ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ: «Απόκριες στη Λέσβο και τη Μικρά Ασία»- Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ: «Απόκριες στη Λέσβο και τη Μικρά Ασία»- Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

           
Ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας προσκαλούν σ’ ένα δυναμικό αποκριάτικο γλέντι που θα μας ταξιδέψει στη Λέσβο και την Ερυθραία της Μικράς Ασίας. Συρτά και μπάλοι, απτάλικα, καρσιλαμάδες και ζεϊμπέκικα, χασάπικα και χασαποσέρβικα, μιμικοί χοροί και σατιρικά τραγούδια δίνουν τον τόνο σε μια μεγάλη μουσική και χορευτική παρέα.

Πρώτος σταθμός της εκπομπής είναι ο Μεσότοπος της Λέσβου, με τα τραγούδια και τους μιμικούς χορούς των γλεντιστάδων, με συνοδεία από τα πήλινα τουμπελέκια, τους αποκριάτικους θιάσους των μεταμφιεσμένων και τους εντυπωσιακούς κουδουνάτους. Ο Φώτης Βασίλογλου, ο Κώστας Πιπίνης και ο Βαγγέλης Σαραντίδης μιλούν για τα έθιμα και το ρεπερτόριο της Αποκριάς στη Λέσβο, ενώ οι γυναίκες ετοίμασαν και παρουσιάζουν τα τοπικά φαγητά και γλυκά για το γιορταστικό τραπέζι.

Καθώς οι Μεσοτοπίτες ταξίδευαν πολύ συχνά στα απέναντι μικρασιάτικα παράλια απ’ όπου έφερναν χορούς και τραγούδια, στη συνέχεια της εκπομπής το γλέντι μας θα μας φέρει στα ελληνικά χωριά στη Χερσόνησο της Ερυθραίας, κοντά στη Σμύρνη. Ο φιλόλογος και ερευνητής Θοδωρής Κοντάρας μιλάει για τα αποκριάτικα έθιμα και τους χορούς πριν από την Καταστροφή, τα οποία οι πρόσφυγες μετέφεραν στους τόπους όπου εγκαταστάθηκαν. Ανάμεσά τους και η Νέα Ερυθραία, απ’ όπου προέρχονται οι γυναίκες που τραγουδούν τα τολμηρά «αρσίζικα» τραγούδια και τα αυτοσχέδια σατιρικά-πειρακτικά δίστιχα, συνοδεύοντας τους τοπικούς αποκριάτικους χορούς.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Σαραντίδης (βιολί-τραγούδι), Σταυρούλα Σπανού(σαντούρι), Ιάκωβος Ηλιάδης (λαούτο), Νίκος Ανεμοδουριώτης (κιθάρα-ούτι) και Ανδρέας Παππάς (κρουστά).

Τραγουδούν και χορεύουν μέλη του Συλλόγου των απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» (πρόεδρος: Φώτης Βασίλογλου, υπεύθυνος χορωδίας: Βαγγέλης Σαραντίδης, υπεύθυνος χορού: Κώστας Πιπίνης), καθώς και μέλη του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας (υπεύθυνος: Θοδωρής Κοντάρας).

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.
Σκηνοθεσία-οργάνωση παραγωγής: Μανώλης Φιλαΐτης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR.