Τριχόπτωση: Εποχικό φαινόμενο ή κάτι πιο σοβαρό; Χρήσιμες οδηγίες για να την αντιμετωπίσετε με τη θεραπεία PRP



Η εποχική τριχόπτωση παρατηρείται την περίοδο της Άνοιξης και ιδιαίτερα του Φθινοπώρου όπου και παρατηρείται αυξημένη απώλεια μαλλιών. Σ’ αυτές τις περιόδους η τριχόπτωση δεν κάνει εξαιρέσεις: Αφορά τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και μπορεί να έχει διάρκεια ακόμη και δύο μήνες.

Η διαπίστωση της τριχόπτωσης ωστόσο το διάστημα μετά από τις διακοπές –περίοδο όπου τα μαλλιά συνήθως ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα – δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για εποχικό φαινόμενο. Γι’ αυτό το λόγο οφείλει κάποιος να διαγνώσει τις αιτίες του προβλήματος.

Ο δερματολόγος είναι εκείνος που θα αποφασίσει και θα σας καθοδηγήσει στη λύση του προβλήματος προτείνοντας την αντίστοιχη θεραπεία, αφού υπάρχει πιθανότητα να μην πρόκειται για εποχική αλλά για κάποιου άλλου είδους τριχόπτωση όπως είναι η παθολογική, η γυροειδής (αυτοάνοση διαταραχή), η ανδρογενετική αλωπεκία που οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους ή κάποιου άλλου είδους τριχόπτωση.

Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι μια από τις θεραπείες τριχόπτωσης με εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα των μαλλιών, με την τριχόπτωση να αναστέλλεται μόνιμα στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι η PRP (Platelet Rich Plasma).

Η PRP θεραπεία εφαρμόζεται σε άνδρες και γυναίκες και σε περιπτώσεις αρχικής ή προχωρημένης αραίωσης μαλλιών:

  • ·         Για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

  • ·         Για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης διαφόρων αιτιολογιών, ενώ εφαρμόζεται επίσης για την ενίσχυση του αποτελέσματος της μεταμόσχευσης μαλλιών και την πρόληψη της τριχόπτωσης.


Αυτό που κάνει η θεραπεία PRP είναι να συνδράμει στην αναγέννηση και ενεργοποίηση των τριχοθυλακίων, δεδομένου ότι «αναγκάζει» τον οργανισμό να αντιδράσει με έντονο αλλά απολύτως φυσικό τρόπο στην υπολειτουργία τους. Αυτό που κάνει είναι η τροφοδότηση της περιοχής έγχυσης με ενεργοποιημένα κύτταρα που αναλαμβάνουν τη διαδικασία της αναγέννησης.

Η καινοτομία της μεθόδου βασίζεται στο πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα του αίματος και στην απευθείας έγχυση αυτού, στις περιοχές του τριχωτού της κεφαλής που παρουσιάζουν αραίωση. Η μέθοδος δεν ενδείκνυται σε περιοχές πού δεν υπάρχει παρουσία θυλάκων.

Το πρωτόκολλο της θεραπείας τριχόπτωσης PRP περιλαμβάνει τρία στάδια:
– Απλή αιμοληψία.    

– Φυγοκέντρηση του αίματος για απομόνωση του πλάσματος.

– Έγχυση του εμπλουτισμένου πλάσματος στις αραιωμένες περιοχές του τριχωτού.

Το γεγονός ότι το υλικό προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό καθιστά την μέθοδο PRP απολύτως ασφαλή για την υγεία, χωρίς καμία παρενέργεια. Η μέθοδος εφαρμόζεται από εξειδικευμένους γιατρούς είναι εντελώς ανώδυνη διαδικασία και αποτελεί ένα αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες βιολογικό υλικό και εξασφαλίζει συνθήκες αντισηψίας.

Είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα στην επούλωση ελκών, ορθοπεδικών ή χρόνιων τραυμάτων, εγκαυμάτων & χειρουργικών τομών.

Ο ρόλος των Αυξητικών Παραγόντων (Growth Factors) στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Το πλάσμα περιέχει τα ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, πρωτεΐνες, διάφορα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ηλεκτρολύτες και συμβάλλει στη διακίνησή τους στο κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού.

Δύο από τα συστατικά του πλάσματος που μας ενδιαφέρουν όσον αφορά την εφαρμογή του PRP είναι οι κυτοκίνες (πρωτεΐνες ανάπτυξης, διαφοροποίησης και ανοσολογικής απάντησης) και οι αυξητικοί παράγοντες. Οι αυξητικοί παράγοντες είναι πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σώμα μας και το βοηθούν να αποκαταστήσει τους ιστούς που δυσλειτουργούν ή έχουν υποστεί βλάβη, αναπτύσσοντας αναγεννητική και αναπλαστική δράση.

Επειδή το πλάσμα και τα αιμοπετάλια περιέχουν αυξητικούς παράγοντες, μέσω της θεραπείας PRP αυξάνουμε την ποσότητα των αυξητικών παραγόντων, οπότε ενεργοποιείται μεγαλύτερος αριθμός ενηλίκων βλαστοκυττάρων τα οποία δίνουν τη γενετική εντολή επαναλειτουργίας της περιοχής – στόχο και ως αποτέλεσμα επιτυγχάνεται η αυτοαποκατάσταση των δυσλειτουργιών σε πιο σύντομο χρόνο και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.Στο θέμα της τριχόπτωσης, επιτυγχάνεται η επανενεργοποίηση των θυλάκων των τριχών που δυσλειτουργούν και ως αποτέλεσμα είναι σε θέση πλέον να δώσουν νέα μαλλιά, ενδυνάμωση, μεγαλύτερη διάμετρο και μήκος στα υπάρχοντα.


Περισσότερα για την τριχόπτωση Ηairtransplant.gr