείας όπως της Άντισσας όπου όπως είπε η κυρία Ιορδανίδου «ήρθε η ώρα να κάνουμε παρεμβάσεις σε αυτές τις δομές». Επίσης προανήγγειλε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των κέντρων υγείας με τον απαραίτητο εξοπλισμό.


Για τις μονάδες ΤΟΜΥ η κυρία Ιορδανίδου είπε ότι θα επαναπροκηρυχτούν οι θέσεις γιατρών καθώς από την πρώτη πρόσκληση μόνο ένας γιατρός εκδήλωσε ενδιαφέρον για όλη τη Λέσβο ενώ ο σχεδιασμός ήταν να λειτουργήσουν 5 ΤΟΜΥ στο νησί. Αναζητείται κτίριο για να μισθώσει η 2Η ΥΠΕ για το σκοπό αυτό.

Όσον αφορά τη νυχτερινή λειτουργία του ΠΕΔΥ η κυρία Ιορδανίδου τόνισε ότι « η νυχτερινή λειτουργία του ΠΕΔΥ εφαρμόστηκε με ΦΕΚ οπότε δεν μπορεί η ΥΠΕ να αποφασίσει οτιδήποτε ωστόσο, οι λειτουργίες των δομών αναπροσαρμόζονται όταν το απαιτούν οι ανάγκες. Η νυχτερινή λειτουργία στο ΠΕΔΥ ήταν αναγκαία όταν το προσφυγικό ήταν σε έξαρση και ήταν αξιοθαύμαστη η προσφορά του προσωπικού όχι μόνο στο ΠΕΔΥ αλλά και στο νοσοκομείου που ανταποκρίθηκαν παλικαρίσια. »

Τέλος η κυρία Ιορδανίδου ενημέρωσε ότι στο νοσοκομείο θα λειτουργήσει ένα τμήμα που θα στεγάσει το προσωπικό του νοσοκομείου που προσελήφθη μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για τις ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού στη  Μόρια . Αυτό κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να μπορεί να απευθύνεται ο προσφυγικός πληθυσμός και με τη βοήθεια των μεταφραστών να κατευθύνεται στο αρμόδιο τμήμα του νοσοκομείου.

Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ