Ρεπορτάζ- Έρευνα L.P: Συνεχίζεται χωρίς προβλήματα η Ελαιοσυγκομιδή στην Λέσβο-Αυξημένη η φετινή σοδειά λένε οι ελαιοπαραγωγοί

Ρεπορτάζ – Έρευνα για το LesvosPost : Στεφάνου Γεώργιος (Δ/ντης – Αρχισυντάκτης LesvosPost )

Μετά την περσινή μειωμένη σοδεία, φέτος αναμένεται περισσότερος καρπός, σύμφωνα με την ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου που μίλησαν στο lesvospost.com.

Οι αποδόσεις είναι αρκετά καλές για την εποχή, η παραγωγή είναι σε σχετικά καλά επίπεδα -αν και κάποιες περιοχές περίμεναν ακόμη μεγαλύτερη-, η ποιότητα επίσης είναι πολύ καλή, ενώ το κυριότερο είναι πως οι τιμές στο ξεκίνημα άγγιξαν τα 3,70 ευρώ το κιλό και κινούνται πάνω από τα 3,10 ευρώ, μια τιμή σίγουρα καλύτερη από το περσινό ξεκίνημα, όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί. Ευελπιστούν δε να κρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα και στη συνέχεια αφού θεωρείται μια καλή τιμή. 



Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει εδώ και 3 μήνες  περίπου, λίγο νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, από κτήματα που έχουν μικρή παραγωγή και συνεχίζεται σε αυτά με την μεγαλύτερη. Η ελαιοσυγκομιδή αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Τα στοιχεία που καταγράφονται από τις αρμόδιες αρχές και παρά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα λόγω των καιρικών συνθηκών είναι θετικά, με την εκτίμηση να κάνει λόγο για παραγωγή 40.000 τόνων ελαιολάδου.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κυλά η φετινή συγκομιδή ελιάς, μιας από τις βασικότερες καλλιέργειες για τον Λέσβιο επαγγελματία και ερασιτέχνη παραγωγό.

Ο Λ.Π που μάζευε τις ελιές στην περιοχή του Ιππειου του υπογράμμισε: «Έχουμε ξεκινήσει εδώ και 15 μέρες, οι ελιές πάνε καλά σε αποδόσεις, το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν δέσει πολύ καρπό όπως περιμέναμε, καθώς φέτος ήταν η χρονιά τους. Αυτό κατά τη γνώμη μου οφείλεται στην άσκοπη χρήση γεωργικών φαρμάκων που έχουμε κάνει και έχουμε εξαφανίσει τα ωφέλιμα και τα πουλάκια και έχουμε φτάσει οι ελιές να θέλουν κάθε μήνα ρέντο. Στις τιμές έχουμε τα ίδια όπως κάθε χρόνο, τιμή για το φρέσκο λάδι δεν υπάρχει, σιωπηρά ακούγεται στα 3,40 με 3,10, σε γενικές γραμμές είναι καλή αυτή η τιμή, μακάρι να κρατηθεί έτσι μέχρι το τέρμα».

Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά και την εντελώς άνυδρη περίοδο των καλοκαιρινών μηνών, του Σεπτεμβρίου, του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, εφέτος οι συνθήκες ευνόησαν το «φούσκωμα» του ελαιοκάρπου.

O κ. Μ.Α χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ικανοποιητική την εικόνα της παραγωγής. «Βρισκόμαστε στο μέσο περίπου της συγκομιδής. Στο μεγαλύτερο ποσοστό, έχουμε ελαιόλαδα με 3 δέκατα και, αν δεν υπάρξει κάποια παγωνιά που θα δημιουργήσει προβλήματα στους ελαιώνες, θα έχουμε και καλές ποσότητες. Βέβαια, λόγω της ανομβρίας, η ελιά φέτος είναι πιο ψιλή σε σχέση με το κανονικό της μέγεθος», αναφέρει.



Τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας, σε συνδυασμό με τις ήπιες βροχοπτώσεις ωφέλησαν σε μεγάλο βαθμό την ελιά  να «δέσει» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ με καλές συνθήκες ξεκίνησε και η διαδικασία της συγκομιδής, γλιτώνοντας τους παραγωγούς από πρόσθετη ταλαιπωρία.

Το ζητούμενο βέβαια είναι οι ευνοϊκές αυτές συνθήκες να διατηρηθούν και το επόμενο χρονικό διάστημα του τρέχοντος μήνα, ανέφεραν χαρακτηριστικά ελαιοπαραγωγοί που επικοινώνησαν με το lesvospost.com.

Παράλληλα επεσήμαναν πως το ζητούμενο και φέτος είναι να μαζευτεί ο καρπός, που στις περισσότερες των περιπτώσεων διαθέτει καλό μέγεθος, προτού πέσει η θερμοκρασία, πιάσουν τα κρύα και τεθεί σε κίνδυνο η σοδειά, δεδομένου ότι η ελιά είναι ευαίσθητη.

Όπως μας είπε ο Σ.Κ«Αν δεν πιάσεις ΤΕΜΠΛΑ είναι σαν να μην πας για να μαζέψεις ελιές, το μόνο χρήσιμο σε εμένα είναι η λεγόμενη σκούπα, που ρουφά της ελιές που έχουν πέσει στην γη, και έτσι δεν χρειάζεται να πληρώνω πολλά μεροκάματα (Μαζώχτρες).» Όσο για το πόσο κινούνται τα μεροκάματα μας είπε « Είναι ανάλογα με την δουλεία που προσφέρει ο καθένας! Οι αλλοδαποί παίρνουν από 40 έως 50€  ενώ δυστυχώς οι Έλληνες εργάτες περισσότερα.. Όσο για τις γυναίκες υπάρχουν αλλοδαπές που σου κάνουν την δουλειά με μονό 20€ ενώ οι Ελληνιδες παίρνουν από 35 έως 40€»